Агонията продължава: „Машстрой” като „Хемус”, „Елма” – като „Машстрой”?

* „Машстрой” отчете спад на продажбите със 72%, слуховете вещаят закриване, разпродават се машини * „Елма” в колапс, загуба от близо милион за второто тримесечие, поредни работнически протести * Надеждите на „елпромци” – в инж. Теодор Енев и „Елматех

УПОРИТИТЕ СЛУХОВЕ, които вървят в Троян от месеци, са на път да се сбъднат. След като в началото на м. септември в предприятието за стругове „Машстрой” АД (Троян) уволниха 40 души, очаква се в началото на м. октомври със завода да се сбогуват завинаги и останалите 100-на работници и служители. С други думи – и „Машстрой” АД е тръгнало по стъпките на мебелното предприятие „Хемус” АД, което половин година по-рано окончателно хлопна кепенците. Че се върви натам си личи и по обявите за разпродажба на машини от завода, а според непотвърдена информация част от оборудването вече било изкупено за … скрап.

МАЖОРИТАРЕН СОБСТВЕНИК НА „МАШСТРОЙ” АД (ТРОЯН) е „ЗММ България холдинг” АД, в който пък основен акционер е „Индустриален холдинг България” АД (председател на УС на „Индустриален холдинг България” АД е Божидар Данев, който е и председател на Българската стопанска камара – бел. Т21).

ЗА ВТОРОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2009 Г. „МАШСТРОЙ” АД е отчел спад на продажбите с 72% в сравнение със същия период на 2008 г. Общо за шестте месеца на годината заводът е отчел загуби от 158 хил. лв. срещу 120 хил. лв. печалба за същия период на миналата година.

СЪСЕДНИЯТ ЗАВОД – някогашният първенец и гордост на троянската икономика „Елма” АД (бивш „Елпром”), също е в колапс. Повечето работници са пратени в принудителен отпуск до края на месеца, като има сигнали, че след това ще последва безсрочно удължаване на „ваканцията”. Тези реалности предизвикаха поредните работнически протести миналия петък (11 септември). Предприятието е натрупало доста дългове, което пък е довело до запориране на сметки на основния акционер Николай Банев, който контролира „Елма” чрез няколко компании, в които има дялово участие или е член на ръководните им органи (Николай Банев минава за един от българските олигарси, собственик е на още няколко завода и на черноморския курорт „Русалка” /наскоро се завихри спор за апетитно парче от 300 дка земя на първа линия до морето край Балчик, собственост на Банев и „Русалка”/, беше собственик и на футболния клуб „Берое” – Стара Загора, а преди две години влезе в светските хроники с факта, че на сватбата му пя самият Джо Кокър, той бе и първият българин, подкарал преди време свръхлуксозния „Мерцедес Майбах”, струващ над 1 млн. лв. - бел. Т21). По неофициални данни в момента в „Елма” се водят на работа около 300 души.

ПО НАША ИНФОРМАЦИЯ, от най-отгоре (холдинговата група „АКБ – Форес България”, чието подразделение е и „Елма”) са потърсили помощ от шефа на дъщерното предприятие „Елматех” (Троян) инж. Теодор Енев. Очакванията са „Елматех” (също в системата на „АКБ – Форес България”) да поеме за изпълнение поръчките за електромотори на „Елма”. А пък на „елпромци” им остава едничката надежда – че безспорно кадърният и изключително находчив мениджър инж. Енев и този път (правил го е веднъж) ще измъкне от блатото затъналия до шия гигант. Дай Боже!

ЗА ВТОРОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2009 Г. „ЕЛМА” АД е отчела 939 хил. лв. загуба (срещу 51 хил. лв. печалба за същия период на миналата година), а продажбите са намалели с 40%.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |