Зам.-министър Бранимир Ботев: Вярвам в проекта „Виа Траяна”

* „Няма нищо по-интригуващо в България в момента в областта на туризма от културно-историческия маршрут „Виа Траяна” * Само четири държави в света имат 5-те глобални туристически продукта – Италия, Франция, Испания и България
А дано
Кметът Донка Михайлова, доц. д-р Иван Христов от НИМ и зам.-министър Бранислав Ботев
МИНАЛАТА седмица (29 август) на Состра – римския кастел, достигнал мащабите на цял град и смятан за античния предшественик на днешен Троян, където и в момента вървят археологически дейности – пристигна зам.-министър Бранимир Ботев, отговарящ за ресора туризъм в министерството на икономиката, на който пост бе и в предишния кабинет. Тук гостът бе посрещнат от доц. д-р Иван Христов от НИМ – който вече над 10 години ръководи археологическите работи на Состра, кмета на Троян Донка Михайлова и ресорния зам.-кмет Поля Димова. 

ПРИЧИНАТА за посещението – да се обсъди на място идеята за културно-исторически маршрут, добил известност като „Виа Траяна” (по името на стария римски път от Дунава през Троянския проход до Филипополис и Егейско море) - тръгващ от Состра по трасето на римския път и стигащ до Хисаря, минавайки покрай общо пет добре запазени римски обекта/крайпътни станции (Состра, Ад Радицес в подножието на Троянския проход, Монтемно на Беклемето, Суб Радицес при с. Христо Даново, Виа Мата край с. Войнягово и Хисаря). Идеята бе лансирана за пръв път от зам.-министър Ботев през м. април на среща в Орешак, на която по покана на г-жа Михайлова присъстваха кметовете или техни представители на всички заинтересовани общини – Троян, Карлово, Казанлък, Павел баня, Сопот и Хисаря.

Разговор сред артефактите на Состра, 29 август 2014 г.
Доц. Христов показва последните ценни открития на Состра
„НЯМА нищо по-интригуващо в България в момента в областта на туризма от културно-историческия маршрут „Виа Траяна”… До този момент ние кандидатстваме с проекти за отделни исторически обекти, при които бенефициент бяха отделни общини или неправителствени организации на тяхна територия. Тази година получихме уникален шанс – успях да се преборя, за краткия период, за който бях в предишното правителство, да имаме отделна ос в рамките на ОП „Региони в растеж” (ОПРР). Тоест програма в програмата, която е само за туризъм и там имаме 112 млн. евро”, обясни зам.-министърът, подчертавайки, че с кмета на Троян г-жа Михайлова са безусловни съмишленици в тази посока.

Г-Н БОТЕВ поясни също, че понятието „културно-исторически маршрут” е легално понятие за европейските програми и тъй като „Виа Траяна” съвместява енергията на няколко общини и региони, ще е по-лесно за финансиране. Друго голямо предимство – „Виа Траяна” е първият и единствен засега проект за културно-исторически маршрут в България, което допълнително увеличава шансовете му за реализация. А идеята се опира на уникалния потенциал – туристически и културно-исторически, на Балкана и Предбалкана.

КАТО АРГУМЕНТ високият гост посочи някои основни предимства на културно-историческия туризъм. Например това, че е най-доходоносният вид туризъм - туристите, посещаващи подобни обекти, харчат най-много (почти три пъти повече, отколкото при морския туризъм), завръщат се отново на обекта, за да следят развитието му (повторяемост), водят нови хора със себе си, създават клубове по интереси и т.н. Друг важен момент – реализираният проект за културно-исторически маршрут след това „става основание за следващи проекти”. И когато се надхвърлят „меките мерки” (за виртуални модели, проекти и т. н.), за които в момента се отпускат средства по споменатата туристическа ос, се стига до директните инвестиции (големите пари), към които се стремим.

ЗАМ.-МИНИСТЪРЪТ не пропусна да отчете и туристическите предимства на България като цяло, даващи допълнителен тласък на идеята за културно-историческия маршрут „Виа Траяна”. „Където се копне в България, излизат артефакти, историческото ни наследство е толкова голямо, че не можем да го обхванем. България в момента е третата страна по археологически артефакти след Италия и Гърция”, заяви г-н Ботев. Но докато в Италия и Гърция много по-рано започнали археологическите дейности (век и половина–два по-рано) и били изчерпани, при нас е различно – „нашият хоризонт е много по-голям и хора като доц. Иван Христов го доказват”. Но най-големият (ни) проблем си остава как да превърнем археологическите открития в туристическа атракция.

ЗАМ.-МИНИСТЪР Ботев специално отбеляза, че България е сред едва четирите държави в света, които имат 5-те глобални туристически продукта: море (летен туризъм), високи планини (зелен туризъм през лятото, ски туризъм през зимата), термални минерални води (спа туризъм), културно-историческо наследство (културно-исторически туризъм), съхранена природа (екотуризъм, селски туризъм, гурме). Другите три държави са Италия, Франция и Испания, като нашето предимство пред тях е, че всичко това (5-те глобални туристически продукта) в България е на само един ден разстояние.

Доц. Христов и зам.-министър Ботев в разговор за Состра
ОТ СВОЯ страна доц. Христов напомни, че кастелът Состра е най-добре запазеният римски военен лагер в България, сравним с Кабиле край Ямбол. Отделно – римският комплекс тук е ограден с други старини със сериозен потенциал, например раннохристиянската базилика „Св. Георги”. Г-жа Михайлова пък акцентува на факта за непосредствената близост на археологическия обект Состра до републикански път, което е сериозно туристическо предимство.

НАКРАЯ Бранимир Ботев декларира, че той лично ще продължи да работи с пълна сила за реализацията на проекта „Виа Траяна” и вярва в успеха му. Разбира се, за да се стигне до успешния завършек има още много стъпки: кадастрално заснемане на маршрута, становище от Националния институт за недвижимо културно наследство (бившия НИПК) и получаване от Состра и другите обекти от маршрута на статут на национални паметници на културата, подготовка за кандидатстване за финансиране по ОПРР. 

Т21 

Още по темата:

24 коментара:

Анонимен каза...

Браво на Михайлова

Анонимен каза...

Михайлова е Кмета на общината! Браво

Анонимен каза...

Браво на Генади. Ама защо в една от снимките отсъства Михайлова? Прилича на саботаж.

Анонимен каза...

Браво на поп Марин

Анонимен каза...

Браво и на арменския поп!

Анонимен каза...

Браво на римляните, знаели са как се строят пътища!

Анонимен каза...

Браво, много браво на всички неупоменати в горните 6 поста....
Ванка,
що не погледнеш и в троянските пътни разкопки???????? Може с нещо да помогнеш белким се асфалтира навреме.............
Те туристите ще се изтепат по тези пътища наши.

Анонимен каза...

В този сайт , напоследък само кудошлийски коментари.Сериозни нещя се зясягат , но сериозни хора не вземат отношение. Защо ?

Анонимен каза...

Защото какъвто Троян, такива му новините, такива му и коментарите.

Анонимен каза...

Браво на умряла та троянската интелигенция.

Анонимен каза...

В коментарите няма слабо...

Анонимен каза...

Троянска интелигенция ли...? Я ми посочи един троянски интелигент или както напоследък ги наричат - интелектуалец.
Правят се опити за включване на един исторически обект /Состра/ в системата за финансиране, за приобщаването му към значимите туристически забележителности в страната. На фона на всичко онова, което Троян имаше, но загуби през последните години, тези опити са наистина скромни. Но и малкото,което се прави трябва да се насърчава, а не да се профанизира. В този сайт, както казва №8,се пишат само кудошлийски коментари. Та наистина - къде е троянската интелигенция? Има ли я въобще? Защо мълчи по проблемите на града и общината? Срамува ли се? Страхува ли се?

Анонимен каза...

Браво на т21 и на Работническо дело

Анонимен каза...

КОМУНИЗМЪТ Е ФИЛОСОФИЯ на провала и страхът , ВЯРА в насилието , невежеството , простащината и предателството , ЕВАНГЕЛИЕ на зависта , лъжата, злото и глупоста !!!

Анонимен каза...

Браво на комунизмът и на смелите троянски антикомунисти

Анонимен каза...

По принцип е прието градските улици да се разкопават, за да се търси дипломата на кмета! Валидно е и за улиците по селата- и там има кметове!
Просто, шега от миналото! Нищо лично!

Анонимен каза...

Браво на интелектуалците които се чудят, как да превърнат археологическите открития в туристическа атракция!

Анонимен каза...

Браво и на мен, че ви прочетох. You made my day!

Анонимен каза...

Абе 12, ти знаеш ли какво е "интелектуалец"?
Накарай някой дати обясни, спри да гледаш сериали и да ходиш на пазар, прочети поне "Патиланско царство" и се радвай че все още има останали интелектуалци в Троян. Друг е въпроса, че ръководните фактори тук не стават да управляват и напр. Патрешкото.

Анонимен каза...

Субект: Улесняване на популяризирането и превръщането на археологически открития и паметници в туристически атракции, чрез осветление видимо от самолет.

Kултурно-историческите маршрути за по-кратко се наричат само маршрути, а културно-историческите обекти - само обекти.

1. Осветление видимо от пътниците на самолети при определени условия.

1.1 Осветяване на културно-исторически маршрути с цел да станат видими от самолет чрез технически осветителни приспособления с централно, автономно или смесено токозахранване, в това число тези с конвенционална техника, както и базирани на LED или лазерна технология.

Така се дава възможност на потенциални посетители да придобият интерес и знание за съществуването на маршрутите, с цел увеличаване на посещаемостта.

Чрез осветителните приспособления се маркират контурите на маршрутите и / или възловите обекти, така че нощно време при благоприятни атмосферни условия,
те да са видими за пътниците в самолети прелитащи над тези маршрути и / или обекти.

2. Осветени надписи за обозначение на маршрути и / или обекти.

2.1 Възловите обекти могат да бъдат обозначени със видими от самолети надписи или графики чрез осветителна или лазерна техника.

2.2 Същото може да се осъщесви по протежение на маршрута, или по високите планински части или подходящи места, които са добре видими.

3. Съсредоточаване на вниманието на пътуващите по авиолиниите при прелитане над съответните маршрути / обекти.

3.1 Възможно е предоставянето на пътниците в самолета на рекламна брошура чрез съответната авиокомпания, и / или информация на мониторите по време на прелитане над съответните обекти или маршрути, или над страната, съдържащи и информацията, че при определени условия нощно време маркировките са видими.

Това ще доведе до повишаване на интереса и ще има положителен ефект върху посещаемостта на обектите и маршрутите от една страна, а от друга - ще увеличи броя пътници на съответните авиокомпании до страната.
/ синергетичен ефект /


Публикуваната информация е интелектуална собственост на автора.

4. Септември 2014
G3048


Анонимен каза...

Самоопределящите се за интелектоалци хора сами по себе си показват колко са интелигентни. Мисля, че доста от коментарите по горе посочената тема дори нямат общо с нея... но това е тенденция в този сайт.

Анонимен каза...

Нали знаете, че тоя зам. министър не е от тук и най-вече е за малко - до края на октомври. Дошъл човечеца да си "развее пръднята", дет се вика из нашия край. След това дали ще е Чоко, дали Боко, only time will tell. А дали ще има 1 пазач и 1 екскурзовод на Состра или фабрика с 1-2 хиляди работника, пак времето ще покаже.

Минко Минчев каза...

Ще излезе прав Даниел Сираков,когато още през 1999г предначерта бъдещото развитие на Троян в областта на туризма!

Анонимен каза...

Злите езици говорят, че Доца, разглеждайки разкопките възкликнала: " Яяяя, какви дупки са копали другарите в Древния Рим, а сега мен наричат "Кметица - къртица ! "

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |