Троян ще си има „бранд”?

* Петко Цочев от BBRAND ни разясни що е това „бранд” и има ли то почва в Троян * „За да сме по-успешни, трябва да сме по-популярни” * Кой и колко ще плаща – не стана ясно * Общинска съветничка попита: умишлено ли при решението се подминава основният орган на местното самоуправление – Общинският съвет

ТРОЯН ЩЕ СИ ИМА „БРАНД” и ще е една от първите, а може би и най-първата българска община, сдобила се с такова модерно, хубаво и полезно нещо, стана ясно на провелото се миналата седмица събрание презентация. Брандът *** пък представлява търговска марка, в случая на община (Троян), и големият му смисъл е да ни прави разпознаваеми и популярни у нас и по света. Иначе казано – брандът е единна система от послания, акценти, лого (емблема, емблеми), слоган (девиз, девизи) и т.н., която трябва да гради положителния ни образ, хубавото, което другите ще мислят за нас. Още по-простичко – новият ни общински бранд ще е „инструмент” за засилване на търговския интерес към Троян и за привличане на повече потребители за различните троянски продукти, на инвеститори, партньори и т.н. Или както афористично го обясни безспорно ерудираният и много навътре в материята презентатор – младият ни земляк и управляващ съдружник в компанията BBRAND Петко Цочев (негов дядо е троянецът Петко Цочев старши, икономист, сега пенсионер; в екипа, изработващ троянския бранд, има и друг наш земляк – Димитър Добрев, също управляващ съдружник в компанията BBRAND, син на известния троянски гинеколог и общински съветник д-р Христо Добрев – бел. Т21): „За да сме по-успешни, трябва да сме по-популярни”.

НО ДОБРИЯТ БРАНД НЕ СЕ ПРАВИ ЛЕСНО, предупреди г-н Цочев. Трябва да се спазват важни правила: фокусът да е върху едно нещо (конкретен пример - не може да се представяш едновременно за туристическа дестинация и за промишлен център); трябва да обещаваш само това, което можеш да изпълниш (образец в това отношение е брандът на Австралия); атрактивен дизайн; качествено менаджиране (управление) на бранда; и т.н. Големият извод пък бе, че инициативата по изграждането на бранд на община Троян е значима, навременна и наложителна за реализация, ако искаме да вървим напред и да печелим позиции; подчертано бе също, че един успешен общински бранд ще е коз при печеленето на европроекти.

ДОТУК ДОБРЕ. ОТТУК НАСЕТНЕ ОБАЧЕ се появи една мъглявина, която буди основателни подозрения.

НАЙ-НАПРЕД. Г-н Цочев обяви, че за последните няколко месеца той и екипът му са направили сериозно проучване сред троянската общност (разговори на живо плюс интервюта в нарочно направения сайт и анкета пак там, в която се включили над 500 човека; ние обаче получихме сигнал, че критично мнение, и то на доста авторитетен представител на местната общност, е било цензурирано – бел. Т21). Избистрили са основния акцент – Троян трябва да се представя като „традиционен, уникален, натурален”. Измислили са и слоган, гласящ: „Троян – Балканът отвътре”, както и три варианта за лого. Хубаво, даже много хубаво, само че не стана ясно кой ще финансира всичко това. И ако дотук нещата са безплатни за община Троян (поне така бе намекнато), дали по-нататъшната работа по налагането на бранда, модерирането му, печатането на материали и т.н. няма да ни излезе доста солено? И изобщо – подозрително е когато говориш за бизнес (а изработването на бранд си е бизнес, и то сериозен бизнес), да не стане дума за финансови параметри и ангажименти; още повече пък във време на тежка икономическа криза?!

ПОСЛЕ. Г-н Цочев представи три варианта за лого и изобщо за графична концепция, развиваща идеята (слогана) „Троян – Балканът отвътре”; и, напълно изненадващо за мнозина от присъстващите на събранието, обяви, че предстои да гласуваме за … окончателен избор на един от вариантите?! Имаше едно-две изказвания (първото бе на кмета Минко Акимов, който изрази предпочитание към един от вариантите), след което последва гласуване и бе избран вариант №3. Да, ама и с невъоръжено око се виждаше, че тъй нареченото събрание няма никаква представителност; и че е абсолютно несериозно по този начин да се решават толкова значими неща. Общинска съветничка дори попита умишлено ли се подминава основният орган на местното самоуправление – Общинският съвет, който би трябвало да вземе подобно отговорно решение?! Отговор нямаше.

Генадий Маринов
P.S. Ще си позволя една шега, макар че като се поразмисли човек, едва ли е съвсем шега. Две „явления” напълно отговарят на изискванията да влязат в бранда на Троян: т. нар. „Паметник на паметника” (стърчащият от 15 години остатък от някогашния партизански/комунистически паметник, забучен на най-централното троянско място; който въпреки решението на местния парламент за премахването му, продължава да „радва” с нелепото си присъствие местни и гости) и четвъртъчният Троянски битак (затварящ заради полузаконна търговия с кинкалерия и всевъзможни боклуци единствената обходна улица на Троян, ул. „Опълченска”, вкарващ транзитно преминаващите тежки камиони вътре в града и предизвикващ всяка седмица страхотна бъркотия в уличното движение; за тържествуващата цигания, скъсаните нерви и потрошеното време пък е излишно да говорим). „Паметникът на паметника” и Троянският битак са типично троянски явления, натурални и традиционни; и абсолютно уникални - подобни неща няма не само по белия свят, но дори и в нашата многострадална и видяла какво ли не посткомунистическа родина.

*** В Google чрез “define:branding” могат да се открият 24 дефиниции на думата (виж http://www.novavizia.com/128.html). Една от най-кратките сред тях гласи: “Брандинг – процесът на изграждане на благоприятен имидж на продукт или компания, който в съзнанието на потребителите и потенциалните клиенти да ги отличава от конкурентите”.

2 коментара:

Анонимен каза...

abe hora,edin normalen grajdanin 6te razbere li ko e tva brand be ? smehurkovzi palni ste vie be -Petko...

Petko Tsochev каза...

Уважаеми г-н Маринов,
Във връзка с публикуваната от Вас статия, бихме желали да изразим своята благодарност за отразяването на процеса по предприетата от нас инициатива, но и да внесем някои корекции, с цел да се избегнат погрешни впечатления у Вашите читатели, а именно:
1.Относно критичното мнение на “авторитетен представител на местната общност”, което е било цензурирано искаме да разберем какво точно е било критичното мнение, пред кой е било споделено и най вече как и къде именно е било цензурирано. Още веднъж подчертаваме, че това е една конструктивна инициатива, и всяко едно мнение по време на анализа беше добре дошло и също така отчетено при работата на екипа. Думата “цензуриране” няма никакво място в този проект, най-малко заради факта, че това няма как да се случи.
2.Относно финансирането на проекта – както правилно сте разбрали от нашия “намек”, целия консултантски труд на екипа ни е подарък за Община Троян (към това може да добавим и техническите разходи направени от нас като изработка на сайт на проекта и пускането му, изработка на трансперанти, разходи по пътуване и хотели за екипа и т.н.). Освен това се ангажираме менажирането на бранда за известен период от време, както и обучването на служител към общината, който в бъдеще да поеме тази дейност. По прилагането на бранда, а именно отпечатването на рекламни материали, създаване на сайт, брандиране на определени места, обекти, транспортни средства и други, то всичко това ще стане поетапно, както с помощ от общината, така и със средства по европрограми и не на последно място с подкрепата на местния бизнес. Все пак до голяма степен успешното налагане на бранда ще зависи от ентусиазма на местното население.
3.По отношение на представителността на събралите се хора в залата и нагласата им за гласуване – както вече обяснихме по време на срещата идеята за процеса на този проект беше чрез двустранни срещи между нашия екип и работна група определена от общината да се стигне до адекватен анализ на това какво представлява Регион Троян. След като анализа приключи, ние пристъпихме към изграждането на бранд платформа и след това към графичен дизайн. Тези две стъпки също бяха предвидени за съгласуване с работната група. За окончателния избор на дизайн концепция, решихме да поканим по широка общественост, именно за бъдат избегнати негативни изказвания след като бъде предаден готовия проект. За целта, от общината бяха отправени покани към широк кръг от хора. До колко един или друг човек е счел за необходимо да присъства е въпрос на личен избор. Това от своя страна предопредели представителността на събралата се аудитория. Като допълнителна информация по въпроса за представителността при реализирането на проекта, можем да споменем, че в работната група от страна на града бяха общински съветници, преставители на Троянския Музей, училището за приложни изкуства, както и представители на туристическия бизнес в региона. Освен тях, индивидуални интервюта бяха проведени с редица знакови фигури от региона в сферата на културата, традиционните изкуства и бизнеса, част от които могат да бъдат видени на сайта на проекта www.mytroyan.com. Тъй като осъзнавахме, че въпреки всичко едва ли ще успеем да обхванем всички мнения и гледни точки, то създадохме он-лайн анкета в рамките на месец и половина, както и възможност през електронната поща на сайта да се изпращат различни коментари.
Както сами виждате, към този момент, всичко обещано от наша страна е свършено коректно и с голяма доза ентусиазъм. С оглед на това, молбата ни е отразяването на бъдещите новини свързани с проекта да бъде базирано на реални и проверени факти. Нашия екип е винаги на линия и с радост ще отговори на всеки един възникнал въпрос.

С най-голямо уважение: Петко Цочев
Димитър Добрев

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |