Владо Илиев спечели Troyan Run 2023

* Най-добрият български биатлонист спечели в дългата дистанция при мъжете; троянска победа и при жените – грабна я Маринела Цекова * Аплодисменти за най-възрастния участник – 71-годишният медик Петко Петков-Цампа * Организаторът Николай Тодоров: „Считаха ни за луди. И ние бяхме луди“
Добро начало
Стартът е даден, в средата – фаворитът Владимир Илиев, Troyan Run, 29 юли 2023 г.
ПЪРВОТО издание на Troyan Run (2023 г.) – прощъпулникът на планинския маратон, следващ маршрута, по който великият Апостол на свободата Васил Левски е преминавал през Троянския Балкан от Южна към Северна България, организиран от гражданското Сдружение „Троян в бъдещето“ и Спортен клуб по ориентиране „Хемус“ (Троян), провел се на 29 юли, събота, със старт финал на площада при читалището в с. Орешак – надмина очакванията. 
 
Семейство Чоканови от Троян са редовни
участници в кроса „По стъпките на Левски“, 
застанаха на старт и в Troyan Run 2023
БЛИЗО 400 участници от цялата страна, сред тях и няколко бегачи от съседна Румъния, в трите дистанции – 10 км (денивелация 280 м), 15 км (денивелация 340 м) и 24 км (денивелация 920 м). Отлична организация (подготовка на трасетата, логистика), чудесно време (без големи горещини) и много настроение. Наистина добро начало, което подсказва, че обявеното от организаторите развитие на състезанието за догодина, когато ще се добавят още две дистанции – 42 км и 68 км, плюс велосипеден маршрут, стъпва на здрава основа и няма причина да не се реализира.

„ПРЕДИ три месеца, когато започна подготовката, никой не ни вярваше, че ще успеем. Считаха ни за луди. И ние бяхме луди“, шеговито сподели на микрофона секунди преди старта моторът на проявата – председателят на „Троян в бъдещето“ и запален планински бегач Николай Тодоров. „Голямо благодаря, че ни повярвахте! Считайте се поканени за изданието догодина, надяваме се то да е успешно като сегашното“, бяха пък думите му при връчването на наградите – медали и материални награди, осигурени от спонсорите.

Най-високо на почетната стълбичка – Владимир Илиев, вляво организаторът Николай Тодоров
ГОЛЕМИЯТ победител в Troyan Run 2023 – на 24 км при мъжете, бе повече от очакван, звездата на българския биатлон, спортист №1 на България за 2019 г. и наш съгражданин Владимир Илиев. За съжаление другата ярка троянска звезда в зимните спортове – световният шампион по ски ориентирането и №1 в своя спорт у нас за всички времена Станимир Беломъжев, който бе подал предварителна заявка, не успя да се включи заради участие в тренировъчен лагер и очакваният „сблъсък на титаните“ не се състоя, да се надяваме, че догодина. Не застана на старт, по здравословни причини, и трупащият слава и победи в планинските бягания друг наш земляк – младият Христо Минков, но и него ще очакваме догодина. 
 
Победителката при дамите Маринела Цекова (в средата); вдясно – най-възрастният участник Петко Петков-Цампа
ПОБЕДАТА при жените също бе троянска – за Маринела Цекова, състезател с много успехи и призови класирания в подобни състезания. Трябва да споменем още един шампион в Troyan Run 2023 – най-възрастният участник, и той троянец, 71-годишният медик Петко Петков-Цампа, който измина дългата дистанция (24 км) и остави зад себе си доста по-млади състезатели.

ЗА НАКРАЯ оставихме щипка критика, съвсем добронамерена – вероятно поради недостатъчната разгласа и реклама (пиар), а и поради липсата на съпътстващи атракции публиката бе малко, или поне не толкова, колкото заслужаваше подобна амбициозна проява. Но това не е беда, сигурни сме, че догодина и в тази посока нещата ще са на шест. Защото, освен спортния смисъл, Troyan Run може да стане важен елемент от туристическата марка „Троян“, да привлича хора от близо и далеч и да „работи“ за туристическия бизнес в района, потенциалът го има.

Т21  

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |