Назаем от в-к "Троянски ПЪРВАК":

17-ят Празник на сливата и троянската сливова

Слива по време на криза

„СЛИВА ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА” – нещо такова може да сложим за мото или както е модерната дума – слоган, на тазгодишния 17-ти Празник на сливата и троянската сливова. Но да не помислите, че сме уплашени. Глупости! Кризата е тук, спор няма, но утре (или вдругиден, или по вдругиден) ще си иде – а Празникът е завинаги. Защото, както сме казвали неведнъж, троянската слива и троянската сливова са необикновени неща, наша същност, емблема, идентичност, те са троянската Айфелова кула (нищо, че малката сладка троянска слива бе изместена от едрата, но „пластмасова” на вкус стенлейка, а марката троянска сливова стана собственост на словаци – бел. ТП). Казвали сме – да ни прости нашият (най-) велик съгражданин Иван Хаджийски, че навлизаме в неговата народопсихологическа територия – и друго: че троянецът е най-истински, най себе си пред чашката с троянска сливова; и тогава можеш да го разбереш най-правилно.

ОЩЕ ДВЕ ДУМИ ЗА ПРАЗНИКА И КРИЗАТА. Сигурно има мнения, че двете не се „вързват”, че за да борим едното, трябва да се откажем или поне да укротим (смалим) другото. Дрънканици! Един много по-умен човек от нас, мъдрецът Радой Ралин (лека му пръст!), го е обяснил най-добре: „Светът е оцелял, защото се е смял”; казано иначе – защото е купонясвал, веселил се, празнувал. Тъй че – никакво смаляване. Напротив! С Празника на сливата и сливовата ще ядосваме кризата, ще й тропнем с юмрук по масата, ще й кажем, че не я искаме.

И ТЪЙ – ДА ЖИВЕЕ 17-ЯТ Празник на сливата и троянската сливова. Уникалният – у нас и по света – троянски Празник. Амин! И наздраве!

в-к "Троянски ПЪРВАК", бр. 5, 19 септември 2009 г.


*****

Троянски евъргрийни


Синя, пък червена, защото е зелена

Един баща извел малкия си син на Къпинчо над Троян и почнал да му показва разни природни неща. По едно време посочил една слива и казал: „Сине, това е синя слива”.

Било лято, плодовете още не били узрели, и синчето учудено възкликнало: „Тате, а защо е червена, като е синя?!”. Таткото, без да му мигне окото, дал верния отговор: „Защото е зелена”.


Малката слива е голяма слива

Много говорим за сливовата, а май забравяме за сливата. Несправедливо е, защото сливова без слива не става. Всъщност без слива нищо на този свят не става – но това е друга тема. И тъй – какво е троянската слива? Специалистите твърдят, че троянската слива е … кюстендилска слива. Само че, и това го казвам не от местен шовинизъм, а защото фактите са такива, троянската кюстендилска слива е малко нещо по-сладка. И от нея се вади по-сладка ракия. Жалко само, че от години сливата ни боледува и съхне, за ужас на сливари и ракиджии. Дано все пак успеем да я опазим. Дано! За троянската слива може да се говори още много – например това, че тя е по-малка от голямата „стенлейка”. Но нали всеки знае, че малката слива е голяма слива! Накратко: „Да живей най-хубавата слива на света – троян(с)ката!”


И не е бил толкова прост

Един простоват правешки селянин и той, със здравите си земни инстинкти, още преди десетилетия прозря голямата истина и изрече крилатите думички: „Троянската сливова е отваряла, отваря и ще продължи да отваря железни врати”. Уцелил е точно в десетката човекът. А някои го подценяват. Бъркат. Той трябва да се цитира. И не е бил толкова прост. Щом е разбрал за ракията.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |