ДАРЯ И НИКО ЗАРИЧИНОВИ: 10 години налагаме запазената марка Троянски Балкан

* Всичко започва отначало и ще останат най-добрите 
* Надяваме се манията „имам излишни пари, ще строя хотел” най-после да спре * Основна слабост е, че не се рекламираме достатъчно в чужбина, а не може до безкрай да се разчита само на българските туристи
Интервю две в едно

ДАРЯ 
И НИКО

НИКОЛАЙ ЗАРИЧИНОВ, макар че всички го знаят като Нико, е софиянец с троянски корени. Даря, съпругата му, също е наше момиче, нейният род е от борческо Априлци (Острец). Той е музикант по призвание, един от първата формация на митичния „Ку-ку бенд”.  Тя – възпитаничка на Софийския университет, голямата й амбиция е науката и започва аспирантура по специалността си. Но и двамата намират себе си в рекламата и туристическия PR, които вече 15 години са тяхна страст, професия, творческа реализация. Първата им фирма се казва „Нико” (разбира се – кръстена е на него), малко по-късно тя прераства в „РеМарк 96” ЕООД, а днес е синоним на висок стандарт и безкомпромисен професионализъм. 

ЗАПОЗНАВАТ СЕ В ЕДНО СТОЛИЧНО СОУ, където учителстват по разпределение, и малко след това стават семейство Заричинови. Раждат се двете им щерки. Мирела, по-голямата (днес е на 23 г.), завършва Първа английска гимназия, а в момента е 5. курс право в Софийския университет (СУ) и работи в адвокатска кантора, преди това пък се изявява като журналист в „Телеграф” и „Новинар”. Данита (19 г.) - завършва Френската гимназия (и Английската - като частна ученичка), сега учи в СУ (стопанско управление),  работи в „РеМарк” и смята да поеме изцяло фирмата след няколко години. И двете са луди по Априлци и Балкана, големи почитателки на походите в планината, обиколили са повечето екопътеки и хижи в Троянско и Априлци. Данита създаде интернет форум на приятелите на Тур Регион Балкания.

ПОВОДЪТ ЗА РАЗГОВОРА НИ С ДАРЯ И НИКО СА ПЕТ ЮБИЛЕЯ – тази година и наскоро: 15-годишнината от началото на рекламистката им дейност (издаването на първите рекламни календари), 10-годишнината от създаването на Тур клуб „РеМарк” – едноименното гражданско сдружение, предстоящият 10-ти юбилеен ремаркски каталог от поредицата „Троян/Априлци – бизнес и туризъм”, 50 годишнината на Нико и Сребърната сватба на сем. Заричинови (25 г.). Ще кажете - много лично. И е така – защото при „РеМарк” семейството и фирмата са неотделими, двете страни на една и съща монета. 

ФИРМАТА И 
СДРУЖЕНИЕТО 

През 1995 г. е регистрирана Рекламно-импресарска агенция - ЕТ „Нико”, а през 1996 г. - фирма „РеМарк 96” ЕООД (съкратено от реклама и маркетинг и на любимия на двамата Ерих Мария Ремарк). През 2000 г. фирмата освен с реклама започва да се занимава и с туризъм - и след една година е издаден първият каталог „Троян/Априлци – бизнес и туризъм“. Успехът му пък е повод за обединяване на собствениците на туристически обекти от Троян и Априлци – така се стига до идеята за създаване на гражданско сдружение (НПО) – Тур Клуб „РеМарк”, към което по-късно се присъединяват и хотелиери от Тетевенско. От 2003 г. всички курортни селища от трите общини се рекламират под общото име БАЛКАНИЯ, което символизира тяхното разположение едновременно в центъра на България и в подножието на Централен Балкан. През 2008 г. към Балкания се присъединяват общините Етрополе и Елена. Тур Клуб „РеМарк” ежегодно организира журналистически турове и конкурси, официално откриване на Летния туристически сезон. Разработва и актуализира туристически сайт на региона – www.balkania.org, издава множество рекламни материали (каталози, брошури, календари и др.). 

Представя Балкания на туристически борси – ежегодно в София, Велико Търново, във Варна, Бургас, Русе, Смолян. Участва и в международни туристически изложения – 2 пъти в Москва и Берлин, в Щутгарт, Братислава, Мадрид, Солун, Охрид. За своята дейност сдружението е отличено с първа награда за иновационен принос в областта на публично-частното партньорство от Фондация за реформа в местното самоуправление (ФРМС). Даря е в Управителния съвет на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Нико е представител за Северна България на Българска туристическа камара.

*******

- И двамата сте софийски „троянци”, знаем го – но каква точно е връзката ви с Троянския край?

Даря Заричинова: От бебе до първи клас включително живях при баба и дядо в Априлци (тогава с. Острец). Проходих на автогарата в Троян, в нетърпеливо очакване на автобуса за Острец. Когато във втори клас се преместих при родителите си в София, съучениците ми в началото гледаха на мен като на селянче, но пък с голям интерес слушаха за игрите в сеното, край реката, в чистия сняг... първи стъпки в PR-a на Априлци.

Нико Заричинов: Най-хубавите ми детски спомени са свързани с Черни Осъм, откъдето е майка ми. Дядо ми е държал кръчма в местността Смесито и именно там някъде ми е хвърлен пъпът.

- Какво беше преди РеМарк?

Даря: Завърших СУ “Св. Климент Охридски“ (по същото време, когато и ти си учил там) и по разпределение отидох на работа в 119 СОУ. Голямата ми амбиция обаче беше науката и след две години станах аспирант в Софийския университет. Дипломната ми работа бе свързана с медиите, самата аз имам доста публикации. Оттогава са ми и контактите с известни български журналисти.

 
Нико: В тинейджърските години основен приоритет ми беше музиката. В 7-ми клас започнах да свиря на китара – блус, хард рок, рокендрол. Като студент в Благоевградския филиал на СУ “Св. Климент Охридски“ вече започнах да си „изкарвам хляба“ с музика. Последваха записи в Националното радио, включително и авторска песен, излъчена в Музикална стълбица, снимки в телевизионни предавания.

Голямата ми мечта беше да свиря в чужбина. Това се осъществи през 1989 г. - първите ми ангажименти бяха в Норвегия и Финландия. След 1990 г. бях в Германия, Швейцария и Австрия – в началото като дуо, а после като One man show – свирех на китара, клавир, саксофон и хармоника, пеех. Наложи ми се да уча немски „в движение“. Между ангажиментите в чужбина за около година работих в Ку-ку бенда като китарист – период на незабравими спомени, особено по време на националното турне. Шоуто беше не само на сцената, а и в автобуса, по улиците, в съблекалните, по нощните заведения. Познавам се лично с много звезди на попа и рока, които винаги с удоволствие посещават нашия регион – Сигнал, D2, младите звезди на Мюзик Айдъл...

- Нека поклюкарим малко - как се запознахте, кой кого свали?

Даря: По този въпрос още спорим. Мисля, че първо той мене сваляше, после аз него, накрая (няколко месеца по-късно) отидохме заедно на концерт на ФСБ и тогава като че ли усетихме колко сродни души сме.

Нико: В 119 СОУ в София, където с Даря бяхме по разпределение. Дължах много пари за луксозните си музикални инструменти и трябваше спешно да тегля младоженчески заем, затова се оглеждах за кандидатка – Даря се хвана първа (смее се). После се оказа, че може да търпи чешит като мен и така 25 години сме заедно и ни е гот.

- Как решихте да се занимавате с реклама и туризъм?

Даря: В гимназията учих екскурзоводство и си мечтаех да водя чуждестранни туристи в родния край.

Нико:  Като музикант работех в известни планински курорти в Германия, Швейцария, Австрия и наблюдавах на живо как се прави туризъм с 200-годишни традиции. Събирах рекламни материали и интересни идеи. През целия ми задграничен период не ме напусна носталгията по България – колкото и да са красиви Алпите, не могат да се сравняват с Троянския Балкан! Наред с ангажиментите в чужбина започнах фирмена дейност в България. Така преди 15 години се стига до първите календари. През 1996 г. окончателно реших да прекратя задграничните турнета и регистрирах фирма „РеМарк 96” ЕООД.

- Ако можехте да се върнете 15 години назад, пак ли в тази посока (туризъм и реклама) щяхте да тръгнете?

Нико: Тази дейност се оказа толкова успешна и в личен, и в обществен план – тя въплъщава всичко, което умеем: реклама, музика, шоу, туристически технологии, ораторско майсторство. Рекламен маркетинг в туризма беше едно суперново понятие тогава, което ние напълнихме със смисъл, с помощта и на вашия вестник, и на Общините, с хората от туризма, с нашия „щаб” от журналисти от централните медии и най-вече със спонсорите.

Даря: Да, мисля че това ни е призванието. Работата в туризма ни носи истинско удовлетворение. Макар че не липсват и разочарования, особено сега, по време на кризата.

- Имаше ли неразбиране и горчивини?

Нико: Много малко – обвинения в печалбарство, но след като всички членове на Клуба ни започнаха да карат последни модели автомобили, а ние останахме на „Рено Меган”, а Даря все още кара любимото си старо „Поло”, те поотмряха. Обвинявали са ни, също, че не водим чалга певци за откриванията, а само рокаджии.

- Много се говори, че шансът на нашия край – Троянския, е в туризма. Така ли е? Къде са силните ни страни? А слабите?

Даря: Вярваме, че е така. Многократно сме говорили за природните дадености, културно-историческите забележителности, за модерните хотели и уютните къщи за гости – силните страни на региона. Да не пропуснем и изключително добрата кухня. Ние много пътуваме и имаме база за сравнение. Троянският край разполага с изключително добри готвачи (аплодисменти за г-жа Иванка Църова). Основна слабост според мен е, че не се рекламираме достатъчно в чужбина, а не може до безкрай да се разчита само на българските туристи.

Нико: Силните страни - природни красоти и старинна архитектура, културен, балнеологичен, кулинарен и екотуризъм, Троянска сливова, чудесна местна кухня, занаяти... Слаби страни – инфраструктура, прекалено предлагане на леглова база, проблеми с персонала, недостатъчно атракции, време е да се излезе от схемата на „масовия туризъм”, разминаване на рекламата с качеството на предлаганото.

- Какви „инструменти” използвахте през годините за рекламиране на региона?

Нико: Много наши опоненти и съветници казват: „ Бъдещето е в Интернет”, или „Всичко е рекламата от уста на уста”, или „Аз си правя рекламата само с визитки”!!!Всичко това е много добре и е вярно, но нашата успешна формула е тотална реклама с всички сили и средства – печатна, интернет, промоции, журналистически и туроператорски турове, телевизия, радио, участие в борси в страната и чужбина, шоу програми, презентации, медиен конкурс, землячески срещи. Като пример за успешна реклама искам да посоча „Веника Турс” от Чифлик, съоснователи на нашия клуб и спонсори на всички наши изяви. През годините влагаха пари във всички форми на реклама, като съчетаваха това с модерна база и перфектна кухня, много тичане по фирми и туроператори в цялата страна.

- Идеята за туристически регион Балкания е ваша – защо лансирахте тази общност, която освен това разширява границите си?

Даря: Ако трябва да съм искрена, идеята беше на Нико. След известни колебания и аз започнах да я подкрепям. Смятам, че така привлякохме много голям интерес към региона  - първо на медиите, а после и на самите туристи.

Нико: През 2003 г. Тетевен се присъедини към Троян и Априлци. Името ставаше Тур регион Троян/Априлци/Тетевен - твърде дълго. Така се роди Тур регион БАЛКАНИЯ, което вече е нарицателно за добра практика в българския туризъм.

- Представяли сте Балкания на някои от най-големите туристически борси в Европа – в Москва, Берлин, Щутгарт, Мадрид и др. Как стоим в контекста на световното туристическо предлагане?

Даря: Като хотелска база, природа и забележителности сме абсолютно конкурентноспособни. Но, за съжаление, сме абсолютно неизвестни. Дори и в съседните страни – в Охрид и Солун, никой не беше чувал за Троян, за Стара планина. Но с еднократно участие на борса не може да стане чудо. Трябва последователност. Ако се обединят усилията на 5-те общини от Балкания, могат да се съберат средства за ежегодно представяне на региона на някои от най-важните международни туристически изложения.

Нико: В чужбина представяхме региона чрез изкуство и народни занаяти - със скулптора Веселин Шошков от Троян, керамиците Ивайло и Ирина от Априлци, Стоян Стоянов от Орешак, кавалджия от Глогово. Закупихме със собствени средства огромни количества Троянска сливова, местни специалитети и смятам, че нещата се получиха много добре. Друг е въпросът, че за истинските западни туристи още не сме подготвени, а тези, които пълнят хотелите по Черноморието срещу 10 евро на ден, не ни трябват.

- Не можем да минем без един въпрос – за туризма и кризата, как се чувства браншът в днешната ситуация на общ икономически спад; а как е браншът в Балкания и частност в Троянско, където общата стопанска картина в момента никак не е розова?

Нико: Кризата!!! Кризата оттук нататък ще бъде постоянна – защото има свръхпредлагане на недотам качествени услуги. Не може да има истински бизнес за 100 фирми за дограма в град с 20 000 жители; така е и с туризма – ще останат най-добрите, тези, които мислят за качеството на продукта на най-поносима цена. И както казва наш колега – всичко започва отначало и ще останат най-добрите. В България има определен брой потенциални туристи, хотелите предлагат по 10 легла на ден за всеки от тях, няма как да стане!? Предприемчивите по-добре да създават ателиета за занаяти, екопродукти, по-разнообразни туристически услуги. Като пример соча Айдушкото сборище, атракцион Катеричка и екоселище Азарея...

Даря: На годишното Общо събрание на БХРА беше отчетен спад около 30% в сравнение с миналата година. Но по-тревожен е фактът, че в България се предлагат около 1 милион и половина легла в хотели и къщи за гости. А дори и в момента в Троян и Априлци се строят поне 20-тина нови хотели. Кризата ще отмине, туристи ще има все повече, но дали ще са настанени в 5 или в 50 хотела – не е едно и също. Надявам се манията „имам излишни пари, ще строя хотел” най-после да спре. Аз ако имам излишни пари, ще направя оранжерия за зеленчуци, например, и ще ги продавам на хотелиерите.

- „РеМарк” е известен с рекламните си календари, май днес няма сериозна фирма в района, която да не си поръчва календари при вас. Две думи за този „клон” от дейността ви?

Нико: Това е темата за качеството на предлаганите услуги. 15 години експериментираме с различни видове хартии, картони и консумативи, стигнахме до идеята за безкомпромисно качество на приемливи цени. Някои клиенти казват: „Направете ни нещо по-евтиничко, та макар и с по-ниско качество”. Не го правим. Питахте имало ли е сърдити - тези хора ни се сърдят. „РеМарк 96” ЕООД  влага в реклама 20% от печалбата си и резултатите са налице – по време на календарна кампания GSM-ът ми не спира да звъни.

- От няколко месеца сериозно се заговори за бранд (търговска марка) на Троян, „РеМарк” също се включи в обществената дискусия по темата. Бихте ли споделили накратко вашата позиция по този въпрос?

Нико: Като известен идеалист съм впечатлен от ентусиазма на момчетата, които с лични средства тичат по троянски въпроси, вече 10 години го правя и знам, че не се издържа лесно. Това беше в кръга на шегата – приветствам идеята и казах, че когато стане новото лого, ще го сложа първи на материалите на „РеМарк”.

- Известни са организираните от вас журналистически турове в регион Балкания и ежегодни журналистически награди за популяризиране на Балкания. Какъв е ефектът от тези пиарски „инструменти”?

Даря: Вследствие на тази наша инициатива бял свят видяха внушително количество медийни излъчвания и публикации. Смело можем да кажем, че повечето журналисти, творящи в областта на туризма, са големи почитатели на региона. Или, както обобщи един от тях: „Безкрайно съм доволен от всичко, което видях, чух и изядох в Балкания” (Румен Стоичков, БНР, програма „Хоризонт”). И икономически е много по-изгодно – поемат се разноските за журналистическия тур, но пък срещу това регионът получава десетки пиарски материали, които биха били десетократно по-скъпи, ако се остойностят по съответните рекламни тарифи.

- Кой Ви помагаше?

Даря и Нико: 1. Общините – винаги са били с нас, работили сме добре и с г-н Енкин, и с г-н Акимов, и с г-н Балев, и с г-жа Русенова. Радваме се, че в Троян имаше приемственост и някои хора, с които работим отдавна, останаха в Общината – специално искаме да споменем Мариана Троанска. 2. Фирмите – в началото „Балканфарма – Троян”, „Лесопласт”, собственикът на „Антик” - Найден Найденов, Йохан Петков, Винарска изба „Тодоров”. Сега на първо място ще споменем „Калинел” (Троян) и лично г-н Марин Радевски, фирма „Камакс” (Тетевен), „Интимпекс” от София на троянеца Минко Топалов, който казва, че „от троянец пари не можеш да вземеш”, но винаги стои зад нашите инициативи, СД „Добреви”, Стефан Вълев, Лилия Цанкова… 3. Браншът – казахме за „Веника”, Снежа и Пламен от PS Hotels, Златко Захариев от х-л „Панорама”, собствениците на х-л „Сватовете”.

- Мечтите ви?

Нико: Мечтая си да се наспя (смее се). Това, което е в Швейцария, да се случи и при нас – чисти улици без нито една дупка, страхотни хотели - тях вече ги имаме, усмихнат и компетентен персонал. Другата ми мечта едва ли скоро ще се осъществи – да свиря рок и блус в някой готин бар в Балкания и да има кой да ме слуша. Чалгата за мен е национално бедствие!

Даря: В личен план – по-често в Троян и Априлци, по-рядко в София. Ако Данита поеме бизнеса, а Мирела й помага с юридически съвети, мечтите ще станат реалност.

- А близките планове?

Нико: Най-близкото събитие е Медийният конкурс на „РеМарк” – 7-ми поред. Всичко от миналата година ще се повтори, каквото и да ни струва!!!

Даря: Пълноценна семейна почивка в Априлци по време на предстоящите празници – за да имаме сили и енергия веднага след това да подготвим 10-тите юбилейни каталози на Троян и Априлци.

Интервю на Генадий Маринов

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |