19-годишният троянец Христо Минков в ултрамаратона Ком - Емине

* „Това момче ще пише история. Ще е следващият троянски гигант в спорта. Стискам му палци. А освен че има бързи крака, има и бърз ум“
Екстремно бягане
Христо Минков
ЕДНО троянско момче – 19-годишният Христо Минков, завършил преди година тукашното СУ „Св. Климент Охридски“, сега студент във Велико Търново – прави нещо голямо и по думите на познавачи, има сериозно бъдеще пред себе си. В екстремното бягане (ултрадългото бягане по планински терени), което набира популярност по света и у нас и чието най-известно българско име до този момент е Кирил Николов-Дизела. „Бягането му е отлично. Това момче ще пише история. Ще е следващият троянски гигант в спорта. Стискам му палци. А освен че има бързи крака, има и бърз ум“, коментира стопанката на хижа „Амбарица“ Ема Гатева, възпитаничка на НСА и известна българска пещернячка, която внимателно следи изявите на Христо.

Посрещането на Христо на хижа „Мазалат“ в 5:00 ч. на 23 юли – десетки възторжени фенове аплодират изключителния троянски бегач
В ПОСЛЕДНИТЕ няколко дни Христо прикова вниманието с участието си в едно изключително изпитание както на спортните, така и изобщо на личностните качества и психиката – индивидуалното бягане по билото на Стара планина от връх Ком на западната ни граница до нос Емине на черноморския бряг, над 550 км, стартирало на 21 юли. Темпото на троянеца бе отлично и се целеше в най-доброто досегашно постижение (рекордът е 4 дни, 8 часа и 27 минути, на Божидар Антонов, от 2018 г.; предишният бе на Дизела, 4 дни, 13 часа и 5 минути, 2015 г.), но непредвидени обстоятелства го принудиха да прекрати бягането си в Еленския Балкан, малко след като преполови трасето.

„ПРЕКРАТИХ движението си по Ком - Емине малко след х. „Чумерна“. Събраха се фактори, които впоследствие оказаха влияние. Бурята след Кашана и страшният студ, придружен с роса на Ботев, скапаха ходилата ми. Благодаря на всички, които ме подкрепяхте!“, сподели в профила си във фейсбук ултрамаратонецът. Което не намали аплодисментите към постигнатото, напротив. „Началото винаги е трудно! Продължавай напред. Ти можеш!“, написа световният шампион по ски ориентиране Станимир Беломъжев, също наш съгражданин. „Христо, ти направи отлично начало. Показа, че си много, много добър. Продължавай все така, момче. Уникален спортист си! Знам, че ще ни радваш с много успехи занапред“, бе възторжената оценка на Ема Гатева.

Преди старта, връх Ком, 21 юли 2021 г.
ЩЕ ЦИТИРАМЕ и още от мненията, залели социалната мрежа (не можем всичките, стотици са): „Поздрави за амбицията, волята и демонстрираната подготовка. Сигурна съм, че успехите предстоят!“ (кметът на Троян Донка Михайлова); „Ицо, ти имаш уникален талант! Чака те голямо бъдеще! Ти и сега си победител, защо разумът е надделял. Аз съм убеден, че догодина ще се върнеш по-силен и рекордът под 4 дни ще е твой. Ние се гордеем с теб и можеш да разчиташ на подкрепата ни“ (Николай Тодоров, общински съветник, също практикуващ екстремно бягане); „Не помня откога не съм следяла нещо с такъв интерес! Браво! Изключително представяне!“ (Мария Станчева); „Поздравления, Ицо! Беше впечатляващо и вдъхновяващо. Продължавай все така“ (Владимир Милушев); „Браво, Ицо! Доказа че имаш силна воля и характер да пребориш толкова трудно трасе, въпрос на време. Възстановявай и бъди търпелив. Беше много интересно да те следим“ (Павлин Райчев); „Браво, Ицо! Ти вече изпревари останалите. С хубаво време и двама-трима души екип догодина ще го минеш за 3 дни и половина!“ (Стан Петров); „Започна да пишеш твоята история за този преход и скоро ще я довършиш. Горе главата, ние сме с теб!“ (Митко Христов); „Думите са излишни. За два дни толкова много хора те следяха и писаха. Благодарим за емоциите, които ни поднесе“ (Иво Ивов); „Невероятен Христо! Шапки долу за вас, за вашия баща и цялото ви семейство! Великани!“ (Янко Стефанов); „Тепърва ще падат рекорди, времето е пред теб! Успешно възстановяване!“ (Живко Желязков).

Христо с най-верния си помагач и съмишленик –
 баща му Павлин Минков
ТРЯБВА да споменем и още един фактор – Христо тръгна на ултрамаратона Ком - Емине без голям екип от помагачи (пейсъри), като в неговия щаб бе единствено баща му Павлин Минков, който подкрепя и насърчава сина си и е неотлъчно до него още първите му занимания с екстремно бягане преди няколко години. Да припомним, че дебютното участие на троянския тийнейджър в голямо състезание е в 100х24 (70 км) в Стара планина през 2019 г., следват участия в полумаратона в София (21 км) и трето място, второ място в Обиколката на Витоша, победа в полумаратона в Тетевен, четвърто място в Тракийския полумаратон, четвърто място в полумаратона в Стара планина (70 км) и др. Преди месец, 21 юни 2021 г., талантливият троянски бегач се качи на почетната стълбичка в ултрамаратона „Витоша 100“ и си заслужава да чуем собствената му оценка за този сериозен успех: „Витоша 100“, трето място, време 9:11 часа. Още не мога да осъзная какво се случи. Тук преди две години започна всичко, като тогава завърших за 14 часа, бях 134-ти и не очаквах, че някога ще гоня призово класиране. С много желание и труд всичко е възможно. Борете се за мечтите си! Благодаря на моя баща, че е винаги до мен“.

НЕКА завършим с думите на майката, Поля Станева, много силни думи на гордост, възхищение и пълна подкрепа: „Каквото и да кажа за моя млад боец Христо, ще бъде малко. Той летя като планински орел. Силен, борбен, смел, воден от силата на волята и духа си. Не спахме няколко нощи, следихме всяка негова стъпка и тръпнехме в очакване. Сигурно съм се сдобила с още няколко бели косъма, но си заслужаваше. Христо - синът мечта! Сега следва възстановяване след това голямо изпитание. Благодаря на хилядите хора, които стискаха палци за него! Няма да ги споменавам поименно, благодаря на приятелите по дух! Той вече е герой с опита си да следва мечтите си. Човек е толкова голям, колкото големи са мечтите му“.

Генадий Маринов

Начало

Още по темата:

1 Коментара:

zcezbpm8 каза...

Всъщност тези 80 човека, които го посрещнахме на хижа Мазалат бяхме там за друго събитие, а не специално заради Христо, но много му се зарадвахме, че минава точно в този час, когато беше и нашия старт за един друг преход(маратон).Изчакахме го нарочно 4 минути след нашето време за старт, за да може да мине спокойно и да не му пречим.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |