Троянският Петковден 2021 – дъждовно и студено, но празнично

* Донка Михайлова: „За нас Троян не е само гордост и обич, Троян е нашият проект за бъдещето“ * Дядо Гавриил: „За мен е голяма чест, че мога да присъствам на този ден в този прекрасен исторически православен град!“
Отзвуци
Дъждовно и студено, но празнично, Троян, 14 октомври 2021 г.
ВРЕМЕТО бе мрачно, дъжделиво, студено като зимно. Но и тази някак необичайна метеорология, свикнали сме този троянски ден да е слънчев, не можа да попречи на тазгодишния Петковден, 14 октомври, празника на Троян – много хора, макар и с чадъри, младежкият духов оркестър на живо, тържествено издигане на жълтото троянско знаме с герба на града ни на пилона пред Общината, редом с националния трибагреник и синьото знаме на Обединена Европа, трибуната с ВИП гости, сред тях Негово високопреосвещенство ловчанският владика Гавриил и областният управител Светослав Славчев, и други (кои и защо са на тази трибуна и изобщо защо е тази трибуна, напомняща едни по-други уж отишли си времена, си остава неизяснен троянски въпрос, но това е отделна тема – бел. ред.), обичайният букет от европейски знамена, голям петковденски транспарант на сградата на Общината, празнично настроение.

Издигането на жълтото троянско знаме с герба на пилона пред Общината
ЗНАМЕТО бе в центъра на събитията под дъжда – по традиция то бе съпроводено от военен ескорт под звучите на военен марш, но този път честта да го издигне бе не на кмета, а на българския офицер майор Дочо Николов от Военния географски център (троянското поделение 24 430). И тук е мястото да припомним, че троянското знаме, троянският герб, петковденският ритуал и самото честване на Петковден - деня на покровителката на троянския храм св. Петка Българска, като празник на Троян влязоха в днешната ни ритуалност и символика по времето на кмета Константин Фичев, първия кмет след демократичните промени през 1989 г. и почетен гражданин на Троян. Празникът продължи в големия читалищен салон – тук бяха думите и отличията, които по традиция се връчват на Петковден, и на финала концерт на изящния джазмен Васил Петров, прибавил немалко към празничното настроение и градското усещане. А във фокуса бе поздравителното слово на кмета Донка Михайлова, което си заслужаваше да се чуе.

„МИСЛЯ, че няма да е пресилено да кажа, че Троян е белязан да бъде успешен. Това идва от корените ни, от историята ни, от града, който ни дава самочувствие, увереност и усещането, че трябва да сме заедно. Точно тези чувства са ни нужни и днес, в дните на криза, когато тревогата за здравето на близките ни понякога доминира над всичко останало, когато сме разтревожени от икономическата криза, следваща здравната и се питаме как ще продължим. Но ние троянци сме мъдри хора и знаем, че кризата може да бъде предизвикателство. Може да бъде повод, който да ни накара да тръгнем още по-уверено по пътя си и мисля, че го правим“, заяви г-жа Михайлова.  

Словото на кмета Донка Михайлова
И СЕ ОБОСНОВА и конкретизира: „Дори и в тази трудна година бизнесът тук е жив и се развива – 145 са строителните разрешения, които издадохме от началото на 2021 г. на бизнеса и гражданите на Троян, от тях 28 са за нови производствени обекти, строи се в „Калинел“, „Рико Стил“, в „Тева“, „Зюмбилски“ и на още много други места. Безработицата на територията на общината е традиционно ниска, но този път тя достигна най-ниската си стойност – 3,5% при 7,2% средно за Ловешка област. Впечатляващо е строителството на нови търговски обекти, един откриваме и днес. Гордеем се, че Троян и сега изгражда три нови социални услуги и е единствената българска община, която бе удостоена за европейски политики в социалната сфера. Санираме още десет жилищни сгради с над 240 отделни жилища. Продължаваме упорито да следваме политиката на изграждане на комуналните услуги на Троян за десетилетия напред – след като обновихме 85% от ВиК инфраструктурата, тази година ще приключим с цялостното обновяване на инфраструктурата в управлението на отпадъците, въведохме в експлоатация компостиращата и сепариращата инсталация, до месец ще въведем в експлоатация новата клетка на депото за отпадъци. Разбира се, чакат ни много предизвикателства – едно от тях е изграждането на новата спортна зала, друго е да продължим партньорството си с АПИ и след завършването на реконструкцията на северния и южния вход на града и на новия мост, който беше най-трудното съоръжение при изграждането на обходния път на Троян, да продължим с изграждането на новото трасе в кв. „Велчевски“.

„ВСИЧКО това може да го постигнем, само ако работим заедно – знаем го от нашите деди, които след опожаряването на града ни (1878 г.) заедно с жилищата си изграждат църква и училище. Защото за нас Троян не е само гордост и обич, Троян е нашият проект за бъдещето. Честит празник, троянци! Нека св. Петка закриля вас и вашите семейства и да ви дава здраве. На многая лета, Троян!“, бе финалът на кметското слово. С кратко приветствие към троянци се обърна и председателят на местния парламент, именникът инж. Петко Пенков. „Днешният празничен ден аз го чествам по особен начин и за мен той е нещо специално, защото с гордост нося името Петко. Надявам се св. Петка да закриля всички нас, както го е правила в години назад, надявам се да развиваме града си все по-добре и през трудната 2021 г. да приключим с тези тежки времена. Отправям своятd благодарност, признателност и уважение към всички, които с делата си изградиха миналото и градят бъдещето на Троян“, бяха думите на инж. Пенков.

Словото на дядо Гавриил
ДЯДО ГАВРИИЛ също се обърна към троянци – с емоционално и носещо важни послания слово: „По време на своя живот св. Петка не е търсила земна слава, стараела се е да служи на Господ, да очисти своята душа, със своята молитва да помогне на хората. И когато тя си отишла от този свят, Господ така я прославя, че тя е обичана и славена от толкова много хора и до ден днешен. Ето виждате – когато човек търси божията слава, Hоспод го прославя, когато търси своята слава, много пъти свършва безславно. Това е, защото св. Петка е носила в себе си вяра, надежда и любов, тя ни учи на тези добродетели и затова няма униние. Трябва да кажа, че материалните кризи първо се раждат в душите на хората. Когато има криза в душата на човек, тогава идва кризата в другите области на живота. Град Троян е преминал през много трудности, но е оцелял, защото вашите предци са имали любов към Бога и любов към покровителката си св. Петка – такъв изящен храм са построили, който неведнъж са издигали от пепелищата и когато Троян е бил разрушен, те първо са вдигнали църквата и училището. Подражавайте на тези хора и Троян ще пребъде, ще има и материално, и духовно благоденствие. За мен е голяма чест, че мога да присъствам на този ден в този прекрасен исторически православен град!“.

Награда посмъртно за Александър Николов (Бат Сашо)
Награда за галерия "Серякова къща"
Награда за Националното изложение - Орешак
ПОСЛЕДВА връчването на три високи общински награди. „Почетна значка Троян“ посмъртно за отишлия си внезапно в началото на година заслужил троянски спортен деятел, „човекът футбол“ Александър Николов (Бат Сашо), наградата просълзена получи съпругата му Мариана. И „Златен герб Троян“ за две много важни троянски културни институции: галерия „Серякова къща“, която е част от Музея на занаятите, за нейната 30-годишнина и Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата - Орешак за 50-те години от първата изложба. Двете институции бяха представени от директорите си Елеонора Авджиева и Иванка Джабраилова, която от своя страна връчи на двамата троянски първи юбилейни керамични плакети, изработени от художника Енчо Ганковски, участник в първата изложба през 1971 г.

Т21 

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |