Празникът на билките на Айдушкото сборище – за 19-и път

* Чудесно време, перфектна организация, чистота, зеленина, ред и… неочаквано малко публика * Защо познатото многохилядно множество от предишни години го нямаше – отговорът трябва да се търси
Традиция
КАКТО се казва – една добра и една лоша новина за тазгодишното 19-о издание на разпознаваемия в национален мащаб и обичан троянски Празник на билките, планината и туризма, провеждащ се около Еньовден, този път на 29 юни, на обичайното си място – местността Айдушкото сборище над с. Балканец в подножието на Троянския проход (Беклемето).

ДОБРАТА НОВИНА

ЩЕ ЗАПОЧНЕМ с добрата. Перфектна организация, поне ние толкова изпипан във всяко отношение празник през годините не помним, а не сме пропускали.

КАТО ОРГАНИЗАЦИЯ/подредба на просторния терен (Айдушкото сборище): окосено, подредено по сектори – за публиката, за скара-бирите и другите щандове, сцената, паркингите. Като логистика и ред – полицаи на входа, служители по паркирането и контрола при влизане и излизане, медицинска помощ, цялостно структуриране на събитието; и без политизации и тем подобни профанации, на каквито станахме свидетели миналата година, имало ги е и други години. Като екология – безупречно, предостатъчни съдове за боклук, торби за отпадъци към всяка маса в бирариите, химически тоалетни (много чисти!), съответните „подсказващи“ надписи и в резултат блестяща чистота, всяко подобно събитие може да мечтае за подобно ниво в тази посока. Като послания – казахме за чистотата/екологията, тя бе в единение с двата девиза на празника, „Да променим отношението си към природата“ и „Зеленото е родолюбие“ (разчетохме го като обичайки и пазейки природата, обичаш и пазиш страната си, актуално и вярно).

КАТО „СЛОНОВЕ“ – подобно нещо, натрупало почти 20-годишна история, би трябвало да има своите неизменни опори (слонове); и ги имаше – най-важният, вълшебният чай от 22 билки, питието на празника, нещо, без което този празник нямаше да е себе си, да споменем фирма „Билек“ (Троян), която както винаги осигури билките и Пеньо Влаховски, чаения башмайстор, който заедно с помагачите си бъркаше култовата напитка в два големи казана, разположени на най-видно място (спомнихме си и за неговата съпруга – незабравимата Стела Карамфилска, мама Дуни, както я знаехме, човек с огромен принос за създаването и прохождането на този празник, вечна й памет – бел. ред.).

КАТО СЦЕНА и изпълнители – жанрово съотносими с формата на празника (народно веселие на поляната), но без (чалгарски и други) крайности, дългите хора и настроението бяха знак, че и в тази посока нещата са на мястото си; да не забравяме водещият, който може да прибави, но и да отнеме от събитието – троянският самодеен актьор Валко се справи добре (много по-добре от миналата година). И за организаторите – трябва да откроим основателя и неизменен главен организатор и мотор на празника от самото начало и до днес Даниел Сираков, общински съветник, многократен председател на Комисията по туризъм в местния парламент, предприемач в сферата на туризма, човек, за когото туризмът е кауза; със сигурност организацията на подобно събитие не е лека работа и г-н Сираков и неговия екип се справиха отлично; тук не може да не споменем и помагачите, главният сред които е Община Троян, осигурила половината от нужните средства за Празника на билките, планината и туризма 2024.

ЛОШАТА НОВИНА

СЕГА лошата новина. Рекордно ниска посещаемост – помним многохилядните събирания на Айдушкото сборище в предишни години, десетките рейсове и стотици автомобили откъде ли не, сега бе различно, от рехаво по-рехаво. Защо се получи така е трудно да се каже, но, мислим, ще е пресилено да се прави извода, че Празникът на билките е изгубил популярност и народната любов го е напуснала, т. е. че се е изчерпал. Вероятно съвпадението на много празници в района в този ден (включително три селски сбора), опасенията от лошото време в предишните дни (макар че на празника времето бе чудно – меко и топло, негорещо, без дъжд), началото на отпускарския сезон, поизчерпаното празнично настроение у българите (и троянците) заради несекващите бъркотии в държавата, възможно е да има и някаква грешка във формулата на празника, която сега не виждаме…При всички случаи отговорът трябва да се търси. До догодина!

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |