Ние питаме, адв. Ангелов отговаря

* „От мен няма да чуете лоша дума за никой предишен управленец. Трябва да поощряваме всеки, който е направил нещо за Троян”
 
Местни избори 2015
адв. Венелин Ангелов
При представянето на кметската кандидатура на коалиция „Избор за Троян” кандидатът
адв. Венелин Ангелов отговори на журналистически питания. Въпросите на Т21 и отговорите, които получихме - четете по-долу.

- Всяка кметска кандидатура е критика към статуквото, а когато кметската кандидатура е толкова авторитетна и влиятелна, какъвто безспорно е адв. Ангелов, критиките към статуквото са огромни. Къде са провалите, издънките на сегашната кметска управа?
- Реваншизмът е една лоша практика в нашата действителност. Никога не бих си позволил да говоря критикарски срещу някой, който преди това е вършил нещо – този човек е избран мажоритарно, с мнозинство, и той е упражнявал властта на базата на този избор. Аз съм на принципа, че трябва да оценяваме доброто, постигнато от всички преди нас, не само сегашното управление, а и предното, и по-предното, всяко. Всеки нещо е направил. Критикарски – не! Аз бих казал друго – идеалното управление е цел, която никой не би могъл да постигне, колкото и да го желае. Който застане на една властова позиция, винаги ще допуска грешки. Аз считам, че има много полета за оптимизация, а в програмата на тази коалиция е залегнало да има рентабилни политики, т. е. с най-малко средства да се постига най-голяма ефективност и най-много ползи за общината. Основно ще се насочим към рентабилността и пак подчертавам – от мен няма да чуете лоша дума за никой предишен управленец. Трябва да поощряваме всеки, който е направил нещо за Троян. Но винаги има възможност за нещо по-добро, никой и никога не е постигнал съвършенство в управлението.

- Знае се, че българите не сме екипни играчи. Гледам вашата коалиция („Избор за Троян”) – прекалено шарена, прекалено голяма, аз не си спомням такава коалиция на местни избори в Троян. Няма ли опасност да се сдавите още в началото и в този контекст – листата за съветници наредихте ли я?
- Екипността и опасностите от разпад? Разбира се, че има опасности, но това е залогът за нашата коалиция във времето. А стигне ли се до разпад, това ще е провал на целия политически проект. Считам, че имаме гаранции за стабилност на коалицията, ще положим усилия. Не съм напълно съгласен, че екипността е чужда на нашето общество. По-скоро тя не е много разпространена, но пък винаги можем да направим нещо, за да я утвърждаваме. Винаги в моите обществени занимания съм се стремил към подобна екипност, защото ако човек даде воля на егото си, трябва да остане сам. Считам, че участниците в коалицията дадоха достатъчно доказателства за желанието и намеренията си за работа в екип. Листата за съветници ще бъде обявена по-късно, има време.

(Инж. Ангел Балев допълни: „Коалицията не е в окончателния си вид, към сегашните 8 политически формации е възможно да се присъединят и други, водят се разговори. Партийни квоти при реденето на листата за съветници няма да има, водещ ще е професионализмът на кандидатите”)

- И най-важният въпрос, поне за мен – коалицията дясна ли е и изобщо каква е? И ако е дясна, могат ли всички тук открито, убедено, смело да кажат „Долу комунизма!”?
- Дясна или лява е коалицията ни и дали можем да кажем „Долу комунизма!” - много навременен въпрос, за да се изяснят нещата. На първо място – дясна или лява? Аз считам, че такива понятия вече не съществуват в нашата политическа практика. По-скоро имаме едно разделение на комунисти и антикомунисти, проруски и антируски настроени и т. н. По тези признаци се разделят партиите у нас, а не толкова по оста „дясно – ляво”. Защото ако се приеме, че в старата политическа практика лявото е включвало закрила на социално слабите, някои партии сега си присвояват правото да се обявяват за леви. Други пък се обявяват за десни, но всеки един червен богаташ ще им се изсмее.

Считам, че е неправомерно днешното политическо деление да е на ляво и дясно. Практическото значение на това деление за мен е следното: в България има един твърд ляв електорат и различните партии, всички партии, се борят за него – защото той е голям, лесно манипулируем и не търси никаква отговорност от тези, които избира. Борят се за него, използват го и затова искат да се изкарат леви, за да спечелят този електорат. В съвременните държави, каквато е и България, има законодателство, което балансира лявото и дясното. А местната власт по закон е длъжна да извършва политики, които са леви, независимо дали управляващите партийни формации се представят за леви, десни, центристки и т.н.

Ние сме коалиция „Избор за Троян” и, поне моето мнение е такова, не бихме прокламирали долу тоз или долу онзи. За мен на това „долу” му мина времето, то беше преди 25 години, и ако продължаваме с него, връщаме се назад и нищо не правим, нищо градивно. По-добре ще бъде, ако забравим тези призиви, подобни неща не биха обединили нашия екип, по-скоро биха създали неприятности. А и на никого не са нужни.

(Николай Тодоров допълни: „На въпроса коалицията ни дясна ли е, отговорът е - не е лява. Тя не може да е партньор с ксенофобски формации, с партии, създадени на етнически принцип и с формации, които насаждат обществен антагонизъм. Възможно е сътрудничество единствено с демократични формации, които имат желание за развитие на гражданското общество”)

Въпросите зададе Генадий Маринов

Още по темата:

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |