Вижте го Денко, убиеца на ягуара

* Сълзи ли, мъка ли, вятър – този е отишъл на сафари, отишъл е да убива, не да спасява * Ще дочакаме ли официално изявление от
 кмета Казанджиев?
Тема с продължение
Вижте го Денко - като на сафари, с трофей, горд
НАСЪЛЗЕНИЯТ пред камерите на една от националните телевизии лик на ловешкия авджия Денко Николов, застрелял избягалия миналата неделя (3 август) от зоопарка в Ловеч ягуар, ми се видя искрен и автентичен. Такива усетих и думите му „Два дни не съм спал, със сълзи на очи ви казвам – съжалявам. Толкова ми е мъчно, но какво можех да направя, съжалявам безкрайно”, автентични.

ДОКАТО няколко дни по-късно не мярнах някъде из интернет снимка на авджията Денко с разстреляния ягуар. Тук нямаше жал и сълзи, тук същият този Денко, дето уж цивреше от мъка пред камерите, позира, сграбчил зад врата проснатата си жертва, хвали се, горд е с авджийския си подвиг. Тук ясно се усеща, че Денко и аверите му са дошли на сафари, дошли са да убиват, а не да се опитат да върнат в клетката и да спасят уникалното животно (излязоха стряскащи данни, че в света има общо едва 292 ягуара, живеещи в естествена среда и още няколко десетки в зоологическите градини). Пфу!

Кметът Минчо Казанджиев
ТАЗИ СНИМКА е доказателство, че става дума за престъпление. И питаме: ще има ли наказани, ще има ли уволнения, ще има ли и официално изявление на собственика на зоопарка в Ловеч – Община Ловеч, и лично на градоначалника Минчо Казанджиев, който на всичкото отгоре бе осиновител (втори баща) и кръстник на разстреляния ягуар Алонсо. От Т21 поискахме писмено такова изявление/обяснение – в раздела за обратна връзка в официалния сайт на Община Ловеч (www.lovech.bg), тъй като никъде не бе обявено лицето, което отговаря за връзките с обществеността в ловешката общинска администрация – и очакваме отговор, който веднага ще огласим; но вече почваме да си мислим, че някой гузно мълчи.

Генадий Маринов

 Още по темата:

45 коментара:

Анонимен каза...

Оставете човека на мира. Той ли е виновният? Как се упоява ягуар с истински патрони? Ако бяха допуснали дивото животно да влезе в града? Щяхте да имате повече "журналистически" материал.
Нямате ли други по-важни теми?
Журналисти - лешояди всеки ден "убиват" хора и се хранят /буквално/ с нещастието на другите.
Дано ви приседне!

Анонимен каза...

какво престъпление те гони па тебе бе?.....ако те беше захапал алонсо за гъзът,друга песен щеше да пееш!....недай си боже дете....големи хуманоиди се извъдихте бе....тц тц тц....

Анонимен каза...

На сафари в зоопарк!
Този комплексар да отиде в джунглата да гръмне нещо, ако му стиска

бат Велко Сандокана каза...

2-ри,хуманоид си ти! И то доста несполучлив ...

Анонимен каза...

Ха-ха-ха 1-ви и 2-ри
За вас все има нещо по-важно и все ви е страх нещо да не ви ухапе!
Застреляно е рядко и уникално животно и при това много красиво.
При първоначалната информация помислих,че е хукнало из Стратеш,реве и стене,жадно за кръв и да убива,крие се дебне....
А то дори не е напускало зоопарка и едва ли би го напуснало.Дори и да го напусне,пак ще се върне заради храната.Някой,дето ходил на сафари в Африка , се изказал колко хитри и коварни били...
Дрън,дрън...
Животните отгледани от хора,особено с любов са съвсем друга порода.Свикнахме с МОЛОВЕТЕ и ни е страх и от най-малката гадинка.Нямаме никакъв подход нито към растениятя,нито към животните.В дивата природа хората са плячка за големите котки.Но котки - човекоядци стават или от глад или по-често заради агресия,проявена от хората към тях.Тук става въпрос за котка,малко по-голяма от куче,а не за 350 килограмов тигър-човекоядец.А къде е бил персонала на зоопарка,човека,който го е хранел? А направо тия с пушките???И то направо с бойни патрони.Ами ако не беше уцелен или беше само ранен , по-безопасен ли щеше да бъде Алонсо?Никой не си е направил труда за някаква смислена акция за решаване на проблема.Търсили го цял ден,а той бил там???Най-лесно...дошли са тия с пушките,казали са таковал съм му мамата и дум...
И ако някои от злите ме прати някъде при лоши животни да ме нахапят,ще отида,но резултата няма да бъде такъв.
Жалко за Алонсо и за самите нас....

Анонимен каза...

Цялата държава на всички нива се управлява от тотални олигофрени, малоумници и доказали се ПРЕСТЪПНИЦИ!!! Та не знам защо се очудвате за решенията им и в тази ситуация.

Анонимен каза...

Бат Велко, отговор на място! Уважаеми коментатори, като бъркате някои сложни думички, не ги изполвайте, че си разлях кафето от смях, а иначе статията никак не е смешна.

Анонимен каза...

3-ти, твоят коментар е излишен.
Ловците не са отишли на сафари. Били са извикани. Тази акция е имала отговорник, инструктаж и т.н.
Правите ли разлика между причина и следствие? Причината - оставена незаключена врата, предпоставка за смъртта на хора.. Тук търсете виновника.
Смъртта на ягуара е следствие.
Кое ще натежи повече на везната - смъртта на едно диво, красиво и рядко животно или живота на десетки хора и психическата травма на много повече?

Анонимен каза...

8-ми,много си аналитичен,но не си ползваш главата.
Говориш общи приказки.
Животното не е извършило нищо от това,в което е обвинено.
Трябва да знаеш,че винаги има и друг начин,стига да знаеш и да можеш.
И хайде сега да застреляме половин България,защото некадърните шофьори са заплаха за живота на десетки хора и психическа травма на много повече.

Анонимен каза...

Не ми изглежда щастлив на снимката, по скоро притеснен. И какво щяхте да пишете ако го бяха оставили жив и беше избягъл, похвала ли? За съжаление в такива ситуации адреналина на животното е толкова висок, че една упойка няма да му подейства, а едва ли ще чака да го уцелят с достатъчно упойки. Проблемът е в зоологическата градина заради лошата организация. И според мен сте длъжни да се извините на човека, защото при следваща такава ситуация предполагам няма да отидете на негово място да свършите това за което са го помолили, защото едва ли това му е работа, и едва ли има такава длъжност, просто е свършил това за което са го помолили със приоритет човешкия живот. Това е проблема на българина, расъждаваме като жени винаги си мислим, че от всяка ситуация може да се извлече максимума, че даже и повече. Понякога по малкото зло е по добро от по голямото, все още живеем в общество в което човешкия живот е на първо място.

Анонимен каза...

Аз лично съм разочарован, пантерата трябваше да избяга, тогава шоуто щеше да бъде по-дълго и истинско, с масова психоза, истерия, този-онзи нахапан, включвания "на живо" от пелтечещи неграмотници и нова политико/икономико/социална/*нална криза, катастрофа, национална трагедия и катарзис.

Анонимен каза...

На нас българите няма угодия!Не стига че са изпуснали ягуара но пък и обвинявате човека че го е застрелял!Сигурно е трябвало да оставят ягуара да убие 2-3,4 човека тогава щеше да се реве от журналистите не е ли имало ловци да го убият,за какво са тия ловци в България като няма кои да спаси хората...и т.н. Аз също съм ловец и аз да бях и аз щях да го застрелям!Вървете да търсите и да обвинявате този които е оставил клетката отворена!Защото той е виновника за смъртта на ягуара!!!

Анонимен каза...

Поне 90% от ловците са ниско образовани или парвенюта или новобогаташи комплексари, които поради липса на минимално количество интелект могат да изпъкнат пред околните само със снимка на убит нерез или някоя хваната сладководна риба. Това важи и за ББ с двата шарана. Този род индивиди не могат и дума да обелят за прочетена книга, филм или картина, а само за биричка, мач, карти, окейки и др. вид риби и беззащитни животни

Анонимен каза...

3-ти, твоят коментар е излишен.
Ловците не са отишли на сафари. Били са извикани. Тази акция е имала отговорник, инструктаж и т.н.
Правите ли разлика между причина и следствие? Причината - оставена незаключена врата, предпоставка за смъртта на хора.. Тук търсете виновника.
Смъртта на ягуара е следствие.
Кое ще натежи повече на везната - смъртта на едно диво, красиво и рядко животно или живота на десетки хора и психическата травма на много повече?......браво на 8-ми,това е истината......а сандокан с двата ножа и оня дето си разлива кафето,могат само да му се поклонят и друго там да направят-така и така са се навели!....

Анонимен каза...

Да, типичният селяндур и отдолу под новината типично селските изцепки - ако, ако! Няма ако в този случай! Животното е избягала, а грешката, която е допусната е от човек - не можеш да убиваш ей така - това не ти е нито прасе, нито лисица! Мързяло ги е да го гонят, упойка ли са нямали, некадърни ли са - не знаем, но това си е баш престъпление!

Анонимен каза...

Пълно сафари си е било, сигурно и селфита имат с убитото животно...

Анонимен каза...

може пък на кмета да му е омръзнало да го храни и е решил да спести някой лев още повече като неговите червените паднаха от власт

бат Велко Сандокана каза...

14-ти е същия хуманойд като 2-ри,от онея дефектиралите (да се разбира като крайния продукт на неволна дефекация)!

Анонимен каза...

Тези дето са правили инструктаж нали са с не повече акъл от този авджия- има вид на слаб ученик от вечерния техникум

Анонимен каза...

бат велко-ако ягуара беше ти захапал топките щеше да видиш що е дефекация

Анонимен каза...

ако този ягуар беше нападнал човек и го бе наранил точно вие защитници щяхте първи да казвате-да бяха го убили

Анонимен каза...

Трябвало е да се съобщи на МОСВ и те да вземат мерки, а не ловчанската дружинка и милиционери

Анонимен каза...

Абе, 22, стига с това "ако" бе! Ако, ако.... то ако онзи служител не беше оставил отворена клетката му - животното изобщо нямаше да избяга. Именно заради това убийството му е АБСУРД, който само тук може да се роди - нали бяха отцепили района - толкова не могат едно животно да упоят - това е работа на местно(селско) ниво, ако няма хора, способни да въртят зоопарк в Ловеч - по-добре да го закриват щом почнаха да си убиват животните.

Анонимен каза...

Генади ,недей да използваш бойния арсенал на Пеевски!Какво си се разпенил толкова,все едно си пил от най-новото ''ИЗИ''.Ами ако този така близък до сърцето ти Алонсо беше нападнал майка с дете или депутат,кво правим, а ?Така ли щеше да виеш пак?Защо не питаш за парите откраднати от кретена Н.Банев или друго нещо в ползу роду !

бат Велко Сандокана каза...

Ако беше нападнал депутат щеше да го заболи корем,и най-вероятно сам щеше да се предаде,мъчен от ужасно чревно разстройство ... но от "ако" файда няма,то само цапа и мирише!

Анонимен каза...

Абе,уйчо, 25-ти, защо не ви така смело когато онова малко педалче удари майката с детето на пешеходната пътека на Вила Ванна ?

Анонимен каза...

Зоопаркът е мръсен и неподдържан. животните не живеят добре. Трябва да се сигнализира някъде. Не се знае колко пари са откраднати чрез бюджета на т.нар. зоопарк. и още нещо доста странно....защо не се е заела Гражданска защита? Кой реши да извика ловджиите? Изглежда ми нагласено... Много, много жалко за хубавото животно...И като чета коментарите...още повече ми е жал за нас, т.нар. Човеци, в които не е останало нищо човешко.

Анонимен каза...

Аз гледам от другата страна на случилото се? Станалото станало! От простотията на ловчанлии ще спечели Природонаучният Музей в село Черни Осъм.Като препарира Христо животното и го изложи във витрина до местните диви животни ще разнообрази експозицията им.Дано го сложи при въртящите се и да бъде озвучен с силен рев та до Ловеч да се чува.Този Музей е най-посещавания в окръга.Сега с тази телевизионна разгласа за нахождението на животното ще се увеличи много посещаемостта му.Троянци отново намазаха по край ловчалии.Магазини може да нямаме като тях,но пък Музеи си имаме и то доста добри.Само се чудя, къде да сложим ловешките депутати, в кой Музей, че да им се радват хората.! Я най-добре да си ги изберем отново, така ще да е най-добре,белким ги зърнем някой път НА телевизОРА, НАЛИ!!! МД

Анонимен каза...

първо обяснете как може длкохолик да храни и гледа животните и второ умниа доктор и директор на зоопарка кои му е дал диплома за да публикува такива малуумни коментари за упоиките защото такова малуумно обяснение за упоиките може да даде ниякои парвокурсник в техникума в ловеч.Един лекар и директор на зоопарк е недопустимо да говори такива прррррроооооооооссссстутииииииииии.Това животно е било ресшено да баде убито предварително това е факт.този директор трябва да му вземат първо дипломата штото това не е ветеринарен лекар и второ тоя мъ.уумник трябва да отиде в затвора лично до вас Феодор Вацов непишд доктор щото не си и ще си намериш маистора сега.

Анонимен каза...

Jaguar und Mensch

Es existieren Berichte über Jaguar-Angriffe auf Menschen. In solchen Fällen wurden die Tiere jedoch stark gereizt oder in die Enge und so zur Verteidigung getrieben. Die meisten der Berichte belegen, dass es sich bei diesen Angriffen nur um Verteidigungsangriffe des Tieres handelte. Die Angriffe blieben meist ohne Todesopfer. Berichte wie zu menschenfressenden Tigern, Löwen oder Leoparden gibt es zum Jaguar keine.[21]

Анонимен каза...

(21) Hans W. Kothe: Raubkatzen. Arten – Lebensräume – Verhalten. S. 206
source WIKI DE

Анонимен каза...

31 - ви и 32 - ри , Ако съм схванал добре и аз това исках да кажа с един мой коментар по-рано.
Тука все пак говорим и за животно отгледано от хора.
Кой видя смъртна опастност в него???????????????????????.
Гледах едно филмче за ягуари в джунглата.Пълно беше с маймуни,а нямаше нито една ухапана.Вие от какво се плашите???

Анонимен каза...

Да припомним пак случая за избягалите през 60-те от цирка в Троян лъвове.
И тогава е имало ловци.И лъвовете са били в непосредствена близост с населението,но никой не ги уби.

Анонимен каза...

Абе, 30-ти, ти си неграмотен. Колко години повтаря първи клас?

Анонимен каза...

Той все още е в първи клас...

Анонимен каза...

35-ти не са детски филмчетата.
Това написах с ирония към тия дето одобряват убийството на животното.
Всички трябва внимателно да прочетат това което си ми препоръчал.Ето част от него.
''Ягуарът няма причина да се страхува от нито едно животно освен от човека. За нещастие често е убиван от бракониери заради кожата си. Това е проблем и до днес.'' - край на цитата.
Има нападения и върху хора,но това си има и своите причини.
Имам претенции да познавам и малките и големите котки.Срещал съм ги в реални условия.Изобщо не ги подценявам.Те са на върха на хранителната верига и много добре знаят кога и как.
Но нашият Алонсо,съдейки по Денко дето е едно джезве кокали,нито е от най-едрите,нито е от най-свирепите,нито от най-агресивните.
Той е отгледан от хора и е свикнал с тях.
Това е зоопарка в Ловеч,а не бразилската джунгла.
Това прилича на убийство в собствения му дом /застрелян в двора на зоопарка/,отколкото необходимост.

Анонимен каза...

33-ти, съгласен съм с вашето мнение. Нападения срещу хора са описани когато
1. Животното е ранено.
2. Когато животното е много старо или болно, със развалени зъби и неспособно да лови естествената си плячка.
3. Когато е гонено от хора и е заклещено в тясно пространство, тогава атаката има отбранителен характер и обикновенно е с лапи.
Изключително рядко такава отбрана води до смъртта на човек.

Не е за подценяване и фактът, че животното е отгледано от хора.

35-ти,Инфото на българския сайт на Вики -"Ягуарът е сред животните, които годишно убиват най-много хора в Южна Америка" , не се потвърждава от цитираните източници.

На днешно време не е проблем да може да се отвори една врата само когато други две са затворени, това може да стане механично или чрез електроника.

Пак казвам - не е виновен човека забравил да заключи вратата, всеки може да допусне грешка. Не е виновен и ловеца изпълнил смъртната присъда. ****Виновен е директора на зоопарка непознаващ нито характера на животното, нито взел адехватните мерки за сигурност. **** Той дефакто е издал тази смъртна присъда и е необходимо да си хваща багажа, и да предостави мястото на по-кадърен и образован човек.
Ягуарът е под специалната защита на ЕС - EG-Verordnung (1158/2012, Anhang A)

Анонимен каза...

Хиляди глупости са изписани... заглавието на статията може и да бъде "Вижте го Денко, спасителя на Ловеч". Да съгласен съм, че е убито рядко и красиво животно, но ако човек помисли реално това е било единственото безопасно за човека решение. Каквато и да е упойка (с която първо трябва да се уцели животното) няма да подейства веднага, а това време може да коства дори човешки живот. Въпреки, че животното е гледано в условия на зоопарк то съдържа в себе си инстинкта за лов, така както и хората ловци го имат. Стореното-сторено, Алонсо няма да се върне, а Денко е добряк по принцип, добър инструктор и ловец. А колкото до тези които го плюят, че по телевизията е ревал, а се е снимал с животното, замислете се ако сте ловци или попитайте някой приятел ловец, дали ще пропусне снимка с животното, макар и да ти е жал, да ти е тежко, да съжаляваш, за това което си сторил.

Анонимен каза...

Я се поразрови в интернет да проследиш хронологията на събитията.В статиите,в които се съобщава за ликвидирането на звяра, се споменава,че той не се е отдалечавал от зоологическата градина.Споменава се също,че упойката не го хващала,защото бил под стрес?!?!? и затова му подали оловна такава.Явно упойките действат само по Дискавъри,а в реалния свят оловото !

Анонимен каза...

https://www.youtube.com/watch?v=3Z638bCIZYQ

Анонимен каза...

Давайте сега да гръмнем Денко и да се приключва.

Анонимен каза...

Напоследък аман от психари и комплексари!Този ловджия заслужава съд!Дай на българина оръжие и бягай!Скоро очаквам да започнат да ловуват и по улиците ни!Това са жестоки хора те убиват за наслада!

Анонимен каза...

abe 35 ti i 36 ti az moje i da sam v parvi klas no znam mnogo poveche za upoikite ot toya maluumnik feodor vacov i ostanalite maluumni veterinari s kupenite si diplomi s agneta na vremeto a eto te go dokazaha kakvi specialisti sa vse pak.I az sam veterinar i sam naiasno za kakvo si govorim ama niakoi misliat che horata edat domatite s kolovite.xaxaaxaxxaxaxaxax..........................

Анонимен каза...

45-ти, пишеш на латиница, а това е извън правилата. Това ли ти е диагнозата - ветеринар? Ще можеш ли да изгониш ятата Drosophila melanogaster, които са около тебе? От системната злоупотреба на упойки.

Анонимен каза...

По темата с ягуара искам и аз да кажа нещо.
Ами представете си, че Вие- да, точно Вие живеете в Ловеч непосредствено близо до зоопарка.
Ягуара е избягал преди минути и децата Ви си играят пред блока.
Кофти, а?
Не е геройска постъпката относно убийството на животинката, ама други хора е трябвало да понесат отговорност...
Няма институции в България...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |