Християн от Троян – пръв сред тромпетистите в Охрид

* 11-годишният възпитаник на Бойко Ковачев спечели Международния конкурс за млади музиканти „Охридски бисери”, възрастова група до 14 години; второто място – също на троянски адрес, за Галя Димитрова
Отличници
Християн Димитров в Охрид
11-ГОДИШНИЯТ троянски тромпетист Християн Димитров – откритие на музикалния педагог Бойко Ковачев и възпитаник на класа му по медни духови инструменти в Детската музикална школа към троянското читалище „Наука – 1870 г.” – спечели поредно високо отличие след скорошната си първа награда при соловите инструменталисти на Международния детски фестивал „Корабът на изкуствата” в Поморие. Преди броени дни Християн се завърна от Македония, където грабна първото място при тромпетистите (заедно с Ива Лукач от Сърбия и Маргарита Бозукова от България) на авторитетния Международен конкурс за млади музиканти „Охридски бисери”, във възрастовата група от 11 до 14 години (Охрид, 15-21 юни).

УСПЕХЪТ може да се определи като изключителен и причините са няколко. Най-напред – Християн свири на тромпет едва от няколко месеца, което говори само за едно, голям талант, разбира се и за характер, за дух на победител; още повече че троянецът бе най-малкият от конкурентите си в своята възрастова група. После – да спечелиш първо място за тромпет, пък и изобщо за духови инструменти, при западните ни съседи, една от големите школи в духовата музика, е голяма работа; „Нещо като да отидеш в Бразилия и да ги биеш на футбол”, коментирахме шеговито, а г-н Ковачев леко ни коригира: „Не точно така, но ако използваме спортната терминология, можем да наречем Международния конкурс в Охрид Балканското първенство на тромпетистите”. Не на последно място – подобна победа означава много труд, отговорности, защо да не кажем и зрялост, като не бива да подминаваме факта, че всички конкуренти на троянския музикант (общо девет, от Македония, Сърбия и България) са възпитаници на различни елитни музикални училища (а той учи в „обикновеното” троянско СОУ „Васил Левски”); „Специално искам да отбележа сериозното му отношение към музиката, към работата, към ангажиментите – все пак е едва в 4. клас”, коментира ръководителят.

Бойко Ковачев
ПОПИТАХМЕ г-н Ковачев как се стигна до участието в Охрид. Отговорът бе, че това е планирана предварително стъпка и че решението за всяко едно участие на неговите възпитаници се взема много внимателно. „Това са стъпки, от които зависи музикалното развитие на децата и ги обмисляме с голяма отговорност”, коментира педагогът. Който отбеляза и още един важен фактор за охридското участие – спонсорската подкрепа на големия троянски бизнесмен и дарител инж. Марин Радевски и съмишленическото отношение на троянското читалище в лицето на секретаря Станка Марешка. Г-н Ковачев похвали и… бабата на Християн, която е плътно до внука си в тромпетните му занимания, тя го довела най-напред, следи всичките му изяви, а при пътуването до Охрид тя возила групата със собствения си автомобил. Той използва случая да благодари на корепетиторката Марияна Колева от Стара Загора, работила с Християн на „Охридски бисери” - на добра воля и от симпатии към талантливото троянче.

Галя Димитрова
НАУЧИХМЕ и един любопитен факт – второто място след Християн в групата на тромпетистите на „Охридски бисери” е за Галя Димитрова, троянско момиче, което в момента учи в музикалното училище в Бургас, но също е започнало заниманията си с този инструмент при Бойко Ковачев. „Галя ходеше на пиано в Детската музикална школа, но преди около две години почна да идва при мен, за да учи тромпет, дори в началото го правеше тайно”, с усмивка коментира г-н Ковачев.

Т21

Още по темата:

2 коментара:

Анонимен каза...

Браво но момчето и на учителят му!
Адмирации и зя двамата!

Анонимен каза...

Браво, добро начало и устремен успех на тримата. Да бяхте сложили снимка и на бабата, то това смътно време, когато мама и тати са се нагърбили единствено за прехраната, май разчитаме повече на бабите за културното образоване на децата си. Живи, здрави и успешно продължение.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |