Станимир Беломъжев и Цвятко Дочев са новите ни почетни граждани

* И пак лъснаха подозренията, че водещи са не принципите, а някакви други лично-партийни сметки и договорки
 
Хубава работа, ама троянска
Цвятко Дочев, Станимир Беломъжев
ДВАМА са новите почетни граждани на Троян, избрани на последната сeсия на Общинския съвет (25 септември) – живописецът Цвятко Дочев и състезателят по ски ориентиране Станимир Беломъжев. Двама безспорно заслужили троянци: г-н Дочев, навършил наскоро 70, е може би единственият жив троянски майстор на четката, който има национална известност и признание и без съмнение е творчески капитал за града и края ни; а 25-годишният Станимир е една от най-големите звезди на България в зимните спортове през последните години, европейски шампион и двукратен световен шампион за младежи, който се знае от всички и се е превърнал в своеобразна визитка на града ни. Тъй че изборът на двамата – художника и спортиста – не изненадва и е основателен и заслужен. Поздравления и от нас!

НО ХУБАВОТО свършва дотук. Защото за пореден път общинските ни съветници се изложиха като кифладжии. И успяха да опорочат избора на почетните граждани и носителите на следващите по важност троянски отличия – почетните знаци „Златен герб – Троян” и „Почетна значка – Троян”. И пак лъснаха подозренията, че водещи са не принципите, а някакви други лично-партийни сметки и договорки; а правилата в действащата и актуализирана наскоро от същите тези съветници Наредба за символите, почетните знаци, отличията, званията и наградите на Община Троян нищо не значат (не че въпросните правила са работещи и заслужават сериозно внимание – бел. Г.М.). Но да не бъдем голословни.

* ЗА ПРЪВ ПЪТ, поне в последните години, съветниците и местните медии не получават предварително текста на номинациите – с мотивите, данните за номинирания и неговите заслуги плюс информация кой е номиниращият (според въпросната Наредба това могат да са кметът, общински съветници, творчески съюзи, авторски колективи и други юридически лица с нестопанска цел, инициативни комитети на граждани от не по-малко от 100 души; да припомним, че все още не е ясно кой номинира миналогодишните почетни граждани Киро Данков и Джон Бризби – бел. Г.М.). По време на заседанието стана ясно, че всичко това се е казало на някакъв Председателски съвет, което по никакъв начин не разсея мъглата. Липсата на информация пък породи съмнения, че номинирането на някои от кандидатите е станало след крайния срок 15 септември, каквото е изискването на Наредбата (чл. 12, ал. 1 гласи: „Предложенията се  адресират до Общинския съвет в срок не по-късно от 15 септември на текущата година, по повод Празника на града”); т.е. номинациите им са нелигитимни. Което се потвърди, но последствия – никакви.

* ПОСЛЕ – разбра се, че някои от номинираните за трите отличия троянци са игнорирани предварително от комисията по избора, ръководена от председателя на Общинския съвет (ОбС) и включваща председателите на всички постоянни комисии в ОбС. А защо са игнорирани – кой да ти каже. Тук изобщо не повдигаме дума за драстичното нарушение на чл. 18, ал. 1 от Наредбата, разпореждащ, че „Със званието „Почетен гражданин на Троян” може да се удостоява не повече от един гражданин през годината”.

* И НАКРАЯ, но първо по важност – номинациите за почетните граждани и другите отличия не бяха обсъдени на въпросната общинска сесия и направо се започна с гласуването. Прецедент, нямащ аналог досега дори тук, в троянския Общински съвет. През годините е имало скоростно прекратяване на дебатите, една година имаше закрита сесия (за да не лъснат гнусните партийни пазарлъци с отличията и да не се нагнети допълнителна порция народна любов към съветниците), имало е и разгорещени караници, имало е и абсолютно консенсусни обсъждания, всякакви неща е имало. Но блокиране на обсъждането на нещо, касаещо всички ни (защото почетните отличия не са на Общинския съвет и съветниците, а на Троян и троянци), на нещо, което трябва да е максимално публично, открито, достъпно и светло – такъв позор досега не е имало. Позор за всички ни, за номинираните и избраните – също в някаква степен.

По време на тайното гласуване, на преден план - комисията за провеждане на избора
ТУК МУ Е мястото да кажем, че единствено съветникът инж. Илиян Пеевски оспори процедурата. „Какво става в този Общински съвет, питам аз. Какво става? Защото една групичка там се наговаря, после отива на един измислен Председателски съвет, който не съществува в правния мир, и си бетонират далаверата. И тези награди са девалвирали и са станали за смях, дотам сме докарали нещата. Това е цинизъм, това е безпомощност на председателя на Общинския съвет, това е връщане отново на комунистическата партийна диктатура”, заяви в характерния си цветист стил инж. Пеевски, но никой не му обърна внимание.

И СЕГА да кажем имената на новите носители на трите най-високи почетни отличия на Троян: званието „Почетен гражданин на Троян” – Цвятко Дочев и Станимир Беломъжев; почетен знак „Златен герб – Троян” – Вокална студия „Гласове”, хижарката Дана Мичковска и археологът доц. д-р Иван Христов; почетен знак „Почетна значка – Троян” – читалищният деятел Ангелина Стойчева, строителят Ефтим Юручков, учителката инж. Иванка Църова и големият радетел за възстановяването на войнишките паметници Христо Данов. Изборът бе с тайно гласуване, а връчването на отличията по традиция ще стане на празничната сесия на Общинския съвет в деня на Троян – Петковден, 14 октомври.

Генадий Маринов

Още по темата:

27 коментара:

Анонимен каза...

Познавам всеки един от споменатите лица. И всеки един от тях заслужава да е отличен!

Анонимен каза...

Ояределено изборa е прaвилен и нaпълнa зaслужен! Брaво!
Генчо поздрaвления. Публикувaл си стaтия, която не е плaтенa.....Приятно ме изненaдa;)

Анонимен каза...

Наздраве №2!

Анонимен каза...

Отлично!

Анонимен каза...

малко прехвалена работа

Анонимен каза...

Най кефи инджинерката готвач Църова. А тва спортисче на герб дето след три години никой няма да помни и дето го видим до хора като Гимиджийски и Бризби е поредното падение на тоя жалак град

Анонимен каза...

Съжaлявaм дa го нaпишa, но от личен опит могa дa зaключa, че шеф Църовa, не зaслужaвa подобно отличие. Доколкото си спомням дойде преди години от школото в с/гр Aприлци. Още тогaвa в нея прозирaше селски инaт, език и мaниери. Явно някой успешно я тлaскa. Не тaя злобa, но не мисля, че тя трябвa дa е в този рaнг нa признaтелност!

Анонимен каза...

За леля Дана и Цвятко Дочев-браво ! Относно спортистчето-смешна работа. Да се нареди сред художници, читалищни деятели и заслужили туристически деятели някакъв си, който след 5 години едва ли ще си го помнят хората е меко казано-глупаво...Явно нещата имат политически оттенък... Ами да бяхте класирали и оня с БМВ-то дето му пречат майките с колички по тротоара. Нали и той е парче шампионче. Даже образът му на билборд може да се види на пазара-като пример за младото поколение...

Анонимен каза...

Някога в този сайт пишеше един уникат - Айса.
Айс-с-с , ако четеш - напиши един виц, че много се озлобиха хората.

Анонимен каза...

Кога на един град му умре интелигенцията идат балев акимов беломажев и цел опростачен общински савет

Анонимен каза...

“състезателят по ски ориентиране Станимир Беломъжев”
Адмирации за спортиста Беломъжев.
Може ли някой да каже какъв спорт е „ски ориентирането” и може ли момчето да стане олимпийски шампион?
Не може, защото се практикува от спортисти, които не участват на Олимпийски игри.
Въпрос:
тогава защо не се състезава в някои от дисциплините на ски бягане, за да отиде на зимна Олимпиада и надмине постигнатото от Иван Лебанов?
Тогава ще имаме основанието да го изберем за кмет.

Анонимен каза...

Не за кмет, за вицепрезидент да го изберем тоя. А Стоичков за президент. Нищо , че е неграмотен. Ще има да псува по време на сесиите на ЕС, НАТО и ООН... Много ги величаете тези спортисти, а забравяте, че именно разни олимпийски и световни шампиони дадоха старт на „борческата” епоха в най-новата ни история. В България има къде, къде по-стойностни млади хора от спортистите, но техните състезания (по математика, астрономия, физика, литература, информатика и т.н.) не се гледат от простолюдието с бира в ръка пред телевизора!

Анонимен каза...

Повече или по-малко всички отличени са заслужили. Голямата трагедия на Троян е присъствието на Ангел Балев като председател на Общинския съвет. Това е позор. Може ли този "председател" да каже какви идеи е дал за развитието на Троян, колко от тях е реализирал, има ли виждане какво трябва да се направи за извеждането на града ни от разрухата. До кога такива като Ангела ще бъдат избиране за водачи на общината?! Същото малокултурие владее и видния от снимката член на комисията Петко. Този може да ти завърти всякаква далавера, но да служи на хората от този край няма никакво намерение. Догодина ще има избори.
Троянецо, не избирай такива безлични хорица за общински съветници. С тях общината все повече ще потъва.
На отличените - честито!
Да се пазим от тунеядци, себелюбци, бездейници!

Иванко каза...

Само да не направите депесарчето рязано Джейхан почетен. То както е тръгнало един ден и това ще стане.Турците да но ДПС НЕ! Престъпна партия.

Анонимен каза...

Какво ДПС, бе! От комунизма по лошо няма! Вие сте избрали комунистка от сой за кмет, а говорите за ДПС, партия, която си има своите избиратели и за която етническите българи е малко вероятно да гласуват. За 50 години комунистите колеха и бесеха, както турците не са ни клали и бесили 500 години по време на робството.

Анонимен каза...

Дали българин или турчин е №15 ??

Анонимен каза...

Така де,не е важно какво е написал 15-ти,важно е какъв е или кой е ! Троянско малоумие...

Анонимен каза...

Турчин е разбира се. Колкото и да мрази комунизма, българин не би написал това-

Анонимен каза...

Чист българин съм. А вие, освен да пиете ракия със сланина-четете Захари Стоянов, например. Него го залавят българи в Терзийското и го предават на башибозуците. Помислете и за ония с каруците-избирателите на Дона. Турците са работливи, а ония сме ги хранили, храним ги и ще ги храним поне докато ни управляват комунистите.

Анонимен каза...

Спортиста ясно, ами г-н Дочев какво толкова е направил за града, не злобея, просто съм сигурен, че има по-достойни хора да бъдат отличени с титлата.И това са хора известни на всекиго, но в крайна сметка в България всичко е шуро-баджанащина.

Анонимен каза...

Цвятко Дочев е познат в Терзийско но за Троян какви заслуги има.И този избор е който има връзки в общината и го предложат.

Анонимен каза...

Цвятко е комунист и любим художник на Тодор Живков. Печелил е награди за портрети на Георги Димитров, това може да се провери в гугъл. Редно ли е офицер от Държавна сигурност да бъде почетен гражданин на Троян???Предложен е от Доца по партийна линия.

Анонимен каза...

Кой е официр от ДС?????????????

Анонимен каза...

ПРЕДЛОЖЕНИЕ ДО ВСИЧКИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ - ТУК
Уважаеми другари и другарки/ до един сте такива/ предлагам, за да не се създават напрежения и тежки дискусии по определяне на почетни и други граждани на Троян/защото такива могат да стават само граждани,а за селяните трябва да има почетно звание"заслужил селянин/,всички настоящи общински съветници,на които родителите са живи/може и посмъртно/ да внесат предложение да бъдат издигнати и удостоени с почетни звания, както направи Йордан Данков м.г с баща си.!!!!!Почти всички сте синове и дъщери от едно котило- БКП.,та лесно ще се разберете.Раздавайте , удостоявайте с звания и почести знайни и незнайни ,както президентите Гошо и Роско,де се завърне и се забърка някой чужденец из страната го даряват с орден "Стара планина -I ст."От година на година намаляха достойните граждани на общината,които действително с делата си са допринесли за просперитета и.Хайде действайте,че малко ви остана????Нямам нищо против удостоените за тази година, но мисля, че на някои им е още рано.Другарката Църова е много добър учител, но има и други
такива.На нея по случай какво и се дава значката- кръгла годишнина или партийна заслуга,както назначиха мъжът и в ИПЖЗ за началник на сектор дето не е чувал за дейностите му,нито е агроном, нито е вет.лекар, а?????

Анонимен каза...

Имам питане към кандидат,-депутатът от ГЕРБ, да ми каже, КАТО Е ТОЛКОВА ЧЕСТЕН И ЩЕ РАБОТИ ЗА ПРОСПЕРИТЕТА НА ТРОЯН,как си определя данъците, като в неговата фирма не се издават касови бонове за извършените услуги.Моля, ако някой ми представи такива,ще гласувам с цялото си домочадие за него.Като му чета приоритетите по които ще работи, си мисля,че ще имаме втора Станка в НС..Да ние жив и здрав!!!!!!!,но няма да го подкрепя!

Анонимен каза...

Другарката Църова има важна заслуга в този град, редовно пие кафе с председателя на ОбС другаря Ангел Балев. Пият, ядат и дебелеят.

Анонимен каза...

22-ри, много големи истини говориш!!!Евала.Лошо няма, че е кумунист, ама мястото му не е тук.Едно, че няма заслуги за града, друго, че той дори не е жител на Троян, а на СЕЛО Терзийско

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |