Видим ръст на туризма в община Троян за 2023 г.

* Тенденцията на увеличение на туристите и туристическите нощувки е трайна четвърта поредна година * Местната топ дестинация е Чифлик; чужденците – малко * Общината ни продължава да е място за уикенден туризъм, стремеж към „Три дни в Троян!“ * Защо събраната сума от годишния туристически данък е толкова малка?
Туризъм
ПРЕЗ ИЗТЕКЛАТА 2023 г. продължава ръстът в броя на туристите и реализираните нощувки в туристически обекти на територията на общината. И той е видим – 6,91% увеличение на туристите и 5,88% повече туристически нощувки в сравнение с предходната 2022 г. Като този туристически ръст е траен вече четвърта година подред, а за последното десетилетие – от 2013 г. до 2023 г., увеличението е съответно 33,72% при туристите и 76,53% при нощувките.

„ОЧАКВАМЕ тенденцията да се запази и през 2024 г.“, коментира на редовната си месечна пресконференция кметът Донка Михайлова (15 февруари). Посочени бяха и някои тенденции в сектора, определен като традиционен за общината ни. Преобладаващият дял от гостите ни са в дееспособната възрастова група – 30-59 години. Средният престой е 2,16 нощувки, т. е. община Троян си остава място за т. нар. „уикенден туризъм“, а не за по-дълги туристически престои, макар че има усилия в тази посока. „Нашите гости идват тук най-вече за уикенден туризъм. Като остава валидна философията, която изповядваме от няколко години – „Три дни в Троян!“. Идеята е да стимулираме туристите да остават повече дни при нас“, поясни г-жа Михайлова.

В ТОП 5 по посещаемост са следните троянски туристически дестинации: Чифлик с 85 500 туристически нощувки през 2023 г., Троян (29 500), Бели Осъм (16 500), Шипково (16 200) и Орешак (10 000). Прави впечатление сравнително задното място на Орешак, където са някои от възловите туристически обекти в общината, включително водещият (Троянският манастир). Обяснението бе, че в Орешак преобладават малките къщи за гости, които генерират по малък брой нощувки от хотелите.

СРАВНИТЕЛНО слаба е посещаемостта на чуждестранни туристи в община Троян – за 2023 г. реализираните чуждестранни нощувки са 2052 или около 2,5% от общия брой на туристическите нощувки. Основната част от гостуващите чужденци са от европейски държави. А предпочитаните от тях места за настаняване са хотели с 3 и 4 звезди (т. е. чужденците търсят гарантиран стандарт и ниво на екстрите).

Г-ЖА МИХАЙЛОВА насочи вниманието и към годишната Програма за развитието на туризма в община Троян през 2024 г., която предстои да бъде приета на скорошната сесия на Общинския съвет (22 февруари). И която сочи къде приоритетно да бъдат вложени заделените бюджетни средства за туризъм (основно от туристическия данък).  Приоритетите са четири: изграждане и развитие на инфраструктурата, обслужваща туризма; участие на Общината в организиране на събития, допринасящи за привличането на туристи – тъй наречения събитиен туризъм („Който, оказва се, пълни до предела хотелите, ресторантите и магазините и на който троянският бизнес се радва много“, поясни кметът); популяризиране на туристическото предлагане, включително участието на туристически борси и изложения; подобряване на качеството на услугите в общинските туристически обекти. Средствата за обезпечаване на общинската Програма за развитие на туризма за 2024 г. са общо 113 хил. лв. (97 хил. лв. от туристическия данък за 2023 г. и 16 хил. лв. преходен остатък от туристическия данък за 2022 г.).

Христо Ангелов
НА ВЪПРОСА за срещащото се некоректно туристическо предлагане – т. е. обявил си нещо много добро, а то в действителност не е много добро – отговорникът за туризма в общинската администрация Христо Ангелов отговори следното: „Отговорността на Община Троян е свързана с категоризирането. Не можем да контролираме как се рекламират туристическите обекти, отговорността е тяхна. Но рано или късно некоректната реклама си връща на тези, които подават некоректна информация. Новият Закон за туризма в някаква степен ограничава правата на Общината, защото стаите и къщите за гости вече са на лицензионен режим за 5 години, което ограничава възможностите за контрол. Основен фактор за гарантиране на коректността е Комисията за защита на потребителите“.

Т21

Бел. ред. Прави впечатление малката сума от годишния туристически данък – 97 хил. лв., влязла в общинския бюджет за 2023 г. След дебата каква е причината и какво може да се направи, разгорял се в началото на бюджетната сесия на Общинския съвет вчера, 22 февруари, кметът Михайлова коментира така: „Истината е това, че туристическият данък като цяло, който влиза в общинския бюджет, не прилича на претенциите ни да бъдем туристическа община. И трябва да се замислим и за сивия сектор в ресора, и затова дали туристическият данък е адекватен на всички усилия и инвестиции, които Община Троян влага в развитието на събитийния туризъм и на изграждането на туристическа инфраструктура. Тема за размисъл“.
 
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |