Петър Христов: Редно е да се чуе и в родния ни Троян

* „Всеки един от нас тренира усилено през последните години, вкарваме ужасно много време и средства в тренировки и състезания. Като тук може би е важно да спомена, че ние не сме професионални спортисти и правим всичко това на фона на професия (която финансира спортните ни занимания, тъй като нямаме спонсори), както и семейство, за което се грижим“

Планинско бягане
НАБЛИЖАВА поредният втори Troyan Run, 20 юли 2024 г. – голямото състезание по планинско бягане, чийто пощъпулник бе миналата година (тогава в три дистанции – 10 км, 15 км и 24 км, а сега в четири – 12 км, 27 км, 40 км и 75 км). Едно сериозно, отлично организирано (основният организатор е местното гражданско сдружение „Троян в бъдещето“ с председател Николай Тодоров, инициатор и мотор на проявата) и имащо, не без основание, амбицията да се превърне в една от визитките на Троян, да буди интерес, привлича туристи и носи слава на града и района ни.

Предстоящият Troyan Run 2024 е и поводът да насочим вниманието към групата от вече не малко изявени троянски състезатели в този набиращ скорост и у нас, и в световен мащаб спорт – планинското бягане. А че си заслужава ни подсказа, дори с упрек, че досега не сме обръщали нужното внимание на планинското бягане и неговите троянски герои, съгражданинът ни Петър Христов. 34-годишен, компютърджия, кореняк троянец (от Длъжковското), който отскоро е на трасетата за планинско бягане; по неговите му думи: „Преди две години започнах да бягам, никога не съм имал допир със спорта, дори като дете, което направи изграждането на дисциплина малко по-трудно. Ходих често в планината, но не и като спортна активност. Не бях чувал за нещо като „планинско бягане“ до момента, в който се метнах директно на 20+ км състезание без изобщо да знам какво се случва. Буквално бях по гащи за плуване, тениска за спане и маратонки с които се разхождам… От тогава се запали тази страст в мен и със сигурност животът ми се промени. Един от фаворите в Troyan Run 2024. Публикуваме текста му без изменения.
Т21
Петър Христов
ЗДРАВЕЙТЕ! Искам да хвърля малко светлина върху планинското бягане и това което няколко троянци сме постигнали  през последната година. Обикаляме къде ли не, печелим стълбички, рекламираме Троян, разпитват и ни снимат всякакви чужди медии (под чужди имам предвид извън Троян) и затова реших, че е време да дам малко повече информация за това, което правим. Разбира се, ние имаме изявен планински бегач в лицето на Христо Минков, но тук ще посоча и няколко други по-непознати лица. Конкретно ще спомена себе си (Петър Христов), Сара Минкова (сестрата на Христо) и Соня Спасова. Всеки един от нас тренира усилено през последните години, вкарваме ужасно много време и средства в тренировки и състезания. Като тук може би е важно да спомена, че ние не сме професионални спортисти и правим всичко това на фона на професия (която финансира спортните ни занимания, тъй като нямаме спонсори), както и семейство, за което се грижим. Част от нас участват и в организацията на предстоящото състезание Troyan Run 2024.

ЕТО НЯКОИ от постиженията (тук ще посоча само тези със стълбичка – класиране в призовата тройка, но имаме десетки други състезания, в които сме участвали и продължаваме да участваме):
СОНЯ СПАСОВА
Thracian Run & Bike -  42 км, I място
Триглав Рън - 20 км, II място
Троян Рън – 24 км , II място
Балкан Скай - II място

САРА МИНКОВА
Търново Ултра - 35 км, I място
Панчарево Трейл - 21 км, III място
Парангалица Скай - II място
К3 - III място
Орехово Рън - III място
Коджа Кая - II място
Трън Ултра - III място
Тракия Ултра - III място

ПЕТЪР ХРИСТОВ
Salomon Vitosha Trail – 42 км, III място
Надбягване в Източни Родопи - 67 км, III място
Коджа Кая - 75 км, II място
Асеновградски баири – 80 км, I място
И ДОРИ да е малко по-егоистично, ще спомена, че имам огромен прогрес от предната година, постоянно създавам приключения, свързани с многодневни състезания в планината, преминаване на дълги маршрути като Е3 (Ком - Емине), Е4 (от София до гръцката граница), пътуване с колело през половината държава и всякакви такива щури приключения. Всъщност, освен че правя такива приключения, аз ги и заснемам, правя монтаж и публикувам в YouTube. Само след ден (на 21 юни) стартирам втория си опит за скоростно преминаване на Е3 или Ком - Емине който ще е с живо следене.

ТОВА което искам да кажа с всичко това е, че се случват тези неща, в които пряко са замесени троянци, това се разпространява по различни точки в България и е редно да се чуе и в родния ни град Троян.

20 юни 2024 г., Троян
Петър Христов
Новини от последния час
 
Миналата седмица, стартът бе в петък, 21 юни, 17:00 ч., Петър Христов стартира по прочутото старопланинско трасе Ком - Емине (известно и като маршрут Е3), около 580 км – по-скоро тренировъчно бягане за пробване на нови неща, но след отделени, по думите му, "доста ресурси и време за подготовка", втори негов опит. Резултатът – 6 дни, 14 часа и 55 минути, едно нерекордно, но много добро постижение. През 2021 г. и 2022 г.  друг троянски бегач – Христо Минков, направи два неуспешни опита да подобри рекорда на трасето на родения в Кърджали Божидар Антонов, поставен от седмия му опит през 2018 г. – 4 дни, 8 часа и 27 минути.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |