Нещо лично и доста сантиментално-носталгично

* Габи Хаджикостова, щерката на незабравимата Лили Кисьова, на троянска сцена – с „Елада Пиньо и времето“ на Керана Ангелова, 30 октомври, понеделник, 19:00 ч., вход свободен  * „Вече повече от 40 години живея извън България и когато ме питат какво е за мен „У дома“, въпреки че съм родена и израснала в София, казвам Троян“

Габи Хаджикостова, Лиляна Кисьова

На троянска сцена Предстоящо

В понеделник, 30 октомври,  в салона на троянското читалище „Наука 1870“, от 19:00, вход свободен. Ще се играе камерният спектакъл „Елада Пиньо и времето“ по едноименния роман на Керана Ангелова, излязъл преди 20 години (първо издание, 2003 г.), преиздаван няколко пъти (най-ново издание, 2019 г.), добил голяма популярност и много награждаван литературен текст. „Магически текст, който издига човека над ежедневието. Животът е чудо... Спектакълът се гради на изненади: необикновени асоциации от картини и мисли, дръзко използване на символите препращат зрителя в една мономитология, която се развива по своя собствена логика и поелият риска на пътешествието получава естетическа наслада чрез неизчерпаемите, ярки и вдъхновяващи внушения на текста“, четем в анотацията на спектакъла. Определен като „синтетичен спектакъл, в който текст, музика, движение се превръщат в театър“, раждащ се „от безграничната свобода в изпълнението“.

В главната роля и режисьор постановчик е Габриела (Габи) Хаджикостова, която читателите на Т21 със сигурност помнят от няколкото й трогателни текста във вестника ни – за унищожената бабина троянска къща, за днешните лета в Орешак, заместили (ли?) някогашните детски лета в Троян, за чудното селце Патрешко, „махалата на Пенка Фундата и на дядо Марин“. Наша землячка по майчина линия – дъщеря на голямата троянка, оперетната прима Лиляна Кисьова, и също човек на сцената, актриса с над 60 главни роли, певица, режисьор, продуцент, драматург, която от дълги години живее в Унгария, но здраво пази българските и троянските си корени. И сега, с изявата си на троянска сцена, пак се връща към корените. „Елада Пиньо и времето“ е игран многократно в Будапеща, Берлин, Хамбург, Виена, Варшава, Торун, гостува редовно на сцените в София и на редица международни театрални фестивали в България. По-долу ви представяме текста, с който Габи кани троянската публика.
Т21

МИЛИ ПРИЯТЕЛИ, близки, роднини и свидетели на магичното ми детство през летата ми прекарани в Троян! Каня ви с обич на спектакъла си „Елада Пиньо и времето“ на 30 октомври от 19:00 ч. в НЧ „Наука 1870“, входът е без билети. От години се готвя емоционално за тази среща. Много кураж ми трябва, защото ще играя и за хората, които вече безвъзвратно ги няма там – майка ми, баба ми, дядо ми – хората, които бяха моят космос, които ме учеха да обичам и на които дължа любовта  си към живота и света.

ВЕЧЕ повече от 40 години живея извън България и когато ме питат какво е за мен „У дома“, въпреки че съм родена и израснала в София, казвам Троян. Когато ме питат какво е за мен Родина, казвам, че е къщата на баба и дядо на троянската улица „Левски“ 155, принудително съборена, но кървящожива в мен с черешата в двора, трендафила до портата и пейката пред нея, вировете на Попишка, люлките на Къпинчо, сливовите дървета на Дрянското, ябълките на Цоневското, мириса на сено на Балабанското, тепавицата и шумът на дарака на Миревското, шадраванчето на площада, старите къщи надвесени над реката, телефонните кабинки в пощата и проточения глас на телефонистките „София, обади се на Троян, моля“ от 70-те, налъмите и тасчетата, потракващи в старата баня до реката, въжения мост, захарното петле, купено на панаира, Тотото, където вече станала на шест аз подпечатвах фишовете, сладкарница „Роза“, където спираше автобусът и пред която ме посрещаше дядо ми. 

Малката Габи Хаджикостова, пояснението й:
„Снимката ми е правена във Фотото в Троян.
На нея съм на три. И дълбоко в себе си
продължавам да съм на толкова“

Целият сегашен и изчезнал свят на Троян – мястото където винаги  бях и съм щастлива и безгрижна. Мястото, което за мен беше сигурност, топлина и утроба на обичта. И мястото, където винаги се връщам. Място, на което дължа всичко истинско в живота си.

ЩЕ СЕ РАДВАМ, ако дойдете да бъдем заедно в един свят, в който ще ни пренесе музиката на Николай Иванов ОМ (известният музикант е пълноправен съучастник в спектакъла и автор на музиката – бел. ред.) и магичните думи на Керана Ангелова. За мен ще бъде чест да играя и гостувам на тази сцена, на която е играла и гостувала майка ми Лиляна Кисьова заедно с Минко Босев и Мими Балканска. Ще бъде чест да играя за вас, които ви има и за тези, които ги няма. В моя Троян!

26 октомври 2023 г.

 Габриела Хаджикостова

 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |