Владо Киров в абсолютния център на столицата

* Художникът: „Най-ценното за мен е, когато нощем отида да видя картината си, това е върховното удоволствие“ * Писателят Христо Стоянов: „Обикновено талантливите хора са бездарни човеци. Владо е и талантлив художник, и талантлив човек“
Изложба
Момент от откриването – Христо Стоянов представя автора, вляво е Владо Киров, „Сити марк арт център“, София
ВЛАДИМИР КИРОВ – един от най-ценените троянски художници, дългогодишен преподавател по рисуване в нашето Художествено училище (НУПИ „Проф. Венко Колев“), роден в Ловеч, но живеещ и тясно свързал житейската и творческата си съдба с Троян – от началото на месеца е наредил своя самостоятелна изложба в софийския „Сити марк арт център“, „място в абсолютния център на столицата, което носи аристократичния дух на Стара София“, както четем във визитката (City Mark Art Center, бул. „Янко Сакъзов“ 30). За автора и изкуството му на откриването говори приятелят, писателят Христо Стоянов. А авторското събитие на Владо Киров влезе в полезрението на авторитетното предаване за изкуство и култура „Култура БГ“ по БНТ с водещ Димитър Стоянович.

ИЗЛОЖБА, с която „художникът разказва истории в портрети и миниатюри и ни разкрива сложността на това да предадеш живот на лицето върху платното“, се чу в репортажа от мястото на събитието. Накратко бе припомнен и пътят на твореца – от Художествената гимназия в Казанлък през Великотърновския университет (кой знае защо обаче съдбовната свързаност на Владо Киров с Троян и НУПИ не бе спомената – бел. ред.) до неизменното „търсене на красивото във всичко, което прави“.

СВОЯТА гледна точка сподели и авторът. „Когато човек портретува някого – каза пред камерата на „Култура БГ“ Владо Киров, – той влиза в неговата духовна същност. И душата на художника и на портретувания започват да имат нещо много общо. И когато това стане, когато се получи портрет, става нещо много прекрасно, но е много трудно. Мога да ви дам конкретен пример – с портрета на Алекс. Започнах да я рисувам, тя беше спокойна, красива, но не беше тя. Тя е агресивна, дяволита и трябваше да променя нещо, така че да вляза в нейната духовност, това е причината да се получи този портрет. Много съм мислил по тези въпроси. Най-ценното за мен е, когато нощем отида да видя картината си, това е върховното удоволствие“.

ЕТО и много силните думи на Христо Стоянов: „Той е един от любимите ми художници и един от най-добрите художници в България. Невероятен естет. Но той е и най-добрият човек, когото познавам. Тук има симбиоза между добър човек и добър художник, обикновено талантливите хора са бездарни човеци. Владо е и талантлив художник, и талантлив човек“.

САМОСТОЯТЕЛНАТА изложба на Владимир Киров в „Сити марк арт център“ в столицата ще може да бъде видяна до края на м. октомври.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |