Празникът на билките на Айдушкото сборище тръгна наново

* Народно веселие в най-традиционния му вид, от каквото явно имаме нужда. Което означаваше и имидж, реклама на Троянския край, туристически плюс…За всичко това – поздравления! * Тъпа и грозна демонстрация на входа, алоооо, организаторите?!
За 18-и път
На празник като на празник, Айдушкото сборище, 24 юни 2023 г.
Чаят от 22 билки се лееше на корем
Хорото се виеше неспирно
СЛЕД ТРИГОДИШНО прекъсване заради пандемичните ограничения и други причини троянският Празник на билките, планината и туризма – създаден и движен през годините от Даниел Сираков, големия сторонник за туристическото развитие на Троян и района, провеждан на вълшебното Айдушко сборище в скута на Троянския Балкан (в подстъпите към Троянския проход, над с. Балканец) и в чест и на Еньовден, 24 юни, деня на лятното слънцестоене и народен ден на билките, магиите и природолечението, спечелил народната любов, привличащ хиляди от близо и далеч – тръгна наново. И на сегашния 24 юни, събота, бе 18-ото му издание.

Стотици автомобили бяха запълнили грамадния зелен паркинг
ВЪЗРАЖДАНЕТО пак бе заслуга основно на г-н Сираков, със сериозната логистична и финансова помощ на Община Троян (по неофициални данни, официални няма – 12 хил. лв. е общинската субсидия) и личната подкрепа на кмета Донка Михайлова. А резултатът, по наше мнение, си струваше – отново хиляди отблизо и далеч се събраха на Айдушкото сборище, стотици коли, рейсове и бусове напълниха уредения просторен паркинг, виеха се неспирни хора, скарите пушеха здраво, разливаше се на корем и безплатно от емблематичния специален билков чай (от 22 билки), музиката свиреше безспир, беряха се билки и се плетяха венци… Народно веселие в най-традиционния му вид, от каквото явно имаме нужда. Което означаваше и имидж, реклама на Троянския край, туристически плюс, отличната организация и хубавото време, истинско лято, добавиха своето. За всичко това – поздравления!

Момент от спектакъла на „Багатур“
В началото бе Троянската духова музика
Мъничкият барабанчик бе поканен и на сцената
ГВОЗДЕЯТ в празничната програма този път бе мащабното шоу на патриотичната трупа „Багатур“ (Стара Загора), търсеща корените на българското – своеобразен театър на открито, с коне, мечове, магии, битки, един мистичен и красив спектакъл, който си заслужаваше да се види. Музикантите – започна се с Троянската духова музика „Заедно“ начело с тромпетиста Станислав Мойнов, свириха яко, след тях продължиха певците, като най-специалното внимание заслужено заслужи сладкогласната Деси Добрева, другите също дадоха своето. Като цяло амбициозна и силна за този формат програма, макар че щипка креативност нямаше да й е излишна; както се полага, не бе изгубена, макар и поизтъняла, и важната природолюбителска/екологична нишка.   

Щандът на входа?!
НО ИМАШЕ и няколко въпросителни, които трябва да споменем. Двамата водещи – двойната победителка от „Фермата“ Веселка и известният троянски самодеен актьор Валко – тук определено не бяха на мястото си: сричаха, суетяха се, липсваше им синхрон, енергия и находчивост; но вината не е само тяхна – явно думичките, които им бяха написани, бяха с доста ниско качество, а това е важно и организаторите трябва да са наясно, нали продуктът (Празникът) е имиджов. Друго – на входа, досами оригиналния цветен билков свод, откъдето минаваха всички, бе поставен странен „щанд“, на който двама левенти в потури, пояси и бели блузки с шевици подканваха влизащите и излизащите да се подпишат в „Референдум за мир и суверенитет“, изписано с едри букви, още по-едър бе допълващият надпис „Народът го иска“, а някак по-срамежливо и дребно изписани се четяха две доуточняваще послания „Гражданска инициатива „За военен неутралитет на България“ и „Гражданска инициатива „Против джендър пропагандата в училищата“; „Не е политически свързано с никоя партия“, бе друг надпис в центъра на въпросния щанд, което си звучеше направо подигравателно, ако не и обидно – защото не е тайна, че този пропаганден т. нар. „Референдум за мир и суверенитет“ се организира от определени рашистки партийни среди у нас и под „мир“ се разбира съвсем друго (т. нар. „руский мир“). Тъпа и грозна демонстрация на входа на хубавия троянски Празник на билките, планината и туризма, алоооо, организаторите?!

ДО догодина! 

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |