За началото, Мирчо Добрев и „Амбарица”

* Румен Узунов за Мирчо Добрев: „Забележителен човек, който сякаш бе роден да организира и ръководи туристическа дейност”
 * Доц. д-р Алексей Стоев: Няма да спра да работя за троянското туристическо помирение и обединение
Юбилейна туристическа среща
Румен Узунов разказва за троянското туристическо движение
С УВЛЕКАТЕЛЕН разказ на Румен Узунов – председател на туристическо дружество „Амбарица – 21” (едно от нароилите се вече четири-пет троянски туристически дружества, между които за жалост има тежки крамоли и диалогът отсъства – бел. Г. М.), започна туристическата вечер, посветена на няколко впечатляващи юбилея в националната и троянската туристическа история: 120 години организирано туристическо движение в България, 90-годишнината от рождението на емблематичната фигура на организирания туризъм в Троян – Мирчо Добрев, и 80-годишнината от откриването на хижа „Амбарица”. Домакин на събитието бе читалищната зала „Форум”, а денят не бе избран случайно – 24 юни, рождената дата на Мирчо Добрев, сред гостите пък бе и председателят на Българския туристически съюз (БТС) доц. д-р Алексей Стоев.

Г-Н УЗУНОВ припомни „онзи августовски ден на 1885 г., когато над 300 души интелектуалци и жители на София изкачват заедно витошкия първенец Черни връх и с това полагат началото на организирания туризъм в България”; и подчерта, че „Троян е сред първите градове, които се присъединяват към това движение, благодарение на изключителния Никола Габърски”. Много силни думи бяха казани за Никола Габърски – човек с авторитет и размах, инициатор на първите организирани туристически излети в Троянско, създател и председател на първото троянско туристическо дружество „Природа”, основано през 1912 г., пионер на идеята за маркиране на туристическите пътеки и изграждане на планински заслони в Троянския Балкан, борец за опазване на еделвайса още преди думата екология да е позната у нас.

Първата (старата) хижа "Амбарица", открита през 1935 г.
Сватбата на Кара Кольо на хижа "Амбарица", 1938 г.
РАЗКАЗАНО бе за преименуването на дружество „Природа” в „Амбарица” през 1915 г., за възхода на троянското туристическо движение и дружество в периода между двете големи войни, когато ръководеният от Димитър Гимиджийски и Никола Шипковенски хижостроителен комитет успява да събере средства и да вдигне с подкрепата и доброволния труд на много троянци старопланинската хижа „Амбарица” (1935 г.); за митичния пръв хижар Кара Кольо (Никола Пеновски), прекарал на „Амбарица” над 23 години, оженил се на хижата (1938 г.) и станал заедно с нея „символ на Троянския Балкан” и за достойните му наследници семейството хижари Дана и Гечо Мичковски, също прекарали на „Амбарица” повече от две десетилетия. За разпадането на дружество „Амбарица” през 1942 г., заради войната, и възстановяването му през 50-те години и нататък – „най-успешния период”, когато достига своя апогей и на три пъти е обявявано за национален първенец.

Мирчо Добрев
А В ОСНОВАТА на този успех е Мирчо Добрев – „забележителен човек, който сякаш бе роден да организира и ръководи туристическа дейност, деен, инициативен, широко скроен, умеещ да привлича хора, пълен с идеи”, който „ръководеше някак деликатно, без да се натрапва, отдаден изцяло на работата си”, който до смъртта си е председател на ТД „Амбарица”, цели 30 години. За изключителното масовизиране и навлизане на организирания туризъм в училища, заводи и институции през този период – водеща е секцията в завод „Машстрой”, гръбнакът на дружеството; в този златен период се оформят и различните туристически секции – по пещерно дело, воден туризъм, пешеходен туризъм, развива се алпинизмът (където голямата фигура е Минко Занковски), спортното ориентиране (доайенът на този любим троянски спорт Иван Камачаров, над 90-годишен, също бе в залата – бел. Г.М.), интересно явление е създалото се движение за женски туризъм в Троян, което има вече над 40-годишна история; тогава се построява и туристическият дом „Никола Габърски” в местността Къпинчо над Троян (за жалост днес тънещ в безстопанственост, разруха и далавера – бел. Г.М.), както и новата хижа „Амбарица”.

РАЗКАЗАНО бе и за идването на „най-мрачния период за организирания туризъм в Троян” - след 1990 г., период на упадък, „когато незнайно къде пропадат хиляди левове ежегодна субсидия от Общината” и когато не се намират дори сили да се отбележи 100-годишнината на организирания туризъм в Троян (2012 г.). И за повторното възраждане през 2013 г., когато се създава новото туристическо дружество от хора с опит, доказани умения в туристическото дело и амбиции да върната славата на организираното туристическо движение в Троян.

С БУРНИ ОВАЦИИ препълнената зала награди разказа на г-н Узунов, заслужени овации. Но лично за мен имаше някои недоизказани/премълчани неща, надявам се не умишлено, които оставиха горчив вкус. Едното – отбелязва се юбилеят на хижа „Амбарица”, а бе пропуснато да се спомене, че затъналата доскоро в разруха перла на Троянския Балкан от две години има своя достоен стопанин, Ема Гатева, която изправи хижата на крака и й върна славата; пропуснат бе и фактът, че по-малко от седмица преди настоящото честване хижа „Амбарица” спечели второ място за най-добра хижа в България в авторитетната класация на специализирания туристически сайт www.planinar.org (добре все пак, че председателят на БТС доц. д-р Алексей Стоев припомни в словото си за изключителното пещерняческо постижение на Ема Гатева през 90-те, рекордния й самостоятелен престой в пещерата „Птичата дупка”, та името й се чу – бел. Г. М.); непонятно!? Второ – някак не бе почтено да се говори за туризъм и планинарство, а да не се сведе глава в памет на загиналия точно преди 10 дни при нелеп инцидент на Зелениковския манастир прочут български пътешественик и наш земляк троянец Миро Нанков, дарител за възраждането на хижа „Амбарица” и Зелениковския манастир, вероятно единственият у нас, организирал на няколко пъти скоростно изкачване в рамките на 24 часа на трите най-високи върха на Балканите (Мусала, Вихрен и Митикас в Гърция), човекът, влюбен в родния край и довел в любимия Троянски Балкан стотици българи и чужденци; също непонятно!? И трето – споменато беше за разрухата в троянското туристическо движение и туристическото ни дружество след 90-те години, но бяха премълчани виновниците, а тази разруха си има автори, конкретни личности и, поне според мене, беше редно те да се посочат, знае се кои са; защото без да се потърси отговорност, трудно ще се стъпи на чисто и трудно ще се върви напред, баталиите между няколкото нови троянски туристически дружества от последната половин година са доказателство, нали!?  

доц. д-р Алексей Стоев
„УВАЖАЕМИ троянски туристи, за мен е чест, че в такова време и по такъв повод мога да бъда в Троян и заедно да отбележим 120-годишнината на туристическото движение в България, 90-годишнината от рождението на Мирчо Добрев и 80-годишнината на хижа „Амбарица”. Няма как човек да живее в Троян и сърцето му да не трепне при вида на върховете, скалите в Стенето, пещерите…”. Такива бяха първите думи в приветственото слово на ВИП госта на вечерта доц. д-р Алексей Стоев. „Не е добре това, което е станало тук в последния етап (след 90-те години). И аз съм убеден, че с всеобща помощ, с помощта на Общината, с помощта на всички троянски туристи, стари и млади, това разделение ще се преодолее. Не е нормално в Троян да няма стабилно туристическо дружество, такова, което да носи историческата съдба на дружеството, водено от Мирчо Добрев. Няма как, вие сте орисани на една цел и една посока”, каза още председателят на БТС, като декларира, че той лично няма да спре да работи за троянското туристическо помирение и обединение. 

Надка Данкова
СРЕЩАТА ЗАВЪРШИ с прожекция на чудесния документален филм за тазгодишното издание на традиционния поход от Ком до Емине по билото на Стара планина, в който участва и една от активистките на троянското туристическо движение Надка Данкова. Г-жа Данкова бе наградена със заслужени аплодисменти, а от приятелското дружество в с. Скандало (община Априлци) й поднесоха голям букет. Да не пропуснем – във връзка с юбилейната среща в читалищното фоайе бе подредена фотоизложба, представяща историята на троянското туристическо движение, като някои от фотосите бяха уникални и малко известни (например сватбата на Кара Кольо на хижа „Амбарица” през 1938 г., на която сред гостите разпознахме самия цар Борис III, присъствие, имащо обяснение в това, че царят е сред дарителите за построяването на хижата – бел. Г. М.).

Генадий Маринов



Още по темата:

21 коментара:

Анонимен каза...

Освен, че не е спомената заслугата на Емилия, меко казано е недопустимо, че Дана и Гечо не присъстват в речта на "великият" туристически деец. Смешници!
Ако Мирчо Добрев разбере какви ги вършите Уважаеми туристунгели, които направихте сто дружества сама и само да "лапате", щеще да се преобърне в гроба.
Пак казвам - СМЕШНИЦИ!

Анонимен каза...

http://ivanpeykovski.blogspot.com/p/blog-page_29.html

Анонимен каза...

Пълни глупости..... както и всичките простотий точно по Троянски....80 годишна Хижа със 80 годишни туристи..кво ли ще възраждат....

Анонимен каза...

Всички плюеха Ненов,но излязоха дооста по големи (ментаци)от него.Всички тези ядоха от баницата и чорбата му-включително и недоразумението Е.Гатев.

Анонимен каза...

Необходимо уточнение. Мирчо Добрев е секретар, а председател е Григор Топузов, също мастита фигура в туризма на Троян. Относно разделението в туризма, главната причина е Румен Узунов с неговите тарикатлъци и врътки.

Анонимен каза...

Много се извинявам, че ще пиша тук, но тъй като кандидат кметЪТ е пожелал да няма коментари след изявлението му се налага. Адв. Ангелов може да е добър човек, но апашите с които се е обединил така хубаво ще му го сервират на главата, че ще се чуди и мае къде се намира. Анчо Балев е лакомия голяма и ще лапа докато може. Николай Тодоров - Ники Тъпото е толкова ограничен човек, че даже и адв. Ангелов въпреки юридическия си мозък няма да го разбере.

Анонимен каза...

Г-н Маринов, много ясно че Венко Ангелов няма да коментира предишните кметове, Михайлова и Акимов - та нали и през двата мандата, председател на ОС е Ангел Балев, а кметът, изпълнява политиката водена от ОС, чрез съответните решения! Иначе казано - Венко Ангелов още от сега е хванат за гушата! Пионка!

Анонимен каза...

Мислех Венелин Ангелов за умен човек. По-объркано и нищонезначещо интервю бях чел. Естествено - няма как да си до Анчо Балев и Ники Тъпото и да мниги умен. Жалко за него.

Анонимен каза...

Да попитам Венко нито левия, нито десния защо е издигнат от коалиция, която се обявява за дясна. И аз съм десен, но за мижав нито ляв, нито десен няма как да гласувам. То е нещо като нито Анчо Балев, нито Милко Станчев, пък мераклия да е кмет от тяхно име.

Анонимен каза...

От предното интервю с почуда разбрах, че в България имало адвокат, който винаги се е стремил към екипност :))))) и че "местната власт по закон е длъжна да извършва политики, които са леви" ?????, Сигурни ли сте, че това интервю не го е давал Николайчо Тодоров?

Анонимен каза...

Никога не е късно да станеш за смях, бат Венко. Ти вече го направи.

Анонимен каза...

Тез от комисията по безопасност на движението, начело с великият инджиниер Банков дали са нормални?
Преди време като минеш от поделението през моста над реката и минаваш покрай спирката и пешеходната пътека продължава пътя.
А сега са я направи на 10-15м нагоре.
Повече от малоумна работа, но какво ли се и учудвам
при такава "комисия"!

BOND каза...

11-ти, не бързай! Той тепърва ще става за смях, все повече и повече, като тръгне с Торбалан Миризливий и Колчо Тъпчев, ще раздават кебепчате, ще лъжат, ще се наливат... а Венко горкио, ще търпи! Нали едни пари има там, от възглавници...

Анонимен каза...

Червените тролове се раздвижиха. Обяснима е злостта с която се опитват да окалят всичко свястно. Нали за да блеснат, трябва да омърсят всичко. Как иначе ще измислят нещо, с което да изтъкнат себе си и любимата си кметица. На китките вече никой не се лови. Не се напъвайте. Безсмислено е. Вотът е с предизвестен край. Донка си отива. Идва Венко.

Анонимен каза...

Я кажете,вярно ли е,че Бойко Пъдарски нищо не прави вече 4 години и жена му го издържа?

Анонимен каза...

Не е само жена му и сираков му дава по някоя троха да плюе тук.

Анонимен каза...

16-ти, не се излагай, Сираков на никого никога не дал нито троха.

Анонимен каза...

Вярно е, че вотът е с предизвестен край - т.нар. Венко, дори до балотаж няма да стигне!

Анонимен каза...

Донке, абе много си ги уплашила тия мехлюзи! Ще се наакат още от сега! Язък за Венко!

Анонимен каза...

На този комисия, кой й е председател, Банко ли?

Анонимен каза...

1000 от жена му и още един бон от сирака.За къв му е да работи ?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |