Малкият пазар – строителството започва

* До началото на м. февруари сегашните павилиони трябва да бъдат освободени * Изграждането ще е на два етапа – първо подземната инфраструктура, после същинското строителство; ще се преасфалтират и съседните улици
Начало
Така ще изглежда централният вход (откъм ул. "Васил Левски") на новия Малък пазар
„ЗА 2018 Г. предлагаме един бюджет, който ще е по-различен от бюджетите в предходните години, защото физиономията му е доминирана от няколко значителни обекта. Чрез тези обекти ние показваме и последователност в политиката от началото на мандата, тъй като в предходните две години се готвихме за изпълнението на тези обекти. На първо място е новият Малък пазар – нещо, което бе крайно необходимо да се случи“, заяви кметът Донка Михайлова на първата си за годината пресконференция с местните медии (24 януари).

ДО НАЧАЛОТО на м. февруари павилионите на сегашния Малък пазар трябва да бъдат освободени и да се пристъпи към строителните дейности***, които ще са в два етапа. Първият етап е за изграждане на подземната инфраструктура – канализация, водопровод, ел. мрежа, и асфалтиране на площадката, което е ангажимент (организационен и финансов) на Общината. „Вчера (23 януари) разписах процедурата за изпълнител и ако няма обжалвания в законоустановения срок ще подпишем договора“, уточни г-жа Михайлова. Вторият етап е за същинското строителство, което е отговорност на общинското дружество „Общински пазари“ ЕООД.

Донка Михайлова и инж. Николай Райковски дадоха разяснения
ДО КРАЯ на годината новият Малък пазар трябва да е готов. А какво точно ще представлява той обясни началникът на отдел „Строителна и инженерна инфраструктура“ в общинската администрация инж. Николай Райковски. Проектът, подготвен през 2017 г., предвижда изграждане на ансамбъл от три самостоятелни постройки, обединени от обща покривна конструкция от метал и дърво, покриваща и търговската площ, и пешеходната зона. Лицето на пазара ще е откъм ул. „Васил Левски“; автомобилите пък ще влизат от ул. „Кирил и Методий“, а изходът ще е към ул. „Стара планина“ и движението ще е еднопосочно. „Смятам, че тази организация на движението е добро решение, по-удачно от досегашното (влизане и излизане откъм ул. „Стара планина“), което затрудняваше както автомобилното движение, така и достъпът на клиентите до търговските обекти“, поясни инж. Райковски.

ТРИТЕ части (модула) на новия Малък пазар ще включват следните типове обекти: 1. Три павилиона за плодове и зеленчуци, павилион за бързо хранене и малък павилион за ядки; 2. Три павилиона за плодове и зеленчуци и павилион за бързо хранене; 3. Заведение за бързо хранене и обществена тоалетна. Общата застроена площ в трите части ще е 319 кв. м. Предвидена е зелена зона и зона за отдих, разположени в южната част на пазара. Паркоместата за клиентите ще са 30, като отделно ще има паркоместа за бусовете за зареждане. „Намерението ни е да преасфалтираме улиците около Малкия пазар, които са в лошо състояние и да подобрим цялостния облик на тази важна част от града ни“, допълни кметът.

Т21 

*** В първите почивни дни на месец февруари започва събарянето на всички търговски обекти, съобщиха тази сутрин (30 януари) от общинската администрация. Търговците са организирали работата си на други места: някои ще са наблизо – в помещения срещу Стоматологията; други ще се преместят на пазара в жк „Лъгът“, където имат свои павилиони; ще има и търговци на ул. „Любен Каравелов“ (близо до училище „Св. св. Кирил и Методий“), както и в кв. „Младост“ (до фурната). От Общината благодарят за разбирането на
 търговци и клиенти.

Бележка на редакцията 
В Община Троян е внесена жалба от арх. Виолета Йончева, подписана от още 20 души, живеещи в съседство на Малкия пазар, в която се оспорва изграждането на паркинга по проекта за новия Малък пазар. Жалбата е изпратена и до депутатите д-р Валя Александрова и Иван Миховски, до Районна прокуратура - Троян и до Общински съвет - Троян (копие получихме и в Т21). В нея се поставя въпросът „Дали мястото на проектирания конкурсен паркинг, включително за товарни коли, е на законното място?“. И по-нататък се твърди, че отговорът не може да е положителен по две причини: защото има противоречие с приетия подробен устройствен план (ПУП), според който въпросният паркинг трябва да е подземен и защото има неприключило съдебно производство с насрочено съдебно заседание през м. март 2018 г.

Начало
Още по темата:

13 коментара:

Анонимен каза...

Има жалба от арх. Виолета Йончева за незаконни действия на общината.Кой да я контролира тази администрация.По закон този контрол се осъществява от общински съвет.Ама общински съвет си кара както си знае а дали е законно или не тях не ги интерисува.Как успешната Дона да остане по назад в противозаконните си действия.А случая се повтаря като при общински съвет има заведено дело и то е през март.Явно Троян е феодално владение на общинските съветници и успешната Дона.В това владение закони няма изпълняват се тяхните каквото са решили.Няма ли кой да ги спре тези самозабравили се феодали.

Анонимен каза...

Браво.Изринете ги.
Тъкмо вече няма да има щайги и мизерия по тротоара.
А вижте онези герберски изроди как за пореден път се подиграват с народа, а вие си ги избирате:
http://www.informiran.net/%d1%81%d0%be%d1%86-%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%81%d1%82%d1%8a%d1%80-%d0%b1%d0%b8%d1%81%d0%b5%d1%80-%d0%bf%d0%b5%d1%82%d0%ba%d0%be%d0%b2-%d0%be%d1%82-%d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%b1-180-%d0%bb%d0%b2-%d0%bc/

Анонимен каза...

Като стана дума за бюджета, дали ще е удобно да бъдем информирани за отчета на бюджета за бклко милиона са прехвърлени от неизпълнение на бюджет 2017-та за бюджет 2018-та. Би следвало Рамката на бюджет 2018 да е била приета на незаконната сесия на ОбС преди няколко дни.
*
Наистина този пазар е един "грандиозен успех" и един своеобразен връх на възможностите на троянските управленци. Готвели са се две години, новия бюджет ще е "особен", пресконференции, разяснения, пояснения, етапи. Всичко това за 319 кв.м. /колкото една средно голяма къща/
едноетажно строителство на павилиончета и малко навесчета. А, и тоалетната да не забравя.
След 30 години посткомунистическо управление на Троян и след като бяха разпродадени на безценица ресурсите му /и изплюскани/ - за 150-годишнината при огромно напрежение, мирновременен героизъм и много пара в свирката ще бъдат изградени "ти групи" павилиончета за зарзават и плодове. И тоалетна, да не забравя. Върхово постижение за нивото, качеството и възможностите на троЕнските управници за изминалите 30 години.
Отделен въпрос е дали точно в това и само за това трябваше да се инвестира на този последен, свободен и атрактивен терен в централната градска част, но, това е друга, отделна и вече напълно безсмислена тема. Това могат, това правят. Троян отново ще остане без нормална художествена галерия и многофункционална зала с киносалон, но да не "издребнявам".
Няма да издребнявам, но пак ще попитам - къде е отчета на бюджета за 2017-та година? Нищо ли не казаха на "първата пресконференция"? За едни граждани питам, дето плащат данъци, а никой не им казва как и за какво са похарчени парите им.

Анонимен каза...

Тази арх. Виолета Йончева дали не е една изкукуригала бабичка, която през няколко дена пише жалби на поразия?
И често виси на спирката на Елма и спира на стоп.

Unknown каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Анонимен каза...

Арх. Виолета Йончева е за прибиране в друга институция. Так където ръкавите се закопчават на гърбът.

Анонимен каза...

Ако " изкукуригалата бабичка " осъди Общината, тогава кой е куку?

Анонимен каза...

Тогава бабичката е куку.

Анонимен каза...

То и Илиян Пеевски беше куку,беше човек който не си взема редовно хапчетата и т.н.Ама Пеевски излезе прав за беззаконията които се вършат в община Троян от общинските съветници и успешната Дона.Кукуто Пеевски излезе прав и то много прав.Всичко започна да излиза наяве. Сега арх. Виолета Йончева е куку и изкукуригала бабичка защото не ви изнася,че изнася беззаконията които се вършат в община Троян.Но времето ще покаже,че и тя е права както Пеевски.Пожелавам успех на арх. Виолета Йончева в борбата им срещу тези мафиоти в община Троян.

Анонимен каза...

Кое е правилното: "беше куку" или
"е куку"?
Все тази - нищо не можете да промените.
Ама виж - двамата Пеевски и Йончева много ще си паснете.
Ето, и тя е събрала 20-тина съмишленика. Пеевски и той има някой и друг.
Можете заедно да си направите партия.
Така имате шанс да съберете 400-500гласа поне.

Анонимен каза...

Помиярът и той се появи

Анонимен каза...

Не виждам нищо да се споменава за подземен паркинг. Или ще се сетим.след някоя година че тези 30 места до никъде не стигат и почва голямото тюхкане! За един прЕател.с кола питам...

Анонимен каза...

Всичко което прави кметицата е в интерес на хора които не са от Троян. На общината строят само ловечки фирми. Дона се опитва да умори всички търговци в Троян за да може нейните хора от лайфа да просперират. Само че като им гледам цените даже и кметицата няма да им помогне.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |