Баща и син Кирови със съвместна изложба в „Серяковата къща”

* „Ракурси” – живопис и пластика, ще бъде открита от писателя
 Христо Стоянов; 14 август, четвъртък, 18:00 ч.
 
Миниатюра, живопис, авт. Владо Киров
Предстоящо 

В НАВЕЧЕРИЕТО на големия християнския празник Успение Богородично - на 14 август от 18:00 ч. в троянската галерия „Серяковата къща” се открива изложба живопис и пластика на художниците баща и син Владимир и Мартин Кирови, наречена е „Ракурси”. Изложбата ще бъде открита от писателя Христо Стоянов (автор на скандалната трилогия „Скритият живот на една помакиня“, „Рязаният поп“, „Братът“), с когото Киров старши има творческо сътрудничество от години и е илюстрирал няколко от книгите му.

Владо Киров
ВЛАДИМИР КИРОВ е роден през 1955 г. в Ловеч. Завършва Художествената гимназия в Казанлък и после Великотърновския университет, специалност живопис. През 1987-1988 г. специализира живопис в Санкт Петербург (Русия). Живее и работи в Троян. Има десетки самостоятелни изложби и огромен брой международни и национални участия; сред по-големите му отличия са купа от конкурса за визуални изкуства в Ница (Франция, 1992 г.), почетна грамота от изложбата на миниатюри в Торонто (Канада, 1990 г., 1991 г.), една от десетте първи награди от конкурса за оригинална живопис Daler Rowney (Англия, 2002 г.), Голямата награда от биеналето на миниатюрните изкуства в Русе (България, 2011 г.), наградата на Община Ловеч „Ловешки меч” (2012 г.).

Мартин Киров
МАРТИН КИРОВ логично или може би неизбежно избира пътя на изкуството. Баща му Владимир Киров е дългогодишен преподавател по рисуване и живопис в Националната гимназия за приложни изкуства (НГПИ) „Проф. Венко Колев” в Троян и любим учител на много възпитаници на училището. Майка му Светлана Кирова също е художничка и преподавател в гимназията. Мартин е роден през 1980 г. във Велико Търново, завършва  НГПИ „Проф. Венко Колев", а след това и Националната художествена академия - София, специалност керамика. Имал е самостоятелни изложби в Ловеч, Стара Загора и Троян, както и участия в общи изложби в Ловеч, Велико Търново и София.

Галерия „Серяковата къща”

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |