13-тият Празник на билките – нищо фатално

* Дъжделивото време постресна организаторите, но не и публиката
 * Водещата Пепи Ялъмова пристигна с 67-годишна бяла „Варшава”, шофирана от 91-годишния Марин Папурков
На Айдушкото сборище
Емблемите на празника - билки и чай
В 13-ТИЯ Празник на билките, планината и туризма (27 юни, Айдушкото сборище) нямаше нищо фатално. Като изключим дъжделивото време, което постресна организаторите, но не и публиката, пристигнала от различни краища на страната и със сигурност надхвърлила средната бройка от последните няколко издания – само от Ловеч бяха дошли шест автобуса, имаше автобуси и от други места, а пък леките автомобили с регистрация откъде ли не, освен че бяха окупирали до милиметър зеления „паркинг” (частта от поляната, отредена от организаторите за тази цел), бяха паркирани и по шосето в нишка, виеща се на по стотина метра нагоре и надолу.

Кметът и владиката откриват 13-тия
Момчетата на Бойко Брегович
Прекрасната Алис изпя песен от и за дядо си Даниел Сираков
Публиката не се уплаши от дъжда
ДЪЖДЪТ и особено облачността обаче попречиха на планирания въздушен десант над Айдушкото сборище – три мотоделтапланера бяха готови на пистата в Орешак и чакаха знак, но полетът бе отменен и публиката се лиши от познатия от други години шоколадов „дъжд”; в крайна сметка - мотопланерите все пак дойдоха, макар и със закъснение и очакваното шоу се състоя, а шоколадовият „дъжд” бе по-обилен от всякога, за радост на малки и големи. Но на другото, най-важното – настроението, нищо не можеше да попречи, то си бе на обичайната висота и веселбата продължи с пълна сила часове.

НО НЕКА караме подред. Празникът започна с мощната свирня на момчетата от новоучредения клас по медни духови инструменти към Детската музикална школа в Троян, ръководен от Бойко Ковачев, а сред свирачите бе и тромпетното трио, в чиито редици пък личеше завърналият се преди броени дни с първа награда от престижния международен фестивал в Охрид 11-годишен Християн Димитров. Миналата година, когато на празника свириха други негови възпитаници, прекръстихме ръководителя на Бойко Брегович, явно „грешката” е била вярна. В пролога имаше още едно чудесно детско музикално изпълнение – на Алис Моллова, внучката на създателя на Празника на билките, планината и туризма и основен организатор от началото до днес Даниел Сираков. Малката Алис изпълни песента „Когато порасна” – авторско (текст и музика) кънтри парче на дядо й, а фон на песента бяха коне и ездачи от конната база „Алфа Даниел”.

Засмяната водеща - "адреналинката" Пепи Ялъмова
91-годишният Марин Папурков и 67-годишната му "Варшава"
ВОДЕЩАТА бе миналогодишната – чаровната, сърдечна и засмяна Пепи Ялъмова, познатата от малкия екран „адреналинка” от „Господари на ефира”, щерка на председателя на троянското сдружение „Съвет по туризъм” Николай Ялъмов. Спазена бе и стародавната традиция водещата на билковия празник да пристига по необичаен начин, този път тя бе докарана от София до самата сцена на Айдушкото сборище с… 67-годишна бяла полска „Варшава”, а ретро возилото бе шофирано от 91-годишния си собственик Марин Папурков от с. Врабево. Бай Марин сподели пред Т21, че не е изпускал нито един Празник на билките досега, а на този е заедно с приятелката си и дъщеря й; попитахме го върви ли „Варшава”-та – вдига 90-100 км без проблем, но от столицата карах с 70-80 км/час, обясни колоритният врабевенин. „Пристигнахме за два часа и малко, а колата си имаше всичко – парно, радио, голяма работа”, поясни на микрофона г-ца Ялъмова.

Гостите - много и отвсякъде
КАКТО СЕ ПОЛАГА, старт на 13-тия Празник на билките, планината и туризма даде кметът Донка Михайлова заедно с друг висок гост – Негово Високопреосвещенство Ловешкия митрополит Гавриил. „Трябва да е много силен духът на този празник, след като ни привлече тук под дъжда. Благодаря ви, че сте тук. Благодаря и на нашите съмишленици и партньори от Съвета по туризъм – на председателя г-н Ялъмов, на Даниел Сираков, двигателят на този празник, на Стела Карамфилска за неизчерпаемата й енергия. Искам да пожелая на всички ни силният балканджийски дух всяка година да ни събира тук и да се пренася в душите ни”, каза в приветствието си г-жа Михайлова. „Днес е празник на билките, природата и туризма, който обича билките и туризма, не може да не обича създателя на природата и всичко останало – нашия Господ Бог. Искам да ви кажа, че празникът е свързан с 24 юни, когато е Еньовден и денят на рождението на св. Йоан Кръстител, който е подготвял хората за идването на Христос. Самият той до деня на неговата проповед е живял в пустинята, отглеждан е сред природата, хранил се е през целия си живот с билки и мед от диви пчели. Той е един от най-големите пророци, пророк мъченик, затова днешният празник е и празник на св. Йоан Кръстител. Честитя още веднъж празника на всички вас и нека Бог ни дарува здраве, благоденствие, вяра, трудолюбие, любов към природата и родината. За много години!”, бе благословът на дядо Гавриил.

Стела Карамфилска "дирижира" разливането на чая
Баш варячът Пеньо Влаховски
Тони Дачева
Илия Луков
Хоро се вие
СЕГА ПО СЪЩЕСТВО. Празникът и този път не изневери на няколкото си основни „слона”, очертали физиономията му през годините. Първо – вълшебният билков чай, който се лееше безплатно и на корем. Над 1300 литра бяха изпити миналата година, този път количеството бе от същия порядък. Чаят отново бе осигурен от фирма „Билек” и съдържаше 22 билки, които бяха дословно изброени от водещата: еньовче, мента, боровинка, къпина, риган, маточина, лайка, липа, шипка, жълт кантарион, червен кантарион, бял равнец, борови връхчета, котешка стъпка, мурсалски чай, глог, босилек, гръмотрън, зелен чай, подбел, пелин и мащерка. Естра, без която празникът няма да е същият, поздравления и за варячите (основният този път бе Пеньо Влаховски с асистент Пламен Караджов), и за разливачите, вещо дирижирани от г-жа Карамфилска.

ВТОРО, но не по значение – състезанието за най-красив и с най-много билки венец за глава и цветен гирлянд от прясно набрани цветя и билки. Този път гирлянди нямаше, вероятно дъждът бе причината, а най-хубав бе венецът на малкия Калоян Кирилов, следван от Стоян Гечев и Ванеса Милкова. За тримата призьори имаше награди от козметичната фирма „Орифлейм”, осигурени от представителката на компанията за Троян и района Теодора Дудева. Трето, също не по значение – скара-бирата, за която отговаряше фирма ЕТ „Ник – Николай Николов”. Този път шатрите бяха по-големи, по-уредени и по-стилни. А до тях се бяха наредили десетки сергии за лакомства и разни панаирджийски дреболии – не че се връзваше особено със събитието, но нищо лошо (дано все пак тази „шарения” не ескалира занапред – бел. Т21).

Призьорите в конкурса за билков венец, най-отпред - победителят Калоян
Войводи - Красимир Каракачанов и Даниел Сираков
СПЕЦИАЛНО внимание към изпълнителите – сега Тони Дачева, пионер на чалгата у нас, доказа, че не е излязла от форма и че сполучливо може да пее и поп парчета; и народният певец Илия Луков – когато това гласище се извиси над Айдушкото сборище, планината потрепери, голям, а първата му песен, за Дякон Левски, докара сълзи в очите. Две думи и за ВИП гостите – биеше на очи присъствието на зам.-председателя на парламента и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, пристигнал заедно със своя съпартиец и депутат Юлиан Ангелов. Войводското партийно присъствие си имаше лесно обяснение – домакинът Даниел Сираков е областен председател на ВМРО и е троянският кметски кандидат на партията за предстоящите местни избори. До догодина!

Т21

Още по темата:

Видеото за въздушния десант над Айдушкото сборище на 27 юни 2015 г. взехме от личната страница във фейсбук на единия от пилотите и създател на филмчето - Мартин Бороджиев от Троян.
 


Още снимки от събитието:


25 коментара:

Анонимен каза...

Браво!

Анонимен каза...

Единственото хубaво мaй е било нa Бойко и момчетaтa музикaтa и бялaтa Вaршaвa.

Анонимен каза...

И твоята пияна физиономия през цялото време досаждаща на хората!

Анонимен каза...

Нещата в България са толкова фалшиви и опорочени, че не обръщаме внимание на такива "дребни" наглед неща, като например кощунството до един православен владика да е застанала болшевичка-антихристка ! На нас ни е ясно, че въпросната другарка иска да се подмаже на всички-и вярващи и комунисти, но както знаем комунистите са дяволски изчадия и близостта на такава твар до свещенослужителя е богохулство и оскърбление за онези наши предци, които кървавата донкина партия изби, заради Христовата им вяра !

Анонимен каза...

Браво на общината и на Съвета по туризъм. За пореден път доказват, че то могат (и под дъжда)!

Анонимен каза...

Даниел Сираков,едно голямо БРАВО и благодарим.

Анонимен каза...

Нищо фатално, но и нищо особено :)

Даниел Сираков каза...

Вярно нищо особено,но за да събереш толкова хора от различни краища на страната все пак си е нещо,а за да стане това трябва да ти повярват и да им харесва това,което правиш.Празникът на билките,планината и туризма вече намери място в националния календар за туристически атракции а това вече значи нещо.Троян ще го бъде.Така,че заповядайте последната събота на м.юни 2016г.мястото е Айдушко сборище над с.Балканец

Анонимен каза...

Зависи кой е кмета, че не го знаеш на какъв акъл ще е, и току виж други айдуци почнат да се сбират на тоз общински терен...Ах колко сладко е да си общинар...

Анонимен каза...

нали!!!!!!!!

Иван Николов каза...

Много е важен Брегович. Споменавайте го по-често, той много обича да се говори за него. На моменти избива комплекси, но когато му се обръща достатъчно внимание всичко е наред.

Анонимен каза...

9-ти, кметът ще този, който няма да позволи, АЙДУЦИТЕ Торбалан Балев, Мошеник Терзиев и Николай Тъпчев да "сбират на тоз общински терен"!

Анонимен каза...

По-правилно казано ще е - следващият кмет ще е този, който няма да позволи на айдуците Балев, Терзиев, Тодоров и ко, да ИЗПОЛЗВАТ И СЪСИПЯТ В ЛИЧНА ПОЛЗА и тоз общински терен!

Анонимен каза...

Що не виждам Пиян Колю ? Да не е артисал нейде по трасето или да са го спрели КАТ ?

Анонимен каза...

Може НЯКОИ от организаторите да са имали съвсем патриотични намерения, но фактът че в това мероприятие участва една от най-гнусните чалгаджийки в България-олицетворение на началото на края на българската култура, говори за липса на вкус и опорочаване на хубавата идея и свеждането ѝ до най-обикновено чалга-сборище за простолюдието, където да се наплюскат и нищо повече ... Явно там са били тези, които плюеха по рок-академията

Анонимен каза...

Абе естетико 15-ти, я по-добре влез във фейса на Мартин Бороджиев да видиш за какво става на въпрос.Такива плямпали като теб много.Ще кажа на организаторите догодина да търсят честна певица да им пее.Ай стига бе! Ти не си бил и на двете мероприятия и само плямпаш!

Анонимен каза...

А защо ли статията за адв. Ангелов е без право на коментари? Защо ли, защото ще лъснат много неща интересни неща за коалицията!!!

Анонимен каза...

3-ти, мaмин льольо :)

Анонимен каза...

Каквито са опциите на статията за новият кандидат кмет - такова ще е и управлението му. Демек няма да се дава шанс за коментари от простосмъртните. То като нямаш смелост да преглътнеш някои истини в коментарите, значи нещо работата не ти е чиста. Добре че няма да спечели....
Иначе , БРАВО за мероприятието на Айдушкото сборище.

Анонимен каза...

Мамин Ачко пак в коалиция, милия. Едвам ще устиска на предстоящото пиене !

Анонимен каза...

Много свине около Венко Ангелов на куртаня!

Анонимен каза...

Пеньо, абе да те попитам, ти га краде от проекта за "Националното изложение" и другите, повече политик ли беше или троянец?

Анонимен каза...

Пенко така си е повервал, че вече се и изказва. До този момент само въртеше лукаво малките очички зад очилцата и пресмяташе колко ще лапне и в идните 4 години. Тъмбъкът му вече ходи минута пред него !

Анонимен каза...

Лошо, кандидат-кмет Ангелов, лошо! И в лоша среда попадна - за първата си иззява още не искаш коментари. Е, как да ти вярваме?

Анонимен каза...

Айдушка работа са тия от Избор за Троян. Анчо Търбуха Балев много му се лапа ама нанайсе.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |