Успешна туристическа 2017-та за Троян

* Общината ни се утвърждава като конкурентна туристическа дестинация за целогодишен туризъм, е изводът на експертите   

Цветелина Калчева
 Елате ни на гости!

ОТЧИТАМЕ устойчивост и ръст на туристическия поток в общината през изтеклата 2017 г. – тенденция, която се запазва в последните години. Това заяви главният експерт по туризъм в общинската администрация Цветелина Калчева, която взе участие в пресконференцията на кмета на Троян Донка Михайлова миналата седмица (24 януари). Г-жа Калчева изнесе и редица конкретни данни, доказващи оптимистичната обща оценка.

ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 5 години средномесечният брой нощувки неизменно нараства: от 8392 нощувки средно на месец през 2013 г. до 13 747 през 2017 г. През 2013 г. само в четири месеца нощувките са над средномесечните, докато през 2017 г. месеците са пет, а в други четири стойностите са близки до средномесечните, което  говори за сравнително добрата целогодишна устойчивост на туристическите посещения  региона.

ОБЩИНА ТРОЯН се утвърждава като конкурентна туристическа дестинация за целогодишен туризъм, е изводът на експертите. Отчита се устойчив ръст на престоя на туристите, като справките сочат следната средна продължителност на престоя: 2013 г. – 1,64 дни; 2015 г. – 1,96 дни; 2017 г. – 2,24 дни. Най-дълъг среден престой е реализиран през месеците юли (2,61 дни) и август (2,80 дни), а най-кратък – през март (1,86 дни) и през януари и октомври (1,97 дни).
 
ПРЕЗ 2017 Г. общият брой на декларирани туристически нощувки е 164 970, което е с 17,71% повече от 2016 г.; а туристите, пренощували в общината, са 73 741 (с 11,19% повече от 2016 г.). Тези данни показват, че интересът на туристите към Троянския край е стабилен и устойчиво се повишава през годините. Развитието на различни видове туризъм – събитиен, религиозен, СПА, сватбен и ски туризъм, спомагат за повишаване на атрактивността на общината ни като предпочитана туристическа дестинация независимо от годишния сезон.

РЪКОВОДСТВОТО на Троян отчита приноса за добрата туристическа година на проведените традиционни местни събития – Българския фестивал на сливата, Празника на билките, планината и туризма, Международния пленер по ковано желязо, Рок академията, Джулай морнинг на Беклемето. Троян бе домакин и на значими външни събития от различен характер, имащи туристически ефект, като сред тях бяха поредното етапно домакинство на Международната колоездачна обиколка на България и на кръг от Европейския шампионат по мотокрос.

Т21

20 коментара:

Анонимен каза...

Тъкмо почнах да обядвам и рекох да погледна нещо в сайта. Е тая статия и анализи ме напушиха яко на смях. Няма да ям, то се е видяло :)

Анонимен каза...

Гледай снимката и ще ти дойде апетита.......

Анонимен каза...

Колко е размерът на туристическият данък през годините, който влиза в общинския бюджет?
Какво става с отчета на бюджета за 20187-та? Защо се крие?
Къде и каква е рамката на бюджета за 2018-та. Защо се крие?
Колко милиона мъртви пари са прехвърлени от бюджет 2017 към бюджет 2018? Защо се крие?

Анонимен каза...

Това дзверо разбира от всичко друго, но не и от туризъм. Лично съм се убедил.

Анонимен каза...

Що е то , сбор от невярни данни ?

акитситатС

Анонимен каза...

Това е добре, ама нали онези
проклети гербери имаха някаква идея за премахването на 4-те почивни дни. Това сериозно ще намали потока от туристи.
Всички знаем, че при наличие на 4 почивни дни се препълват всички хотели.
Когато са си 2 почивни дни (събота и неделя) пак си има туристи, но е по-слабо.

Анонимен каза...

Към № 2 № 4 ( а може би става въпрос за един и същ човек) - коментарите Ви са грозни, жалки и тъпи. Що за оскотял живот трябва да водите, за да храчите така по един млад човек?! Познавам лично Цветелина - тя е един от малкото компетентни и кадърни хора, работещи в общината; доказала се е и в частния сектор. А що се отнася за изнесените данни - когато цифрите говорят, не виждам какво може да се коментира. Задавам си само въпроса какви ли щяха да са резултатите, ако троянските хотелиери не криеха така упорито нощувки....

Анонимен каза...

Аз съм само 2 без 4, къде видя храчене или умствено ти се привижда??? А колко е оскотял живота ми може да си го премерим!Салфетки ще си нося за всеки случай!

Анонимен каза...

Особенно обезпокойтелно е това, което е написал някой си, който твърди, че лично познава г-жа Калчева.
ЦИТАТ : Познавам лично Цветелина - тя е един от малкото компетентни и кадърни хора, работещи в общината; доказала се е и в частния сектор.

Нека се обърне особенно внимание върху качествата, които е доказала и в частния сектор.
Държавен служител с намеса в частния сектор??? Правилно ли разбирам? Няма ли тук сблъсък на интереси?

Анонимен каза...

Абе, някакви малоумни ли пишат тук?! В частния сектор означава, че е работила успешно в различни фирми, ПРЕДИ да стане държавен служител.Четенето с разбиране се овладява в началното училище, пропуските си личат цял живот в последствие...А изразът "умствено ти се привижда" ( на по-горния коментиращ) не ми е познат - поне от българския език. Може ли превод?

Анонимен каза...

Да превода е ,че освен с главата си ти сигурно можеш да мислиш и с това с което сядаш на тоалетната чиния( деликатен съм нали)И чувал съм ,че от дъъълга липса на мъжка хайде ръка да е сте толкова поизнервена и пак обиждате на малоумни! Е не може всички да са многоумни като теб.

Анонимен каза...

Браво на младата Калчева. Успех!

Анонимен каза...

Кой ли "добросъвестен" колега се произнася по клетата Калчева, че била държавен служител... Човек извън общината надали знае кой е държавен и кой не е. Смях в залата - ябълката е гнила отвътре :)))

Анонимен каза...

Привиждат ти се интриги и колеги. Точно хората извън общината си мислят, че всички общинари са държавни служители и така ги наричат.

Анонимен каза...

Абе ,като стана въпрос за община и специалисти!
Имаше едни млади специалисти назначени временно в общината по някаква програма.
Какво стана с тях?
Никой не говори за това.
Никой не се отчете на обществото.
Все пак и за това се пръскат комитетски пари.
По повод на общинските отчети.
И за другарката Димова никой не се отчете.
Трябваше ли да яде народна пара чак до началото на 2018 година?
Колкото и тя се отчиташе за своеволията,които вършеше.

Анонимен каза...

Професионалната подготовка на дамата Калчева не отговаря на заеманата длъжност!Всички го знаем ,как на конкурса бяха отстранени хора със специалност туризъм за да назначат нея !Не връзки а въжета са в тая община!

Анонимен каза...

Цветелина Калчева е един от най-дейните и креативни хора в общинската администрация в Троян.

Анонимен каза...

Тук има една стара мома,що спря да пише???

Анонимен каза...

Калчева е с връзки в общината и затова бяха изместени знаещите и можещите на конкурса. Човека който я лансира си знае. А плюенето е точно против шуро баджанашката политика в общината изразител на която е калчева.

Анонимен каза...

Коя е тая стара мома?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |