Право на отговор: Някои корекции с цел да се избегнат погрешни впечатления

Уважаеми г-н Маринов, във връзка с публикуваната от Вас статия (става дума за статията „Троян ще си има „бранд”?”, публикувана във в-к „Троян 21” и в сайта на вестника – бел. Т21), бихме желали да изразим своята благодарност за отразяването на процеса по предприетата от нас инициатива, но и да внесем някои корекции с цел да се избегнат погрешни впечатления у Вашите читатели. А именно:

1. Относно критичното мнение на „авторитетен представител на местната общност”, което е било цензурирано, искаме да разберем какво точно е било критичното мнение, пред кого е било споделено и най вече - как и къде именно е било цензурирано. Още веднъж подчертаваме, че това е една конструктивна инициатива; и всяко едно мнение по време на анализа беше добре дошло и също така отчетено при работата на екипа. Думата „цензуриране” няма никакво място в този проект, най-малко заради факта, че това няма как да се случи.

2. Относно финансирането на проекта – както правилно сте разбрали от нашия „намек”, целият консултантски труд на екипа ни е подарък за Община Троян (към това може да добавим и техническите разходи, направени от нас като изработка на сайт на проекта и пускането му, изработка на транспаранти, разходи по пътуване и хотели за екипа и т.н.). Освен това се ангажираме с менажирането на бранда за известен период от време, както и с обучването на служител към Общината, който в бъдеще да поеме тази дейност. По прилагането на бранда, а именно отпечатването на рекламни материали, създаване на сайт, брандиране на определени места, обекти, транспортни средства и други, то всичко това ще стане поетапно, както с помощ от Общината, така и със средства по европрограми и не на последно място - с подкрепата на местния бизнес. Все пак до голяма степен успешното налагане на бранда ще зависи от ентусиазма на местното население.

3. По отношение на представителността на събралите се хора в залата и нагласата им за гласуване – както вече обяснихме по време на срещата, идеята за процеса на този проект беше чрез двустранни срещи между нашия екип и работна група, определена от Общината, да се стигне до адекватен анализ на това какво представлява Регион Троян. След като анализът приключи, ние пристъпихме към изграждането на бранд платформа и след това към графичен дизайн. Тези две стъпки също бяха предвидени за съгласуване с работната група. За окончателния избор на дизайн концепция, решихме да поканим по-широка общественост, именно за бъдат избегнати негативни изказвания след като бъде предаден готовият проект. За целта от Общината бяха отправени покани към широк кръг от хора. Доколко един или друг човек е счел за необходимо да присъства, е въпрос на личен избор. Това от своя страна предопредели представителността на събралата се аудитория. Като допълнителна информация по въпроса за представителността при реализирането на проекта можем да споменем, че в работната група от страна на града бяха общински съветници, представители на троянския музей, на училището за приложни изкуства (СХУПИ), както и представители на туристическия бизнес в региона. Освен с тях, индивидуални интервюта бяха проведени с редица знакови фигури от региона, работещи в сферата на културата, традиционните изкуства и бизнеса, част от които интервюта могат да бъдат видени на сайта на проекта www.mytroyan.com. Тъй като осъзнавахме, че въпреки всичко едва ли ще успеем да обхванем всички мнения и гледни точки, то създадохме он лайн анкета в рамките на месец и половина, както и възможност през електронната поща на сайта да се изпращат различни коментари.

Както сам виждате, към този момент всичко, обещано от наша страна, е свършено коректно и с голяма доза ентусиазъм. С оглед на това молбата ни е отразяването на бъдещите новини, свързани с проекта да бъде базирано на реални и проверени факти. Нашият екип е винаги на линия и с радост ще отговори на всеки един възникнал въпрос.

С най-голямо уважение: Петко Цочев, Димитър Добрев

*****

Бележка на редактора

Не мога да не адмирирам бързия и по същество отговор на хората, заели се с амбициозната задача да създадат успешен бранд на Троян. Накратко - това е начинът, открит диалог. За да не останат съмнения за (скрити) покрити неща.

И две думи конкретно. Истина е, че авторитетен и съвсем неслучаен човек от местната троянска общност сподели пред Т21 - негово остро критично мнение е било „изрязано” от анкетата в сайта на проекта (нямам съгласието да обявя името му, но мисля, че няма да е проблем и това да стане). Истина е също, че събранието, което бе натоварено с отговорността да избере окончателния вариант на дизайнерската концепция, бе отчайващо непредставително; за което хората от проекта нямат вина. Донякъде. Понеже биха могли да му отнемат правомощията (поради липса на представителност, т.е. на легитимност); и да потърсят решението по друг начин – примерно от събрание в експертен формат. Друго – все още няма яснота какво ще струва на Общината и/или на евентуални други инвеститори мениджирането на бранда занапред; както и дали има местен потенциал (финансов и човешки), способен да реализира тази задача.

И накраяоценявам и се възхищавам на професионализма на екипа, работещ по бранда на Троян. Няма как да е иначе, тъй като нашето градче открай време и все по-остро напоследък страда от липса на подготвени хора с добри идеи; и такива неща тук правят впечатление. Тъй че аз съм „за”, въпреки че продължавам да имам своите „но”.

Също с уважение: Генадий Маринов

9 коментара:

Анонимен каза...

И аз, като всички други тъпаци от Троян, си зададох въпроса - КЪДЕ ИМ Е ПОЛЗАТА ОТ ФАЙДАТА НА ТЕЗИ РОДОЛЮБИВИ МОМЧЕТА ТА БАЧКАТ БЕЗПЛАТНО?
Очевидно бе Уотсън!

1. Имат запазени права на всичко (емблемата, слогана) и щом искате да си го сложите на троянския електромотор (примрно) - плащате на БРАНДА, а той води реклама на Бранда, като цяло по всички медии...
2. Печатат всички рекламни материали в собствената си печатна база, вместо в ТроянПрес (ефтино) и си плащате и за транспорта до Бургас (примерно)
3. Общината назначава служител на заплата, който им събира парите от троянските производители на мебели... (примерно).
4. Брандът (от името на общината, щото инък не може) кандидатства за европроекти, а всички рекламни материали се печатат... знаете къде. Може да успеят да управляват и парите (ако не са кой знае какви - ще ги ритнат на общината...)
5. След година община Варна ще поиска (под тяхно внушение от подставено лице) Бранд (пиша с главна буква, защото се отнасям като към живо същество от Балкана...) - и рекламната им фирма вече ще има опит в тази работа - и вече ще спечелят ... в десетки пъти повече...

.... и те така....
Фирмата е рекламна - това и е работата - да печели от реклама, а както знаете за реклама се плаща (вероятно не от общината, а от троянския бизнес, пък не пречи и общината да се бръкне)....
Лошо няма, само дето може да сме от Балкана, ама и ние ходим за катерици.

Инициативата не е лоша, но е честно да се обясни на всички кой какво ще спечели и кой какво ще си плаща, а не да се правим на много велики и на балъци от бреговете на Азамус...

Даря Заричинова каза...

Моето становище по темата ще прочетете в близките дни, но апелирам за поставяне на тази дискусия на коректна основа, без анонимност,
с точни и ясни аргументи в стила на г-н Генади Маринов. благодаря

Даря Заричинова, Тур Клуб РеМарк каза...

В РеМарк винаги сме казвали, че ценим много този вестник, поздравяваме нашите приятели
и за чудесния новинарски сайт.

Съвсем случайно попаднахме на третата среща в залата на Общината по въпроса за Троянския бранд.
Прескачам въпроса защо не сме поканени на първите срещи, като приемам, че е станала грешка и продължавам по същество:

1/ Поздравяваме нашите колеги за безвъзмездния труд.
2/ На срещата не стана ясно дали брандът ще работи в посока
промишленост или туризъм.
3/ Ако е туризъм – органът, който е най-компетентен,
е консултативен съвет по туризъм начело с Кмета на Общината.
4/ Наред с Консултативен съвет по туризъм – Общински съвет
има също думата.
5/ В Троян има доказани професионалисти в областта на туризма и дизайна - Троян е град на художниците
6/ В Троян работят години по тази тема Тур Клуб РеМарк, Съвет по туризъм към Общината, Новата асоциация на туристическата индустрия и др.
7/ Тур Клуб РеМарк от 2001 година постави въпроса за запазените марки на Троян – троянска сливова, занаяти,
уникална природа, балнеология, културни паметници.
От 2002 г. представяме Община Троян на 3-5 борси на година в страната и чужбина.
Само през 2007 г. след спечелен конкурс в агенция
по туризъм и с екип от 5 троянци участвахме в борсите в Щутгарт, Берлин, Братислава, Москва-2, Мадрид и Солун като това не е струвало стотинка на Общината, а дори троянската ракия, с която черпихме беше закупена с наши лични средства.
От 2002 година всяко лято правим Откриване на Летния сезон и журналистически турове, като публикациите и предаванията
за Троян са стотици.......
Всички наши каталози, сайтовете и рекламни материали са добре известни на троянската общественост и са много добре оповестявани от вестник Троян 21 от самото му създаване.

8/ Всичко това изброявам не с цел да се хваля, а за да напомня, че всичко това е работило за БРАНДА ТРОЯН
и е редно да се поиска нашето мнение при предприемане на толкова важна стъпка.

9/ От изложеното на третата среща останах с впечатление, че това са първи стъпки в тази посока, а не знам кой би игнорирал всичко, което е правил Тур Клуб РеМарк за последните десет години.
За запазената марка Троян са работили досега журналисти от всички национални медии, Дойче веле, ИТАР ТАСС..., топ-фотографа Дилян Марков, автора на логото на МобилТел Найден Найденов.
В резултат на нашите кампании в района
почиват хиляди туристи.

Нашето официално становище ще бъде публикувано в близките дни след привършване на консултациите с нашите специалисти.

Анонимен каза...

Уважаема редакция, като човек роден и отрасъл в Троян, ме вълнува какво се прави в тази община.Приветсвам инициативата на тези двама млади и образовани господа.Не съм ходил на работните срещи по обсъждане на бранда,но имам информация от части какво се е предлагало да представлява той.Мисля, че най-добри идеи могат да предложат хора на изкуството и културата - хора с творчески заложби, а не работещи в всички сфери на икономиката в града. Драги ми РЕМАРК, обръщам се така, защото това име се слага на всякъде, откъдето може да се изкопчи накоя сумичка.Ех, как се е засегнал, че не е бил поканен.Е от тук няма как да отлюспиш тлъста сума, други ще я вземат и то с нещо, направено от тях, което ще представя общината.Пък нека РЕМАРК все още се опитва да баламосва хората със шарените си картички.Като прочетох къде си ходил " да представяш безплатно общината", както се пише по горе, то ще е голямо нахалство да искаш пари да ти се плаща и за безплодните си екскурзии по Европа. Къде са ти туристите от тези страни?.Та , както усещаш, може би, май нямаш място в тук.Общината се нуждае от такива млади хора.
Уважаеми млади господа,надявам, се че още ще се работи до окончателния вариант на бранда.Трите квадрата,опитващи се като нашият трибагреник да представят слъцето, синьото небе и зелените планини, / така излизат цветовете на моя компютър,защо не са представени като планини,/триъгълници, ами квадрати.Така разбирам синволиката на цветовете."Балканът от вътре" ми звучи като мото на имиджова брошура, макар, че може нещо да се вземе от това предложение.Нека се поканят троянските художници, литератори,хора работещи в културните институции, а не рекламни деятели.

Анонимен каза...

Интересно мнение,но май тая работа с БРАНДА НА ТРОЯН потъна в небитието,както всъщност се случва с всички истински неща в тоя глъф град...

Анонимен каза...

Недоумявам защо бранда на Троян да бъде само с туристическа насоченост. Все пак този град си има и индустрия, която му е основния гръбнак. Ако бъдещето на града е да остане САМО туристически, то тогава ние сме вече загубени.

Анонимен каза...

Всичко затихна щото изглежда момчетата ПОПРИБРАХА някакви пари по някаква програмака от Европата и не ги е еня повече... А и работата очевидно си беше шменти-капели, дето вика премиера ... пуснаха едно сайтче и то некадърно от секаде и ... вие тука само си чешете пръстите в клавиатурата ....
Наивници...

Анонимен каза...

Абе този Ремарк, къде се слага пак! Кой е той? От къде се взе? Колкото до тези господа, те са си отчели проекта и толкоз.Това, че са взели пари, ами кой работи без пари?Като гледам какво работа са свършили,то в проекта има и срок за нея.Важното, че са се сетили за Троян,а че ние отново изпуснахме питомото, та покрай тяхната идея да си имаме един качествен бранд, май сме си виновни ние.Този наслъгвач Ремарк сигурно ще се опита да прилъже общината за накоя хилядарка.Дано не му се вържат и го натирят, както направиха другите общини.

Анонимен каза...

Къде е индустрията , бе брате. Плачем за нея и всичко, която Троян имаше до идването на Минко Акимов.Не е единственият виновник, но сигурно е един от главните виновници.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |