Един усмихнат семинар

* Социалният психолог Татяна Рулко упражняваше участниците в успешно взаимодействие с другите
Culture, Creativity, Change 

ИМА РАЗЛИЧНИ неформални показатели за това, че едно обществено събитие е било успешно. Например, ако на втория ден участниците не намалеят, а се увеличат двукратно. Ако хората доведат порасналите си деца или свои приятели. Ако някой се е отбил уж за малко, а е останал три дни. Ако многочасови занимания преминават неусетно и се прибираш вкъщи не уморен, а зареден. Ако лицата на всички са озарени от усмивки. Ако доста след обявения финал никой не бърза да си ходи.

ОЦЕНЕНО ТАКА, поредното обучение, организирано по проекта „3С – Култура, творчество, промяна. Дневен ред на творческите градове” („3C - Culture, Creativity, Change - Agenda for Creative Cities”) на Регионален Ресурсен Център за култура „фабриКата“, беше успешно и уцели право в десетката, отговаряйки на важни потребности. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд за партньорство и експертна помощ. Семинарът „Интегрален подход за поддържане на творческо вдъхновение при стартиране на нетипични бизнес начинания“ беше четвърто проектно събитие в рамките на по-малко от година и се проведе в конферентната зала на Националното изложение в Орешак от 26 до 28 юни с участници от Габрово, Ловеч, Севлиево, Троян и Орешак.

ОРГАНИЗАТОРИТЕ от „фабриКата“ бяха поканили за лектор социалния психолог Татяна Рулко. Тя е рускиня, а първата й професия е актриса. Учила е в Международна академия, създадена в Москва от водещи руски психолози, а после и в България. Шест години е изучавала теория и практика на будизма от автентични тибетски преподаватели. Бракът й с българин я довежда у нас през 90-те години. Развива своя методика за работа в група, която се нарича интегрално неформално образование, и е създател на Център за интегрално образование  “ТИМ - 8”, който се намира в Бургас. Провежда семинари и курсове в цялата страна. Но не само сивито й е впечатляващо. Татяна е очарователен човек и блестящ комуникатор, който умее ловко да води хората през етапите на своето обучение.

ИЗВЕСТНА е максимата „Чух и забравих, видях и запомних, преживях и разбрах”. С доброволното съучастие на курсистите Татяна Рулко показа на практика успешни и неуспешни модели на поведение и взаимодействие с другите. Чрез множество практически задачи групата наблюдаваше как ни управлява нашето его, как работят стереотипите ни, как ни влияе груповата динамика, какво казва езикът на тялото, как блокираме комуникацията, откъде се появява „шум” в общуването, кои наши приказки са просто загуба на време, кога влизаме в творческа връзка с другите, кога успяваме да балансираме получаването и отдаването, кога осъзнато се свързваме със себе си и своето обкръжение. Участниците имаха възможността да изследват най-любопитния обект – самите себе си, и бяха окуражавани да оценяват човешките взаимодействия като неизчерпаем източник на енергия и двигател на личностното развитие. Това ставаше през експеримента, играта, доброто настроение и заразителния, освобождаващ смях. Категорично има нужда от развиване на емоционалната и социалната интелигентност на днешния човек и тридневното обучение в Орешак беше забавно и полезно усилие в тази посока.

ТАТЯНА РУЛКО и нейните млади асистенти от „ТИМ – 8” оцениха, че работата е била доста интензивна и за три дни групата е успяла да премине през много теми благодарение на мотивираното участие на всички. Гостенката обясни това с усещането, че тук наистина е сърцето на България, което пази някаква здравина. Ако това не е само комплимент, ако в дневния ред на тукашните общности стои необходимостта от „творческо вдъхновение” в общуването, ако е силен импулсът за самоусъвършенстване, то има ресурс за промяна в нашите „творчески градове”.

Нели Генкова-Маринова
Още по темата:

4 коментара:

Анонимен каза...

Тъй като няма опции за коментари под статията за адвокат Ангелов ще напиша тук какво мисля. За пръв път за кмет на община Троян се кандидатира човек, който има авторитет във всяко едно отношение. Безспорно интелигентен, принципен и морален. Никога неомърсяван от членство в партия, никога неползвал партийни привилегии. Образован, работлив и скромен благодетел в много начинания. Има надежда за Троян! Ще гласувам за него без никакво колебание. Всички мои близки декларират същото. За пръв път имаме кандидат, който ме кара да отида спокойно на избори!

Анонимен каза...

Аз пък си задавам въпроса, какво го накара да скочи във властта?

Анонимен каза...

Е как само твоите близки?Моите също, техните и те,както и на техните техните ! Бе направо от сега да го коронясват за кмет, ясно,е че всички роднини ще гласуваме СПОКОЙНО на тези избори !

Анонимен каза...

Абсолютно безполезен семинар. Някой от присъстващите може ли да обясни какво научи на този семинар!?! Целта на този и други подобни семинари е "усвояване" или с други думи крадене и източване на евросредства.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |