Представиха кметския кандидат на „Избор за Троян”

* Адв. Венелин Ангелов: „Нашият приоритет не е партиен, нашият приоритет е Троян” * Арх. Терзиев: „Дошло е време да направим решителен удар и да спечелим изборите”
Местни избори 2015
На пресконференцията, отляво: адв. Венелин Ангелов, Свилен Андреев, арх. Пенко Терзиев
„ТОВА е първата официално обявена в Троян кметска кандидатура за предстоящите местни избори през есента. Надявам се да сме първи не само в обявяването, но и в крайния резултат.” С тези думи политологът Свилен Андреев, общински председател на ПП „Движение България на гражданите” (ДБГ) и водещ на събитието, откри пресконференцията за представянето на кметския кандидат на Коалиция „Избор за Троян” – известния троянски адвокат Венелин Ангелов (25 юни, зала „Форум”). Веднага след това бяха представени и участниците в пресконференцията, представляващи 8-те коалиционни партньори – ДБГ, СДС, БЗНС, „Възраждане”, ДСБ, „Национален идеал за единство” (НИЕ), „Нова алтернатива”, НДСВ, и гражданска квота (тук личаха имената на бизнесмена Христо Йовчевски, банкера Димитър Пиронков, председателя на местния клон на НД „Традиция” Христо Калистерски).

СЛЕД КОЕТО бе дадена думата на един от основателите и своеобразен идеолог на коалицията арх. Пенко Терзиев, който направи преглед на досегашните й политически изяви, цели и същност (припомняме, че арх. Терзиев дълги години бе лидер на ВМРО – Троян, бе и общински съветник от войводската партия, а на един етап заедно с хората си се присъедини към отцепилото се ВМРО-НИЕ, сега само НИЕ; в момента архитектът е представител на Коалиция „Избор за Троян” – бел. Т21). „Като един от създателите и радетелите на такъв тип коалиция не мога да не бъда удовлетворен. Сегашното трето участие на Коалиция „Избор за Троян” в местни избори доказва, че това е една трайна, значима, стабилна политическа формация. И когато толкова политически сили са намерили воля за консенсус, това е много позитивен знак за нашето общество”, обобщи г-н Терзиев.

АРХ. ПЕНКО ТЕРЗИЕВ припомни резултатите на коалицията от предишните местни избори: през 2007 г. „Избор за Троян” обединява 6 партии, явява се с общ кандидат за кмет – Мариян Балев, на когото не стигат 100-тина гласа за участие в балотажа, излиза с три отделни съветнически листи, печели общо 8 места в местния парламент, излъчва два селски кмета и двама кметски наместници и е съуправляваща партия през мандата (заедно с ГЕРБ); през 2011 г. коалицията се редуцира до 4 партии, издига общ кандидат за кмет – инж. Ангел Балев, който се класира трети, печели 4 съветнически места и отново има два селски кмета и двама кметски наместници. „Този път е дошло време да направим решителен удар и да спечелим изборите. Смятам, че имаме сили за това чрез нашия кандидат за кмет. А на всички кандидати от коалицията казвам следното: „Бъдете по-малко политици и повече троянци!”, оптимистично обобщи архитектът.

Представителите на политическите формации в коалиция "Избор за Троян", 25 юни 2015 г.
СЛЕД ТОВА бяха прочетени двата основополагащи коалиционни документа: окончателното предизборно споразумение на Коалиция „Избор за Троян”, в което формацията „изразява волята си за обединено участие в предстоящите местни избори 2015 г. в единна листа за общински съветници, единен кандидат за общински кмет, единни кандидати за кметове по населените места в общината”;  и програмната декларация за етичност, според която „обществото има право да изисква почтено и прозрачно управление, необременено от корупционни практики и рискове” и „трябва да съществуват ясни граници на допустимо и недопустимо поведение, механизми, които ще създадат неблагоприятна среда за развитие на корупцията и лошите управленски практики”.

И ТОГАВА думата бе дадена на най-важния човек - кметския кандидат адв. Венелин Ангелов, ново лице в троянската политика, но добре познат като професионалист и общественик. Кандидатът започна с представяне на биографията си: роден през 1961 г. в Троян, родителите му са обикновени трудови хора, работници в „Елпром” и ХФЗ, в семейството „на почит винаги са били трудът и почтеността”; женен „откакто се помня”, има две деца – дъщеря, която е адвокат в София, и син, също адвокат, в Троян; завършва право в Софийския университет, има вече над 35-годишен трудов стаж – една година работи в „Машстрой”, пет години е в Музея на занаятите, три години в Окръжен съд – Ловеч, за около две години е в частния бизнес и от 25 години е адвокат на свободна практика, в момента ръководи адвокатско дружество с трима адвокати; участвал е в различни граждански сдружения – 10 години е председател на училищното настоятелство на СОУ „Васил Левски”, два последователни мандата е председател на Ловешката адвокатска колегия, от 10-тина години е председател на общинския комитет „Васил Левски” и е член на контролната комисия на общобългарския комитет „Васил Левски”, член е на църковното настоятелство в Троян и е епархийски съветник към Ловешкия митрополит („Всички обществени дейности, които съм извършвал и извършвам, на практика не са доходоносни, обществените ми ангажименти не са заради някакви облаги”); хобито му са туризмът, конете, планината, музиката и спортът.

Адв. Венелин Ангелов
ЕТО КАК кандидатът на Коалиция „Избор за Троян” обясни влизането си в кметската надпревара и политиката: „Защо се съгласих да бъда кандидат на коалицията? На първо място – защото тази коалиция се е доказала във времето като един траен политически субект, други подобни политически формации бързо се разпадаха, а тя издържа и в управлението, и в опозиция. Второ – имат интересна визия за участие във властта, без квотен принцип и пропорционално разделение на властовите позиции, което окончателно ме убеди. В коалиционното споразумение изрично е вписано, че никоя партия няма да има подобни претенции. Също - оценявам усилията на коалицията да работи за Троян, дори загърбвайки националните приоритети на отделните партии, в много случаи националните партийни ръководства имат непростима или по-скоро вредна намеса на местно равнище. Нашият приоритет не е партиен, нашият приоритет е Троян”. 

КАНДИДАТ-КМЕТЪТ отговори и на журналистически въпроси (отговорите на питанията на Т21 публикуваме отделно). Тук интерес предизвика отношението на адв. Ангелов към анонимните сигнали – според него те са важен инструмент на гражданското общество и не бива да се пренебрегват, защото понякога насочват към много важни проблеми, бе даден пример с Германия, където на подобни сигнали се гледа сериозно и те помагат за поддържането на реда и обществените правила. Усети се обаче известно противоречие, тъй като адв. Ангелов остро се противопостави на анонимните коментари в интернет и не се съгласи с нашето (на Т21) мнение, че понякога точно чрез тези коментари се казват важни истини, които иначе няма къде да бъдат чути. Пресконференцията пък завърши с нарочна декларация, прочете я Свилен Андреев, в която „Коалиция „Избор за Троян” заявява, че няма да участва в анонимните политически битки в интернет и е срещу подобна практика (максимално свободни коментари в електронните медии в Троян, а и в цяла Ловешка област има единствено в сайта на Т21 – бел. ред.).

Т21

* В печатното издание на Т21 утре (1 юли) ще можете да прочетете отговорите адв. Венелин Ангелов на въпросите на Т21, зададени на пресконференцията за представяне на кметската му кандидатура.

Бел. ред. От коалицията пожелаха този материал да е
без опция за читателски коментари.

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |