Туризмът в Троян и Троянско – има ли го?

* Стела Карамфилска: „Цяло чудо е, ако през почивните дни
заетостта достигне 80%”

ОСВЕН СПОКОЙСТВИЕ, чиста природа и уют туристите търсят и места за забавления. Каквито, за жалост, общината ни не може да предложи в достатъчна степен. Липсата им се явява най-слабото място в туристическата ни политика.

ПРЕЗ 2007/2008 Г. в Троян се наблюдава пик на туризма, но след този период спадът е голям, а средната продължителност на престой на туристите е едва 2,5 дни. “През изминалите години туристите „средна ръка” пълнеха обектите в общината на 100%, а тази година цяло чудо е, ако през почивните дни заетостта достигне 80%”, коментира Стела Карамфилска, председател на сдружението „Съвет по туризъм” (Троян).

ПРЕЗ 2011 Г. през района ни са минали датчани, шведи, норвежци, германци, американци, няколко френски групи. Но обектите, които могат да заинтригуват вниманието на гостите - атракционът „Катеричката” на Беклемето, Айдушкото сборище, предлагащо езда, стрелба с лък и пейнтбол, Националното изложение на занаятите и приложните изкуства в с. Орешак, Римският път, античната крепост Состра - се оказват твърде недостатъчни.

ЗА ВТОРА ГОДИНА през града ни преминават френски туристически групи, пътуващи с кемпери (каравани). Но поради липсата на къмпинги се налага да се търсят нерегламентирани места за лагеруващите. „Въпреки неудобството Сдружението на кемперистите във Франция изрази задоволство от посрещането и от приятните хора в града ни”, разказа г-жа Карамфилска. Оплакванията на туристите през настоящия сезон, научихме пак от г-жа Карамфилска, са основно в две посоки - заради замърсени тревни площи и изобщо проблеми с хигиената и от некомпетентност на кадрите в някои от обектите.

ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ ТУРИЗМЪТ в основен икономически отрасъл за община Троян не е реалистично. Но подобрение на туристическата политика може да се постигне. А немалка част от загубите от затварянето на някои големи предприятия биха могли да се компенсират именно с приходи от туризма. Туристическият ресурс и потенциал на общината е голям, но трябва да го развиваме, иначе няма да се получи нищо.

Инна Бочева

44 коментара:

Анонимен каза...

И единственото, което ни остана/туризъм/, Миньо и сие пре*баха. Срам и позор! Да се подготвя октомври за истинска пенсия.

Анонимен каза...

Ами как да предложим на туристите развлечения (барове и дискотеки), като то не останаха млади хора в града, които да ги посещават и извън тур.сезон. Хубави заведения се правят с много пари. Не вярвам някой да си циментира парите в нещо, което ще работи 4 месеца в годината само събота и неделя.

Анонимен каза...

Местния данък с който са обложени магазините и заведенията в Троян е ужасно висок...и не правят разлика между главна улица и разни малки улички.Освен този данък ими и огромен патент - е как да има развлечения за туристите и в същото време да работиш законно,трябва или да скриеш нещо или да затвориш заведението.
Троян е малък град и става все по-малък би следвало и местните данъци да намаляват ....

Анонимен каза...

Много интересно! Стела Карамфилска е човекът, който 20 години се занимава с туризма в Троян(естествено, срещу заплащане). И точно тя да напише такава статия....

Анонимен каза...

Човекът, отговарящ на Общински пост за туризма в Троян, се казва Мариана Троанска!
Също така, в Общината има и ресорен кмет-Мариян Балев!
Не пишете измишльотини по адрес на Карамфилска!

Анонимен каза...

Последно, работи ли 20 години в Общинско бюро по туризъм, или не?

Анонимен каза...

Не, тя не работи за общината, работи за Даниел Сираков. Едни познати идваха, питали при нея за някаква информация. Тя ги пратила при Даниел Сираков. Дори общината да й плаща някакви пари, доходите й идват основно от даниел.

Анонимен каза...

Мммм май имаме 1 трол, опитващ се да ака...
Давай, да те видим колко можеш!

Анонимен каза...

Опитва се жената да прави каквото може.

Анонимен каза...

Аха, опитва се. Даже се опита да пробута сина си на работа в един хотел, но навреме го усетиха какъв е специалист, и набързо го разкараха.

Анонимен каза...

Пълно безумие!
Само за 2 дни, по време на строежа на митичното кръгово, станаха 2 катастрофи.
Защо Общината не спре движението, това е безумие!!

Анонимен каза...

Трябва да е ясно едно: Туризма в Троян се развива не благодарение на, а въпреки работата на кмета и общинската администрация. На мама Дуни да е жива и здрава. От догодина се надяваме да има повече работа.

Анонимен каза...

Ето това горното вече, е трол:
"В жаргонната терминология на Интернет, тролът е човек, който публикува противоречиви, провокиращи или извън темата съобщения в онлайн дискусионни форуми, блогове, коментари към вестникарски статии и др.п., с основна цел да предизвика емоционален отговор от другите потребители, да ги провокира или тормози или просто да попречи на нормалния тон на водения разговор.
Троловете се държат, в най-общия смисъл на думата, като хулигани. Някои хора се държат като тролове с цел собствено развлечение, получавайки удоволствие от собствените си действия. Понякога това са хора, които искат да привлекат вниманието върху своята персона или фанатично вярващи в нещо. Троловете от този вид се наслаждават повече от процеса, отколкото от резултата... троловете се разпознават от пръв поглед, поведението им е предизвикателно, отправят директни ругатни и целенасочено нарушават правилата... Често троловете имат за цел отклоняване на вниманието от основната тема и превръщането на конструктивното обсъждане в дрязга. Един от основните използвани методи е нападателният - агресивното подмятане на клевети, компромати, слухове и т.н....
"
Та, какво за туристическото бюро, каква работа казвате за 20 години, с ежемесечна заплата???

Анонимен каза...

Ето това горното е Copy, Paste. Когато човек неможе да измисли нищо смислено, а пък си мисли, че задължително трябва да реагира, пише в Google някоя актуална думичка и с ctrl+c и ctrl+v става велик анонимен енциклопедист.
В много често случаи обаче има шанс да се изложиш като кифла защото не си случил думичката. :)

Анонимен каза...

"Ето това горното е Copy, Paste. " Да, така е. Вместо да измислям автентични и неповторими простотии, се позовавам на официална литература. Та, на въпроса, драги ми троле, какво за туристическото бюро... виж по-горе?

Анонимен каза...

Никой не е длъжен да работи без пари на ТАА КУМУНИСТИЧЕСКА ОП-ЩИНА(село)апа че мама ддддддуни се е поогоила-от добрина ..,а пък и Даниел е храни добре(ДА Е ЖИВ И ЗДрав)....................УМЕН даскаЛ,
зелен КОН --такова няма даже и тРОЯН апа туризъм -непозната дума в градЪ(КО Е ТУЙ БЕ???)
МУТИ циганина от Тапето горно

Цочо бренекето каза...

Мммм,като обиколи горната снимка интернет пространството съм сигурен че отново ще закипи туризъм в Троян.Ловен най-веке,с такива трофейни екземпляри,няма как да не привлечем любителите на подборния отстрел.

Анонимен каза...

2 И 3 Това са причините Троян да загива във всяко отношение.Разкопани улици,абсолютна липса на парко места навсякъде особено в централната част,забранителни знаци за спиране абсолютно на всяко кръстовище и пред всеки търговски обект(мисля,че може да кандидатстваме в книгата на гинес по този показател) във комбинация с тъпи полицай които си изпълняват планът за глоби основно от гостите на градът,Липсата на млади хора най вероятно заради високите заплати които се дават в Троян около 0.80 евроцента на час,високи данъци и патенти за бизнеса на които никакви условия за развитие не се създават и комбинацията от МАЛКО ТУРИСТИ И МНОГО ЕЖЕДНЕВНО РЕКЕТЬОРИ ПРОВЕРЯВАЩИ , ТА ЗА КАКЪВ ТУРИЗЪМ ИСКАТЕ ДА ГОВОРИМ!! НАКРАЯ МАЙ САМО БИРНИЦИТЕ И ТЪПИТЕ УПРАВНИЦИ НА ТРОЯН ЩЕ ОСТАНАТ ДА ПОЧИВАТ ПО ХОТЕЛИТЕ... НО ЩЕ ТРЯБВА ДА СИ ПЛАТЯТ!!!

Анонимен каза...

Даскаличка пристига в автосервиз с потрошена кола, вади един куп чаркове от багажника и казва:
- Вчера катастрофирах, събрах каквото беше изпаднало от колата на пътя и идвам да ми я оправите.
Монтьорът почва да преглежда частите:
- Това е запазено, ще го монтираме. Това е счупено, ще ви го сменим. А тоя капак от шахта ще идете да си го върнете където е бил...

Анонимен каза...

По форумите на сайта се размотава трол. Безработен е. Ясно, че може да вложи всички усилия, да измества темата, когато се зададе резонен въпрос. Само се чудя, дали му дават някой лев, да има за кафе поне, или го прави от чиста злоба?

Анонимен каза...

БРАВУС бе 20ти ази сам на заплату,туризъм в Троян е смях в залата.....най-скъпия град,данаци високи,некомпетентни управници,неграмотни полицай, а какво остана:корупционни практики ...........
абе имаме си всичко
умрял кон не рита(троянци)
МУТИ от .................Ромелия

Анонимен каза...

Went horse in to the river...But, drive to go...

Анонимен каза...

Като гледам как вървят нещата след някоя друга година в Троян усилено ще се кипи селски туризъм.

Анонимен каза...

С такива специалисти какво друго?

Анонимен каза...

Не знам за вас, но аз преди повече от 10 години съм плюл на българския туризъм .Това не е истински туризъм, а мутро-туризъм !!!!!!
Защото мутрите и мафиотите държат над 90% от хотелите, организациите и сдружения свързани с тази дейност. Мръсотия, кофти храна, просташко обслужване и швейцарски цени. Просташката алчност на ганьо, който след като бетонира черноморието направи същото и с планината и отдавна ме отказа от почивка в родината. Водя семейството си в Турция и Гърция , там оставям парите си и хем ми е по евтино хем съм по-доволен.

Анонимен каза...

Госпожо, корифей, напъни си дупето, ако може, не бъди критична към
това което се прави. А, го правиш и изборно. Лошо, за бизнеса , а и лошо за хора без идий!

Анонимен каза...

Много си сли, зле, РЕХАБИЛИТАЦИЯ!

Анонимен каза...

Изтризней приятелю, и тогава да диспутираме. Ззле си, отдъхни!

Анонимен каза...

Към 26: Тя просто е длъжна да плюе избирателно. И сега и се иска да може някак си и на следващия кмет да замаже очите, че нещо върши. Щото то си е далавера да дреме цял ден на общинска служба. Не е големия проблем, че е без образование и опит, или, че нищо не върши. Проблема е, че няма как да се назначи някой млад човек, дето е наясно с нещата и има хъс да работи. Тъй като се знае, че Карамфилска не може да бъде махната. Тя винаги е била протежирана от Даниел Сираков, за което съответно му се е отблагодарявала. Само ми е интересно, като знае, че има дял в съсипването на туризма в Троян, как има очи да плюе. Туй човешката неблагодарност и подлост, край нямат. Същата като Мариела Шошкова. Смуче от бюджета на общината, ама други били виновни, че пари няма.

Анонимен каза...

На същата тази "специалистка" Карамфилска бащата беше милиционер с 3-ти клас образование. В началото на 70-те години преби най-зверски един човечец още в старата милиция. Дори не го осъдиха
за убийството. Поне аз не знам да е лежал някога в затвора. Бог да го прости човека! Ето такива "заслужили" деца и внуци "работят" в общинската и дяржавната администрация.

Анонимен каза...

Прав си 30-ти!
Като гледам какви същества се мъдрят в Общината, как да не сме на това дередже...
Роднини,снахи,етърви,балдъзи,пенсионирани ченгета...
Като гледам Акимов, как обещава и раздава постове на парче, страх ме хваща за следващите 4 години в Троян.

Анонимен каза...

Едно пояснение:
За да стане ясно на по-младите тук във форума за какво зверство става въпрос.
Убитият е в ареста. Не е на улицата. Най-вероятно вързан, но "не съгласен" със случващото му се. Опитващ да си търси правата. Никога не се даде гласност и светлина по-въпроса. Как се стигна до там и с какво един арестант може да провокира милиционера до там,че да бъде убит.
Или как е "заплащил" живота на милиционера за да деиства последният при "самоотбрана". Така се
случи. Милиционера Карамфилов деиствал при
"НЕИЗБЕЖНА ОТБРАНА"

Анонимен каза...

A пък сега малкото и синче е от кръга на Пъдарски.Изритаха го от всякъде и сега реши да опита с политилката...

Анонимен каза...

Интересни въпроси повдига 32-ри-какво е ставало в подземията на старата и новата милиция,биеше ли милицията вързани хора,кой и как ги биеше и т.н.Мисля,че няма по - информиран по тези въпроси от дългогодишния милиционер и многогодишен Началник на милицията в Троян и Априлци и сегашен "десен" кмет на Троян - Минко Акимов.Същият беше и член на Градския Комитет на БКП,където се решаваха всички проблеми.Жив е и друг задръстен комунист и милиционер-Станьо Бораджиев,че и Мичо Генковски,Кольо Кацаров и други другари.Защо не им зададеш,Генадий, тези въпроси,да пръснат светлина приживе върху тези тъмни кътове от историята,включително и случаят с този другар Карамфилски-има ли го,как е било,кои са били биячите,по чие нареждане са били,или така,на своя глава и на другият ден са били уволнени и изпратени на Слънчев бряг-Ловешко!?!?!Сигурен съм,че ще бъде доста интересно,стига,разбира се да има кой да зададе въпросите и да има кой да им отговори?Мечти-и-и-и-и....

Анонимен каза...

"За честни избори"съобщават за нарушението на закона от страна на Акимов с раздадените на първокласниците сборник приказки с лика на кмета на първа страница.Не разбрах само дали приказките са написани от Миньо и второ - кога ще го арестуваме?
Дзвера

Анонимен каза...

Чета и не вярвам на очите си!!!
Този човек се е самозабравил!

Анонимен каза...

А шъсъ осетите най-накрая кой кое и,че нищо не се променило от 30 години насам ,а всичките които са го управлявали и се канят да го упръвляват са от една порода в този помиярски град.

Анонимен каза...

Е айди 37, излез от анонимност и като радетел за големите промени да те изберем за общински съветник или за кмет.От пролетта форумът търси човек за нов кмет.Почти всички неодобряваха Акимов, плюеха по всички дето се мярнаха в кандидат кметското пространство, но никой не пое отговорността и да заяви - ДА, аз искам да стана кмет или предлагам този или онзи.Що умозаключения се изписаха, що чернилка се изсипа по хората появили се на тази сайт.Ха застанеш с някаква позиция и веднага помията започва да те полива.Вероятно е начин на разтоварване на някой пишещи.Гледам днес чели недочели изказването на Карамфилска и веднага започнаха да плюят и да се връщат преди 40 години какво е било.Тя за трети път споделя, че на туристите им скучно е че трябва да се измислят допълнителни услуги, че да се задържат туристите за по-дълго време.До колкото разбирам, тук няма критика , а подкана за хората с пари да помислят какво нещо оригинално може да се направи.Къде намесихте тук баща и.Ами защо не я започнахте още от дядо и.Май няма живи негови връстници.Не я познавам лично, но четох писаното от нея в по-предни броеве на вестника .Нищо лошо няма и никого не критикува.Споделя и предлага какво може да се направи още в общината.Що толкова злоба.Нека някой който лично е обидила или отказала да му помогне през тези години да си каже.Тогава и аз ще се присъидиня към вас.Ха, останете си със здраве.Стефания Зунева - Троян

Анонимен каза...

А ти аджеба ква си? Будната съвест на обществото ли?Кво ли? Или и ти си щерка на някой партизанин или бияч у кабатното? Айде у лево,мръсници.

Анонимен каза...

До № 38 или Стефания Зунева.
Искам да Ви попитам как мислите? Този зверски убит човек не е ли бил син,брат,баща или дете на някого? Ако беше Ваш близък тези 40 години щаха ли да изтрият спомена за него?

Анонимен каза...

За кой форум говори Г-жа Зунева?

Анонимен каза...

Ей,много кал бе,не остана нищо надеждно в този град!!!

Анонимен каза...

Къв е тоя бехемот ле,акъла ми изкарАхте!

Анонимен каза...

Представяш ли си как се стряскат туристите?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |