В Попишка – без вода преди Коледа

* Овцете изпиха водата на хората – напук на законови и морални правила и норми *  Чешми текат постоянно, за да не замръзват, комшиите – на сухо * Табелата „Площад „Забравени от власт и Бог” е актуална и днес, смятат местните * Зам.-шефът на НИМ праща жалба до кмета на Троян

ДНИ ПРЕДИ КОЛЕДА горната част на троянския кв. „Попишка” (живописната бивша махаличка, кацнала над града и имаща вече статута на пълноправна градска част – бел. Т21) остана без вода. Безводни се очертават и предстоящите Новогодишни празници. Във въпросната горна част на кв. „Попишка” (за по-кратко ще я наричаме Горна Попишка – бел. Т21) - на единственото оширение на пътя, представляващо нещо като мини площадче – преди години местните жители поставиха табела с многозначителния надпис „Площад „Забравени от власт и Бог”. Табела си стои и днес, а двайсетината жители на Горна Попишка са категорични, че е напълно валидна и актуална.

НЯКОИ ЩЕ ПОПИТАТ – защо ни занимавате с проблемите на шепа хора. Отговорът ни е – защото въпросните 20-тина души са граждани на Троян като всички останали, с произтичащите от това както задължения, така и права. А едно от правата е да имат вода по къщите си, в някои от които растат и малки деца. Тук е редно да поясним – въпросният водопровод в Горна Попишка не е общинска собственост, той е един вид частен (на местните хора), което обаче не означава, че за него не важат съответните правила и нормативни изисквания и че Общината няма своите ангажименти. 

НИЕ НЕ ЗНАЕХМЕ ЗА ВОДНИТЕ НЕВОЛИ на попишчани допреди десетина дни – когато група от потърпевшите специално потърсиха за съдействие нашата медия. Беше малко след падането на първия сняг - вечерта (около 20:00 ч.), студено, мрачно, кално. Няколко човека се бяха събрали на споменатия пл. „Забравени от власт и Бог”, около чешмата, намираща се точно под табелата, и се чудеха какво да правят – някой умишлено бе прекъснал тръбата, която отвеждаше водата към техните къщи и вили. Че прекъсването бе умишлено, се уверихме с очите си, видя го и полицейският екип, пристигнал на мястото на инцидента. Сред потърпевшите бяха и зам.-шефът на Националния исторически музей (НИМ) – София и наш земляк ст.н.с. д-р Иван Христов, който има вила в кв. „Попишка”, малко под площадчето, и обикновено пише трудовете си там; изпълнителната директорка на „Балканфарма – Троян” Валя Букарева, чийто дом пък е над площадчето; художникът Милко Дачев. На мястото бе и младото семейство Анелия и Николай Иванови, които ни обясниха, че редовно остават без вода, а имат две малки деца вкъщи, до тях пък живее възрастна жена инвалид.

ОТКЪДЕ ИДВАТ ПРОБЛЕМИТЕ? „Основното е, че тук уж сме „граждани”, а нашите къщи и вили не са свързани към градския водопровод”, обясни г-н Христов. Централният водопровод стигал до най-долната част на кв. „Попишка” и според музейния шеф би могло да се „качи” и нагоре, та и „Попишка” най-после да заприлича на нормален градски квартал. Всички са категорични, че това рано или късно трябва да се случи – както е станало с друга сходна част на Троян, мах. „Райковска”; но съзнават, че е необходимо време и ресурси и не поставят нереални срокове.

НО ИМА И ДРУГО. Сегашният локален водопровод на Горна Попишка (който, както казахме, не е включен към централния градски водопровод и не се стопанисва от общинския воден оператор „ВиК – Стенето” ЕООД) се експлоатира грубо, безконтролно и противно на всякакви правила – хигиенни и други.

НАПРИМЕР – има къщи, които напук на всичко, включително и на добросъседските отношения, са се „заустили” преди каптажа (резервоара) и „изпиват” водата на комшиите си. През последните години подобни безконтролни и хаотични включвания изобилстват.

НО ПО-ЛОШОТО е друго. Доста от постоянно живеещите в Горна Попишка имат домашни животни и без да им мигне окото ги поят от чешмите. Нещо повече – в района на няколко места кипи истинска фермерска дейност и с търговска цел се гледат по около 200 глави добитък (овце), например в т. нар. махала Ганковска. Ясно е какво става, когато водата не стига и за хората, а на няколко места пред чешмата по няколко пъти на ден се редят по 200 овце?! Според мнозина тази фермерска дейност в горната част на кв. „Попишка” е в крещящо противоречие със законовите норми и правила (включително и с общинската Наредба за придобиване, притежание и отглеждане на животни на територията на община Троян); за моралните такива - вече казахме.

ИМА И ОЩЕ – тъй като водата в Горна Попишка е безотчетна и не се плаща, някои от махленците са решили да направят още една икономия. Вместо да изолират тръбите и чешмите си, за да не измръзват през зимата, те ги оставят да текат денонощно. Факт! Така чешмите не замръзват, а че водата е малко и не стига за другите – голяма работа.

ДРУГА БЕЛЯ – споменатият резервоар е „разграден двор”: вратата не се заключва, каквито са нормативните изисквания, дъното е в тиня и т.н. Отделно – локалният водопровод на Горна Попишка е амортизиран и надупчен като френско сирене и загубите на вода по трасето са много големи. Най-вероятно тази е причината за някои грозни самоуправства (умишлено спиране на водата в някои направления, самоволно прекъсване на участъци) и междусъседски спречквания. Не е изключена точно такъв да е бил „движещият мотив” за последното прекъсване на тръбата при спомената чешма на пл. „Забравени от власт и Бог”.

МНОГОБРОЙНИ СА ЖАЛБИТЕ, писани от страдалците от Горна Попишка до различните инстанции. Последната жалба, носеща дата 20 декември 2009 г., е адресирана лично до кмета на община Троян Минко Акимов и е подписана от Иван Христов. В документа подробно се описват водните неволи на попишчани, като финалът е едно изречение на надеждата: „Надявам се, че ще запознаете Общинския съвет и Общинските комисии с проблема”.

Т21

4 коментара:

Анонимен каза...

Попешка се пише със Е. Писна ми от неграмотни.

Генадий Маринов каза...

Къде пише, че се пише с "Е". Ако "И"-то дразни изтъчнения езиков вкус на някоя свенлива госпожица, проблемът си е неин. В много източници и документи Попишка си е Попишка (с И).

Анонимен каза...

Аз съм жител на горна попишка.Това,че съм си направил каптаж с приятели за домакински нужди, недава право на г-н Христов да иска да се хваща от моя каптаж. Още помалко да е недоволен,когато няма вода.Като иска да има вода и неможе да изпозлва градския водопровод да си направи каптаж или геран, както сме си го направили ние а не да иска да ползва нашия за хубва усмивка!

Анонимен каза...

Не знам кой "умник" е срязал тръбите, но изобщо няма да се учудя това да е дело на г-н Иван Христов.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |