На 15-ти като на 15-ти

* Троянските училища посрещнаха първия учебен ден яко ремонтирани, изглеждащи по-добре и по-европейски от когато и да било и с VIP гост/и * Кметът Минко Акимов: Само в училищата тази година вложихме 4 млн. лв. * Депутатката д-р Станка Шайлекова – патрон за 25-годишнината на „Климента” * Вицегубернаторът Сашо Данков обяви НУ „Св. св. Кирил и Методий” за най-добро троянско училище * Министър Вежди Рашидов подмина троянското СХУПИ

НЯМАШЕ ТРОЯНСКО УЧИЛИЩЕ, че и из общината, без VIP гост/и на тазгодишния първи учебен ден – 15 септември 2009 г. (вторник). Което е било и друг път, но не чак с такъв интензитет. И което си имаше едно допълнително обяснение – във всички троянски училища през това лято бяха направени впечатляващи ремонти (какви конкретно – виж ТУК), всички те изглеждаха някак си по-европейски, по-престижно и управленците ни (до голяма степен основателно) искаха да се присъединят към школския успех. Разбира се, лъвската част от ремонтите бе направена с държавни средства – от фонда за енергийна ефективност „Козлодуй” (европейски пари, дадени на страната ни като компенсацията за затварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй” - бел. Т21), което обаче не омаловажава заслугите на Общината и на местните управленски фактори (парите от „Козлодуй” дойдоха след написването и спечелването на голям проект - за над 3,5 млн. лв., като никоя друга община в Северна България не е получила повече средства - бел. Т21).

КМЕТЪТ МИНКО АКИМОВ БЕ в най-голямото троянско школо – СОУ „Васил Левски”, и в краткото си поздравително слово наблегна имено на успешните ремонтни дейности. „За миналата 2008 г. всичките ни бюджетни инвестиции бяха за около 2 млн. лева, а през 2009 г. само в училищата вложихме 4 млн. лева”, заяви г-н Акимов. Градоначалникът направи и едно важно уточнение – че сега троянските училища са по-хубави и е по-приятно да учиш и работиш в тях, но като свият студовете през зимата ще се разбере и другият голям ефект от ремонтите.

В ДРУГОТО ГОЛЯМО ТРОЯНСКО УЧИЛИЩЕ, СОУ „Св. Климент Охридски” - където ремонтите продължават и ситуацията създава и ще създава още поне месец затруднения на учебния процес (но учители и ученици, поне засега, проявяват разбиране и следват принципа „Трай, бабо, за хубост”) – гост бе народната представителка и наша съгражданка д-р Станка Лалева-Шайлекова. Г-жа Шайлекова, наред с поздравите, обеща и подкрепата си на известното школо; и, както бе обявено, е приела да стане патрон (каквото и да значи това) за предстоящото честване на 25-годишнината на СОУ-то, което е най-младото троянско училище (школарите ласкаво го наричат „Климента”).

МАЛКО ПО-КЪСНО Г-ЖА ШАЙЛЕКОВА
бе и на откриването на учебната година в СОУ „Васил Левски” в с. Черни Осъм (известно още като Националната гимназия за планински водачи). Знае се, че това училище, създадено от големия Минко Занковски, днес изпитва сериозни затрудения и средният му курс (специализираното обучение) е на ръба на оцеляването. В тази посока присъствието на депутатката е добър знак и дава някакви надежди.

ОБЛАСТНИЯТ ЗАМ.-УПРАВИТЕЛ и наш съгражданин Сашо Данков пък бе гост на НУ „Св. св. Кирил и Методий”. Г-н Данков поздрави малчуганите и им обясни, че има две неща, които се помнят за цял живот – първият учебен ден и първият учител. Зам.-губернаторът направи и сериозен комплимент на домакините, заявявяайки че НУ „Св. св. Кирил и Методий” си е извоювало авторитета и позиците на най-добро троянско училище, което не е станало лесно, но още по-трудно е тези челни позиции да се задържат.

СЛУХОВЕ ПРЕДИ 15-ТИ „ДОВЕДОХА” за първия учебен ден в троянското арт школо СХУПИ „Проф. Венко Колев” министърът на културата Вежди Рашидов, от училището потвърдиха (троянското СХУПИ е държавно и е на подчинение и издръжка от Министерството на културата – бел. Т21). Но в крайна сметка се оказа, че слухът е силно преувеличен и голямото културно началство наистина е откривало учебната година, но в Сливен – в тамошната художествена гимназия.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |