Троянци завладяха „Хайдушки(те) пътеки“ на Сливен

* Единственият маратон по стари хайдушки пътеки * Силно троянско участие; –победи за Христо Минков на 12 км и Павлин Минков при ветераните на 21 км, второ място за тийнейджърката Никол Христова, отлични класирания на Сара Минкова, Соня Спасова, Габриела Александрова, Петър Христов и Йосиф Банков
Планинско бягане Отзвуци
Троянски усмивки след финала, Сливен, 21 октомври 2023 г.
НА 21 ОКТОМВРИ Сливен бе домакин на състезанието по планинско бягане „Хайдушки пътеки“ – с диви красиви пътеки, изискващи майсторство и смелост, този регион предоставя идеални условия за подобно събитие.

ЗА СЪСТЕЗАНИЕТО – „Хайдушки пътеки“ е единствен по рода си маратон, провеждащ се в историческа местност, част от природен парк Сините камъни, разположен в източната и най-достъпна част на най-голямата планина в България – Стара планина. Трасето преминава през особен скален масив с алпийски тип релеф, укрепен в древността с 14 (антични и средновековни) крепости. Поради ключовото си местонахождение това е мястото, през което още от древността основни пътни артерии пресичат планината. От друга страна, особеностите на релефа – оголени скалисти върхове и ридове, стръмни склонове, зъбери и канари, наличие на множество пещери и водопади, правят масива труднодостъпен, затова е бил място убежище на много хайдути в миналото. „Хайдушки пътеки“ е единственият маратон, чието трасе изцяло върви по използвани от хайдутите стари пътеки, съществуващи и до днес, вече като туристически маршрути.

СЪСТЕЗАТЕЛНИТЕ дължини бяха три – 42 км, 21 км и 12 км, като сред участниците имаше доста бегачи от нашия град Троян. Всички три трасета бяха изключително предизвикателни и минаваха през участъци с високо ниво на трудност.

Троянци на почетната стълбичка – шампионите Христо Минков и Павлин Минков и „сребърната“ Никол Христова, Сливен, 21 октомври 2023 г.
1. МАРАТОНСКАТА ДИСТАНЦИЯ от 42 км бе с положителна денивелация от 2500 метра и със степен на трудност 6. На тази дистанция участваха две троянки – Сара Минкова и Соня Спасова, които представиха Троян достойно. Сара завърши на 4-то място, буквално на секунди зад третата, с време от 6 часа и 16 минути. Соня прояви изключителна сила и воля и въпреки здравословни проблеми успешно завърши маратона  и то на доброто 8-мо място в класирането. При мъжете троянците Петър Христов и Йосиф Банков също постигнаха добри резултати и заеха съответно 16-о и 17-о място. Йосиф дебютира на маратонската дистанция, а Петър подобри времето си от миналата година, намалявайки го от 7 часа на 5 часа и 42 минути.

2. В ПОЛУМАРАТОНСКАТА ДИСТАНЦИЯ от 21 км с положителна денивелация от 1400 метра участваха съгражданите ни Васил Станев и Павлин Минков. Павлин се класира на първо място при мъжете ветерани с време 2 часа и 30 минути. Имахме представителство на тази дистанция и при жените – Габриела Александрова, която участва пръв път на полумаратона, се представи великолепно.

3. ЧЕТВЪРТ МАРАТОНЪТ
с дължина от 12 км и денивелация от 1000 метра, бе на особено технично и предизвикателно трасе, още повече на фона на кратката дистанция. При мъжете победител стана нашият Христо Минков с впечатляващото време от 1 час и 16 минути. При жените Троян има 2-ро място – на тийнейджърката Никол Христова, която е само на 17 години и остана на „милиметри“, едва 15 секунди, след победителката.

От мястото на събитието: Христо Минков

Христо Минков
ШАМПИОНЪТ КАЗА

Христо Минков:
„Не искам да се хваля, но ще споделя няколко думи, защото съм горд не само за себе си, а за цялата троянска общност. През 2019 г. започнах да занимавам с бягане и оттогава до днес видях как много хора в моя любим роден Троян се включиха в бягането и общо в спортуването. Успях да мотивирам някои от тях и да им внуша страст към бягането. Този факт ме прави изключително щастлив, и с гордост подчертавам многото троянски участници в това състезание („Хайдушки пътеки“). В бъдеще сме на път да се развиваме и да покажем, че малкият ни град ражда големи бегачи и големи хора. Мечтая, че един ден ще имаме стадион с лекоатлетическа писта, защото това е от съществено значение. Виждам, че по-малки градове от нашия разполагат с добри стадиони и добри лекоатлетически писти. Вдъхновяващият уикенд в Сливен (21-22 октомври) ни накара да се гордеем със смелостта и любовта към планинското бягане. А успехът на троянци в състезанието „Хайдушки пътеки“ е доказателство за силата на общността ни и желанието за преодоляване на предизвикателства.“

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |