Троян патентова свой бранд

* За да го ползват, фирми и граждани трябва да подадат заявление до кмета; условието – да осъществяват дейността си на територията на общината или да рекламират стоки и услуги
 от Троян и Троянско
Кой като нас
НА 1 АВГУСТ 2014 г. брандът (лого и слоган), изработен от фирмата на младите ни съграждани Петко Цочев и Димитър Добрев, е бил патентован в Патентното ведомство на Република България, с което марката е официално регистрирана и защитена, научихме от PR-ката на Община Троян Маргарита Генкова. А
на 4 август със заповед № 767 на кмета на общината Донка Михайлова са утвърдени и правилата за ползването.

БРАНДЪТ представлява търговска марка, в случая на община (Троян), и големият му смисъл е да ни прави разпознаваеми и популярни; казано иначе – това е единна система от послания, акценти, лого (емблема), слоган (девиз) и т.н., която трябва да гради положителния ни образ. В основата на троянския бранд е Балканът, пресечна точка на основните ни предимства и особености – природата/планината, традициите, предприемчивия дух. Логото представлява стилизирано изображение на планината, а слоганът гласи „Троян – сърцето на Балкана”.

ТЪРГОВСКАТА марка на Троян ще се предоставя безвъзмездно, след издаване на разрешение от кмета, което ще важи за срок от 3 години; и ще може да се използва при осъществяване на всякакви дейности, позволени от закона, но само във вида, в който е заявена и защитена в Патентното ведомство (т.е. без „творчески” доработки и промени). Има и още едно условие – право на ползването й ще имат фирми и физически лица, които осъществяват дейност на територията на община Троян или рекламират стоки, услуги и традиции, произтичащи от Троян и Троянско. За да ползва бранда на Троян, лицето или фирмата ще трябва да подаде заявление, към което се прилага списък на дейностите, за които ще се прилага търговската марка.

ПЪРВИЯТ вариант на бранд на Троян бе представен от екипа на Цочев и Добрев още през 2009 г. Но на проведеното тогава обществено обсъждане идеята не бе приета еднозначно и се чуха доста критики – както към трите представени варианта на лого, така и към предложения слоган „Троян – Балканът отвътре”. Изразиха се и съмнения дали всичко това се подарява на Троян, както бе обявено, или се преследват скрити комерсиални цели. През следващите 2-3 години като че ли идеята бе забравена, докато през 2012 г. по инициатива на общинската администрация отново излезе на дневен ред; и лично кметът г-жа Михайлова заяви необходимостта от наша търговска марка, която да работи за имиджа и разпознаваемостта на Троян сред партньорите ни у нас и в чужбина.

Промоцията на бранда бе на първата троянска Рок академия, 2013 г.
ПОСЛЕДВАЛОТО второ обществено обсъждане, организирано от Консултативния съвет по икономика към кмета на Троян, също не мина гладко, като най-много критики отнесе вариантът на лого (общински съветник дори го оприличи на нещо средно между емблемата на „Макдоналдс” и „Москвич”). На това обсъждане бе пояснено, че брандът се подарява на Община Троян и тя трябва да реши дали да го използва или не. Официалната премиера на новата марка на Троян бе по време на първата троянска Рок академия (14-16 юни 2013 г.).

Т21

Още по темата:

19 коментара:

Анонимен каза...

А къде са петолъчката, сърпът и чукът...? Все пак Троян се управлява от праволинейна комунистка и това трябва да е отразено на логото !

Анонимен каза...

Троян се управлява от този, когото си избрал, няма нужда да си пишеш глупостите тук, упражнявай се на лист и после го мятай в кошчето.

Анонимен каза...

Съгласен съм с теб,2-ри, но брандът е пълен ташак. И преди някой да ме репликира,нека провери кои са основните принципи при създаването на такъв.

Анонимен каза...

То не бяха обсъждания за този Бранд, то не беше представяне в медии. Не го казвам като критика, напротив. 3-ти, нямам спомен да си взел отношение по темата, а явно си много "компетентен"! Едно не мога да разбера - дали ще се появи материал в този сайт, който да не бъде оплют, хора които да не бъдат засипани с омраза, цинизъм и слабоумие!

Анонимен каза...

до 4: ако изпозастреляш партийните злобари дето са на заплата - може и да може! особено червените хейтъри - те мразят всичко и всички принципно и по принцип, особено себе си!

Анонимен каза...

За москвича - не знам, ама ако турим една точка отгоре, логото е идеално за лого на световно по борба...

Анонимен каза...

Това е схватка между свекърва и снаха. Бравол

Анонимен каза...

4-то, човече малко ,но явно компетентно,я ми посочи къде точно виждаш изброените особености от авторите във въпросният бранд:

" В основата на троянския бранд е Балканът, пресечна точка на основните ни предимства и особености – природата/планината, традициите, предприемчивия дух. Логото представлява стилизирано изображение на планината, а слоганът гласи „Троян – сърцето на Балкана”."

И да те попитам още :
Къде си чувало или виждало, черното да се използва в изграждането на положителен образ?
То ако беше така,погребенията щяха да бъдат най-положителните събития !

Анонимен каза...

Аз съм 2-ри. И на мен бранда не ми харесва, но не съм измислил по-добър, а и кметицата не ми е виновна.

Анонимен каза...

Тва бренди требе да има планинъ, уфсъ и не ми съ и помислюва да е без петулъчкъ. Текстът требе да гласи " Чрезъ обс към частенъ капиталъ".

Анонимен каза...

Г-н Генади Маринов,
Добре си пояснил, че "лого" означава емблема, а "слоган" - девиз. Питам - защо изобщо трябва да се борави с подобни фрази /лого, слоган/, след като има утвърдени, общоизвестни /емблема, девиз/.Всъщност госпожа кметът е трябвало да издаде заповед за утвърждаване именно на емблемата и девиза на Троян.

Анонимен каза...

Мисля си,не бе ли по-редно ако ще се утвърждава и популяризира нещо,то това да бъде троянския герб?Имаме прекрасен герб,изработен от художник все пак,преплиташ всичко това,с което Троян е известен.

Анонимен каза...

Какъв предприемчив дух? Какви пет лева? Еснафи и скръндзи, повече от габровци. Няма ги старите балканджии.

Анонимен каза...

6. Анонимен каза...

" За москвича - не знам, ама ако турим една точка отгоре, логото е идеално за лого на световно по борба..."

Браво 6-ти! Точно така.

Анонимен каза...

Е тва с точката отгоре много ме изкефи. :)) Ще стане супер.

Анонимен каза...

Дядо 11-ти, защото "емблема" и "девиз" ни напомнят за мрачното комунистическо иго и е по добре да ползваме "по-новите" им синоними. Иначе всичките тези думи са чуждици...

Анонимен каза...

Този бранд наистина беше изключително много обсъждан, но основно критикуван, включително от специалисти художници и други хора, занимаващи се с реклама. Това не беше взето в предвид. Той не беше обявен на конкурс, а хората които го създадоха се държаха нагло с местните хора по време на обсъжданията. Този бранд им е възложен още от времето на Минко Акимов по задкулисен начин. За съжаление явно и Донка беше притисната и не избра конкурсното начало, което щеше да роди нещо много по-добро. Видно е,че логото е доста грозно и повече подхожда на завод за стругови машини, а който е запознат с останалата част може да потвърди,че и тя не струва и не говори за Троян по начин, по който би следвало. И пише,че бранда се подарява, но не пише нищо за авторските права после.

Урук Хай- Баш Орка каза...

Всъщност,17-ти, брандът е много подходящ за нашия град. Троян отдавна се е превърнал на Мордор (Планината от Властелинът на пръстените),и този бранд е тотална визуализация на всичко преплитащо се според създателите му. Черно,мрачно,с ясно изявени контури на буквата "М",и с гордото обяснение,че всичко това е в сърцето на балкана.

Анонимен каза...

Често в живота, нещата правени за пари са доста хубави и добри. Това се случва, защото онзи, който дава парите притиска изпълнителя. В случая обаче, момчетата са добре самоориентирани, че могат да изкарат добри пари, без да се влагат много-много. Такова беше вътрешното усещане на всички, които участваха в спора преди. И спор и обсъждане имаше докато някой от форума обясни на лековерните по какъв начин момчетата се готвеха да изкарват пари от градските балъци(бизнесмени). И в този момент идеята и споровете умряхааа.... И край! Прилючи се. С повторната поява на тази грозотия сега става ясно вече, че преди е имало и нещо повече - а именно ОБЕЩАНИЕ. Кой и какво е обещал преди на господата и защо СЕГА чак кметицата изпълнява ТИХОМЪЛКОМ и без конкурс и обсъждане това чуждо обещание - има журналисти - да ПИТАТ. А една от причините, поради която го прави е, че самата тя е много наясно, че никой троянски продукт няма да си загрози опаковката с тая грозотия. С други думи за кметицата - и вълкът(обещалият) сит и агнето(бизнесмените) цяло...
политика...
Пийте по една бира и забравете за тази грозотия гръмко наречена БРАНД.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |