Троянецът Владо Киров с бюст на Вапцаров в Дворът на кирилицата

* Паметниците на Паисий, Гео Милев, Христо Смирненски и Никола Вапцаров бяха открити тържествено на 19 юни; средствата за изработката – дарение от 84-годишната
учителка пенсионерка Йорданка Савова
По света и у нас
Владо Киров и неговият Вапцаров
Новите бюстове на Паисий, Вапцаров, Гео и Смирненски
ИЗВЕСТНИЯТ троянски художник и дългогодишен преподавател в троянското Художествено училище Владо Киров е един от четиримата български творци, на които бяха поръчани бюстовете на Паисий Хилендарски, Гео Милев, Христо Смирненски и Никола Вапцаров за „Алеята на писателите“ в културно-историческия комплекс „Стара Плиска“, по-известен като Дворът на кирилицата. Троянецът (всъщност г-н Киров е ловчалия, но от десетилетия живее в Троян и е трайно е свързал съдбата си с нашия град – бел. ред.) е изваял Вапцаров, а колегите му Вежди Рашидов, Константин Симеонов-Костика и Красимир Ангелов – съответно Паисий, Гео и Смирненски. Паметниците на четиримата писатели бяха открити тържествено на 19 юни, деня на св. Паисий Хилендарски.

ДВОРЪТ НА КИРИЛИЦАТА – едно уникално с мащабите си и духовния си заряд и послания дело, е създадено и финансирано от живеещия в Шумен арменски бизнесмен Карен Алексанян. „Може би Господ ме доведе и ми показа мястото, където са били създадени буквите. Няма как да разберем, остава само да се надяваме и да мечтаем, че е така“, казва г-н Алексанян. Дали на мястото, където сега е Дворът на кирилицата, е бил домът на боила Ехсач, приел по царска заръка Кирило-Методиевите ученици Климент, Наум и Ангеларий, пристигнали в България с мисията да преработят глаголицата в кирилица, не е ясно. Но дарителят допуска, че е така: „Под въздействие на прочетеното в Житието на св. Климент Охридски аз видях във въображението си дома на Есхач, където Климент, Наум и Ангеларий преработили глаголицата в кирилица, съобщили радостната новина на цар Борис и го поканили да му я покажат. Представих си царя, седнал на трон в единия край на двора, а пред него – буквите, наредени като войници на църковно-славянщината. Срещу фигурата на Борис, в далечината пред западния зид, виждах голям кръст, а пред него като бели видения – образите на св. Кирил и св. Методий. Книгата в ръцете им беше изписана на глаголица, но погледите им благославяха новите кирилски букви“.

В двора на Дворът на кирилицата
КОМЛЕКСЪТ „Дворът на кирилицата“, разположен на площ от 8000 кв. м, има просторен вътрешен двор, в който са Буквите – ръчно резбовани от червен камък кирилски букви, срещу тях са внушителните скулптури на цар Борис I Покръстител и светите братя Кирил и Методий и параклис, носещ името на цар Борис I; до параклиса се извисява каменен кръст – традиционният арменски „хачкар“, подарък от първия християнски народ (арменския). Дворът води към Галерията, разказваща с картини историята на кирилицата и въвеждаща в Крепостта – каменна сграда с кула и бойници, символ на защитата и съхранението на българщината и писмеността. Пред крепостта е споменатата Алея на писателите, в която са наредени бюстовете (досега са 8, но ще станат 80) на големи творци на словото от различни националности и култури, писали и пишещи на кирилица; има и отделен сектор с барелефи на детски автори.


Йорданка Савова (в средата) реже лентата на новите попълнения в Алеята на писателите
При откриването на четирите бюста, вляво е Владо Киров, вдясно – Карен Алексанян, 19 юни 2018
И СЕГА за бюстовете на Паисий, Гео, Смирненски и Вапцаров. Тяхната изработка е финансирана с дарение, направено от 84-годишната пенсионирана учителка по български език и литература от Шумен Йорданка Савова – изключителен жест на една достойна българка, която дава за каузата всичките си спестявания. Тя заедно с г-н Алексанян избира художниците изпълнители – доказани и неслучайни; в кратката визитка на Владо Киров се припомнят наградите му за живопис от Англия, Канада и Франция, както и Голямата награда от Международното биенале за миниатюрни изкуства (Русе, 2011 г.). „Колко се радвам, че дочаках този час. Добре дошли в този храм на духовността!“, каза в краткото си приветствие при откриването г-жа Савова, на която се падна и честта да пререже лентата на новите попълнения в Алеята на писателите.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |