Порой над Троян, входът на града и промишлената зона бяха блокирани

* Кметът Донка Михайлова: През нощта ще посетим всички засегнати участъци и обекти в града и общината * На помощ бяха повикани
 екипи от Ловеч
Дъжд Актуализиран
Пътят в кв. "Ливадето" след пороя
В 18:00 Ч. бе свикан кризисният щаб, набелязахме задачите и през нощта ще посетим всички засегнати от поройния дъжд участъци и обекти в града и общината. Това ни съобщи по телефона кметът Донка Михайлова, която оглавява щаба. За радост от пороя, изсипал се над Троян и района в късния следобед днес (30 юни), пострадали хора няма – изключение е семейство роми, чиято паянтова къща в района на Аламанка в града била наводнена и се срутила. Семейството е с четири деца и по спешност било настанено в общинския приют за бездомници в с. Добродан.***

В центъра на Троян, главната улица
Реката под кафене "Антик"
СТОТИЦИТЕ тонове вода, излели се над Троян, обаче предизвикаха тежки проблеми в движението. Най-засегнати бяха три участъка - при входа на града откъм Ловеч (кв. „Велчевски”), в промишлената зона при фирма „Актавис” (ул. „Акад. Ангел Балевски”) и в района на Камен мост (с. Бели Осъм), където свлачище се изсипа на шосето. И на трите места движението бе блокирано за известно време, а за справянето със ситуацията в кв. „Велчевски” на помощ бяха повикани екипи от пожарната служба в Ловеч. В продължение на около час пред „Актавис” полицаи и пожарникари помагаха на хора и автомобили да преодолеят образувалото се цяло езеро. За разчистването на свлачището при Камен мост пък се погрижиха от общинското предприятие „Комунални услуги”.

На входа на Троян откъм Ловеч
ИМА НЕМАЛКО наводнени жилища в града – най-вече в кварталите „Велчевски”, „Ливадето” и „Буковец”, където хората очакват помощ. В троянските села щети от днешния дъжд няма, изключение е с. Балканец, където пороят е натрупал наноси по пътя, затлачени са шахти, има наводнени мазета. 

Т21 
Бел. ред. Използвани са снимки на различни автори.

След вчерашния порой, кадрите са от кв. „Велчевски”,
Троян, 30 юни 2015 г., авт. Илиян Илиев



Ето и първият коментар на кмета Донка Михайлова
след вчерашните събития, препечатваме от
личната й страница във фейсбук:
Троян не е виждал такъв порой от години! Връщам се от посещение на наводнени домове на граждани в Троян и с. Балканец. Изпомпени са вече огромни количества вода от наводнени мазета и приземни етажи в кв. „Велчевско” и кв. „Ливадето” и в с. Балканец. За близо половин час бяха едновременно блокирани входът и изходът на града и районът до фирма „Актавис”. Шестчленно семейство остана без дом. Кризисният щаб предприе мерки за бързо преодоляване на проблемите. Помогнаха ни екипи на „Пожарна безопасност” в Ловеч и ОП „Комунални услуги”. В 19:00 ч. всички улици и пътища в общината бяха проходими. Слава богу, че няма жертви! Утре (б. р. - днес) ще бъде направен анализ и предприети възможни мерки за отстраняване на проблеми, които рецидивират в подобни ситуации. 

*** В края на краищата се оказа, че ръка на останалото на улицата семейство е подал бизнесменът Иван Макариев (фирма „Дим такси”) и е настанил 6-мата души в хотела си в жк „Лъгът”, напълно безплатно. „Ще останат тук, докато се реши проблемът с настаняването им в общинско жилище”, коментира пред Т21 г-н Макариев.
Начало

27 коментара:

Анонимен каза...

Е, да ама си имаме нова канализация за 30 милиона лева....

Анонимен каза...

Е да нали Дона Къртицата се хвалеше и правеше откриване на новата канализация.Тя сега ще се ухили и ще каже Дядо божи е виновен,че изля толкова много дъжд над Троян.

Анонимен каза...

Вместо да свиква кризисен щаб Къртицата да повика великите строители пенсионери Банко и Кънчо и да ги пита какво са контролирали по проекта воден цикъл.

Анонимен каза...

В 18:00 Ч. бе свикан кризисният щаб, набелязахме задачите и през нощта ще посетим всички засегнати от поройния дъжд участъци и обекти в града и общината. Това ни съобщи по телефона кметът Донка Михайлова, която оглавява щаба.
Много ми е интересно,какво ли ще посетят през нощта и какво ще гледат.Сигурно има предвид посещението на някоя кръчма и ще гледат мезето и ракията.

Анонимен каза...

ПРОТОКОЛ НА КРИЗИСНИЯ ЩАБ
След направените посещения през нощта на засегнатите от поройния дъжд участъци и обекти в града се установи:
бяха изчистени наносите от мезета
отводнени няколко бутилки с ракия

Анонимен каза...

В коментарите си за водният цикъл не си позволих да обидя никого,само писах следното.
Тези тръби ми се виждат тесни.
И сега,при един по-сериозен дъжд,водата излезе на улицата.
Оправдания винаги има,но и друг път е валяло така.
Дано не съм прав.

Анонимен каза...

Тоз Банко... колко поразии е направил в града и продължава да ги прави. До кога ще го търпим това?
Нека хората напишат колко наводнени мазета е имало заради неговите гениални проекти.
Спомняте ли си как покрай болницата шахтите бълваха вода като гейзери, понеже някой умник надолу при събирането на все повече вода, беше сложил по-тънки тръби, а е повече от логично да се слагат надолу все по-дебели.
Няма ли да прогледнете малко? До кога ще търпим?
А като цяло наклоните на улиците? Почти няма хоризонтална улица без езерце и при най-слабият дъжд.
Ами копките - то направо цели ями.
И пак този човек е отговорен.
До кога така???????

Анонимен каза...

Както и да го усуквате ясно е де ви стяга чепика но номерът няма да мине кметът на есе пак ще се казва Донка Михайлова,троянци не са гълви!!!!!!!!!

Николай каза...

Е, все някога трябваше да се отмият прашните наслоявания след ремонтите - с или без участието на общинската администрация :-) За седмица по външните первази на прозорците ни в Троян се наслоява толкова черен прахоляк, колкото в София не съм виждал и при пролетното почистване веднъж годишно.
Сега вероятно всичкият прахоляк ще образува наноси и щат-не щат, ще трябва да ги изринат. Дано няма големи бели по мазетата наистина.

Анонимен каза...

Николай, може би не си често в Троян, а си в София. Няма ден, в който да не съм видял някъде да се чисти и мие! Троян никога не е бил почистван както сега! Не пишете глупости!

Анонимен каза...

Връщам се доста години назад, някъде 60-тте, когато в Троян имаше подобна ситуация. Беше много страшно. Но по никакъв начин сега не бих свързал случилото се вчера с Водния цикъл. При това огромно количество вода, което се изсипа, каквато и канализация да имаме, резултатът ще е този.

Анонимен каза...

11-ти, наближават избори, човече. Какъв по-удобен повод от ситуацията вчера да започнат с оплюването!

Анонимен каза...

Аз да добавя, че прахоляка е жълт :)
Но мизерията наистина е голяма.
Да не говорим на колко места имаше купчинки, сметени
от мангалките и над седмица няма кой да мине да го натовари.
Чудя се, ако днес приемат промяната за пенсионерите, дали ще изринат нашите мили пенсийки от общината?

Анонимен каза...

Ще изкажа поздравления за Михайлова, но е единствения досега кмет, който обикаля.Минаваше по къщите,беше наред с пожарникарите, чух я как се организира с началника на полицията.Едно време се криеха като мишки и изпращаха хора, щото не им стискаше.Много смела жена, за което ЕВАЛА!

Анонимен каза...

Че валя доста дъжд - валя. Ама е срамота на метри от реката да се образува непреодолимо завиряване. Водата се оттича, както си знае, само не и в реката.

Анонимен каза...

Тия завирявания във Велчевското и до Актавис се случват през няколко години. Правиха нещо, но явно е нищо, пак са усвоени едни пари. Пожарникарите си въртяха бурканите на моста за Лесопласт, а можеше да цопнат една помпа до читалището във Велчевското. Ами ако трябваше да мине линейка за някое от предприятията в долния край, кой щеше да е виновен? Всички "демократични" кметове и общински съветници досега и най вече ние, че си ги избрахме.

Анонимен каза...

5-ти, сбъркал си малко - това е протокол от заседание, но не на кризисния щаб, а на коалиция "Избор за куртан"!

Анонимен каза...

Когато е сухо "работливия циганор"се подпира на лопати и метли и чака да мине деня с фас в уста ,а за водния цикъл 100 пъти по добре с него! А оплювачите още не беше почнал дъжда и те почнаха да плямпат простотии!

Анонимен каза...

За водния цикъл не упреквам кметицата.Ясно е , че с природата не можем да се борим.Но друг път при подобни дъждове основната вода вървеше в канализацията,а вчера извън нея.За мен критерий за дъжда е нивото на реката.Друг път при такова ниво не са се наводнявали улиците така.
Искам да благодаря на дежурните полицаи,които вчера около 17 часа бяха на изхода на Троян към Бели Осъм и ми помогнаха.
За постъпки като тази само адмирации.Вярно ,че са на работа и такава им е работата,но в последно време ги виждах в по-друга светлина и вчера наистина ме изненадаха приятно.Да са живи и здрави те и всички които вчера работиха за отстраняване на проблемите след дъжда.

Анонимен каза...

Абе, 1-ви, 2-ри, 3-ти, големи сте дебили бе.
На такива като вас, все някой ви е виновен, все нещо не ви е наред.
Кой и по-колко ви плаща да пишете постоянно все едно и също.
Не се ли усещате, че и вашите плащачи не ви зачитат за пет пари.
Помислете все пак върху това което написах. /АКО МОЖЕТЕ ДА МИСЛИТЕ/

Анонимен каза...

Голямата вода е дошла от Ч.Осъм май, за това наводнението е в долния край на града. Не знам дали има нещо общо с новата канализация! ?!?

Анонимен каза...

Абе 20-ти може и да сме дебили ама не сме гъзолизци като теб.Да ти е сладко лизането на задници.Приятно лизане.

Анонимен каза...

22-ри, жената ти е на друго мнение за това! Иначе, хубаво е че признавате, че сте платени боклуци!

Анонимен каза...

Реките преиждат тогава, когато изчезва гората ! А гората изчезва тогава, когато няма държава !

Анонимен каза...

Координираните дейности от страна на Общината с Полиция и Пожарна / от Троян и Ловеч/, показаха, че когато има отговорно мислене и се действа, нещата стават. Каквото и да говорят тук някои.

Анонимен каза...

Да видно е, че става. Става потоп по улиците на Троян и едно истинско езеро, за кой ли път, край Актавис. Ма на кой му дреме, нали се имитира дейност...

Анонимен каза...

Оставете Актавис, в центъра на града ни беше батак! Кални реки вървяха на талази и мъкнеха какви ли не боклуци. Не за пръв път вали пороен дъжд. Но е за пръв път след като кметицата "довърши" водния цикъл. Имам чусвството, че са сложени тръби наполовина на тези, които са били до сега. Да не говорим, че все още има разкопани улици след водния цикъл, а кметицата каза, че бил завършен!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |