Подготвя се първото издание на „Troyan Run“

* Трасетата са три  – 10 км, 15 км, 24 км – и следват маршрута на Левски при зимните му преминавания през Балкана; стартът – на площада в Орешак, 29 юли, очакват се над 200 участници * Инициаторът Николай Тодоров: „На Троян му прилича такова състезание и би било непростимо да не го направим“
Предстоящо Планинско бягане
ТРОЯНСКОТО гражданско сдружение „Троян в бъдещето“ и Спортен клуб по ориентиране „Хемус“ (Троян) с подкрепата на Община Троян и местни спонсори подготвят мащабна нова спортна проява. На 29 юли 2023 г. в 9:00 ч. на площада в с. Орешак ще бъден даден стартът на първото издание на „Troyan Run – По стъпките на Левски“ – състезание по планинско бягане в Троянския Балкан; финалът е на същото място – орешашкия площад. Надпреварата ще бъде в три бегови дистанции – 10 км (денивелация 280 м), 15 км (д. 340 м) и 24 км (д. 920 м); разработени са и още две трасета с по-висока степен на трудност – 42 км и 68 км, които обаче ще се включат във второто издание догодина.

КАКТО си личи  и по заглавието, маршрутът не е избран случайно – доближава се до маршрута, по който великият Апостол на свободата е преминавал зимно време Балкана от Южна България до Троянския манастир, Орешак и Троян; по конкретно – отклонението от централното старопланинско било при вр. Лепенят (към хижа „Чучул“) и по рида през Янчова могила, Караджунска могила, Поленици, Садината, мах. Хасъмска (Троянски манастир). Датата също не е избрана случайно – състезанието ще се провежда около 18 юли, рождението на Васил Левски, и е своеобразно развитие на станалия емблематичен крос „По стъпките на Левски“ (от Троян до Троянския манастир през мах. Райковска, друг маршрут, по който Апостола е преминавал неведнъж), провеждан около 18 февруари, датата, поставила началото на едно безсмъртие.

Николай Тодоров
„ОТДАВНА имах идеята за подобно състезание по планинско бягане, Троянският Балкан предлага изключителни възможности за подобно нещо – като красива природа, добри терени с различна сложност, удобна локация, защо не и като историческа значимост и смисъл. Има ги и спортните традиции, има ги хората, които могат да го направят, на Троян му прилича такова състезание и би било непростимо да не го направим. Така че беше въпрос на време това да стане факт, като амбицията ни е  „Troyan Run – По стъпките на Левски“ да стане традиция“, коментира за Т21 инициаторът и мотор на събитието Николай Тодоров от „Троян в бъдещето“. От него научихме, че амбициите са още по-големи – догодина да се прибави т. нар. дисциплина дуатлон (бягане плюс колоездене) и да се отвари към международно участие, а като мащаб и ниво да влезе в челото на подобните състезания у нас. „Организацията на такова състезание е сложна работа, изисква много голяма подкрепа и отдаденост – затова ще използвам повода да изкажа огромната си благодарност на десетките доброволци, над 50, които се включиха напълно безкористно в подготовката и ще помагат и по време на състезанието, без подобна съпричастност няма как да стане, разбира се, благодарност и на спонсорите, тъй като без пари също не става“, допълни г-н Тодоров.

КАКВАТО е практиката при подобни състезания, участниците ще заплащат такса – 25-35 лв. в зависимост от дистанцията, а събраната сума ще се използва за организационните дейности. Регистрацията, записването за участие и плащането на таксата трябва да се направи предварително (най-късно до 9 юли); валидната регистрация включва и попълването на съответните декларации (за освобождаване от отговорност, за предоставяне на личните данни, за участие на лице под 18 години). В деня преди състезанието (от 13:00 ч. на 28 юли до 9:00 ч. на 29 юли) участниците ще получат стартов пакет срещу представяне на личен документ и разпечатка на попълнените декларации. Всеки участник трябва да е с указаната задължителна екипировка (липса на дори един елемент от задължителната екипировка ще води до дисквалификация).

ДО ТОЗИ момент, 24 юни, за участие в „Troyan Run – По стъпките на Левски“ 2023 са се регистрирали 75 души, сред тях и имена като Владимир Илиев и Милена Тодорова (звездната двойка на българския биатлон) и Станимир Беломъжев (№1 в ски ориентирането у нас за всички времена). Очакванията на организаторите са участниците да достигнат и надминат бройката 200. 

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |