„Судокрем“-ът тръгна – важно за Троян и района

* За официалното откриване на новото производство в завода на „Тева“ пристигнаха трима от най-висшия мениджмънт начело с президента Ричард Франсис * Президентът: „Заводът в Троян се превръща в най-голямата ни мощност за продукти без лекарско предписание“
 * Вицепрезидентът Ерик Драпе: „Нашето присъствие тук ще е дългосрочно“
Икономика
Лентата срязаха заедно четиримата най-важни, отляво – Ерик Драпе, Валя Букарева, Михал Нитка и Ричард Франсис, Троян, 6 юни 2023 г.
Момент от церемонията по откриването
НА 6 ЮНИ в Троян се случи нещо много важно и много хубаво – и за завода на „Тева“/Teva (някогашният ХФЗ, по-късно „Балканфарма Троян“, който тази година става на 70), и за града ни като цяло. Официално бе открито производството на топ продукта „Судокрем“ (Sudocrem) – световноизвестното лечебно мазило за подсичане, екземи, обриви и различни кожни проблеми, особено полезно за децата и радващо милиони майки по света, имащо и чисто козметичен вариант. „Судокрем“ е създаден през 1931 г. в Дъблин от ирландския фармацевт Томас Смит, превръща се в ирландски бранд, а през 2014 г., за колосалните 25 млрд. долара, правата за производството му купува международната компания „Актавис“, чийто бе и троянският завод, която на свой ред през 2016 г. стана част от „Тева“, „глобалния лидер в производството на генерични медикаменти и биофармацевтични продукти“, както четем в представянето на компанията; и сега, след двугодишна подготовка, производството бе преместено от Дъблин в Троян, защо – ще стане дума по-нататък.

ЗА ОТКРИВАНЕТО
пристигнаха трима представители на най-висшия мениджмънт на „Тева“ – президентът на компанията и главен изпълнителен директор Ричард Франсис, вицепрезидентът Ерик Драпе и ресорният шеф, ръководителят на глобалната дивизия „Продукти без лекарско предписание“ (какъвто продукт е „Судокрем“) и изпълнителен директор за регион „Италия, Югоизточна Европа, България и Гърция“ Михал Нитка. До тях бе директорът комуникации в „Тева България“ Радослава Ганозова, изпълнила с голяма вещина ролята на водещ и открила събитието с думите: „Днес е много важен ден за „Тева“. Тази година заводът ни в Троян празнува своя 70-годишен юбилей и какво по-хубаво от това да отбележиш юбилея с откриването на нова производствена мощност и то на един от най-значимите продукти на компанията – „Судокрем“. И разбира се – съгражданката ни Валя Букарева, изпълнителният директор на „Балканфарма Троян“, която вече 17 години уверено е начело на завода. Сред ВИП гостите бе кметът на Троян Донка Михайлова, която, забелязахме, успя да си поговори с г-н Франсис и ни сподели, че получила уверения за последващи инвестиционни намерения на „Тева“ в Троян. Тук бе и областният управител инж. Светослав Славчев.

Гледка към двора на „Балканфарма Троян“
ВАЖНО за завода – заради сериозната инвестиция от 15 млн. евро и това, че започва да произвежда, както подчерта г-н Франсис, „един от най-добрите или може би най-добрият продукт на „Тева“ и по думите на г-н Нитка се превръща „в най-голямата мощност на „Тева“ за производство на продукти без лекарско предписание“, което пък, безспорно, дава по-сериозен статут и перспективи, но и отговорности. Важно за Троян и района – защото едно успешно предприятие на световно ниво винаги е плюс и „дърпа“ след себе си и други неща (като инфраструктура, в работодателски план – нищо, че производството е твърде автоматизирано и роботизирано и разкритите работни места не са толкова много, имиджово, партньорство и подкрепа на местни каузи). Важно признание и за местния фирмен екип и особено за директорката г-жа Букарева, човекът, това бе подчертано многократно, който има лична заслуга производството на „Судокрем“ да е в Троян; „Благодаря за работата, която вършите и сте свършили досега, всъщност това е причината“, заяви президентът на „Тева“, а вицепрезидентът г-н Драпе бе още по-категоричен: „Започнахме да се питаме къде да инвестираме за „Судокрем“-а, имаше вътрешна конкуренция и аз казах „Троян“ – защото познавам Валя, познавам нейната отлична работа, нейния отличен екип и за мен беше очевидно, че мястото трябва да е точно тук, в Троян“.

Словото на президента на „Тева“ Ричард Франсис
На микрофона е директорът Валя Букарева
С хляб и сол по стар български обичай
ЛЕНТАТА прерязаха заедно Ричард Франсис, Ерик Драпе, Михал Нитка и Валя Букарева, по стара българска традиция бе лиснато и менче с вода и отчупен по залък от погачата, понесена от момиче в народна носия. Но преди това всеки от четиримата каза по нещо на микрофона.
• „ОБИКОЛИХ новото производствено звено и наистина съм впечатлен от работата, извършена за краткото време. Но колкото и вълнуваща да е тази нова сграда, колкото и добро да е оборудването, с което разполагаме, те нямаше да са нищо без вас, хората, без усърдната ви работа, без вашето желание. И ето защо ние инвестирахме тук – във вас, в Троян, защото знаем, че благодарение на вас всичко ще бъде добре. Познавам изключително добре „Судокрем“, всяко дете реално го познава, всяко бебе го познава. Моите деца го познават, а майка ми ми казваше, че и аз много добре го познавам и много добре се е грижил за мен“, се чу в словото на г-н Франсис.

• „РАЗБИРА
се, ние постоянно се преструктурираме, постоянно търсим начини за оптимизиране на нашите структури. И с радост мога да кажа, че нашето присъствие тук, в България, ще е дългосрочно – в Дупница (където е другият завод на „Тева в България), София, Троян. Защото вие сте една основна неделима част от това, което искаме да постигнем – да предлагаме нашите продукти на пациентите в целия свят“, сподели г-н Драпе.

• ПОЛЯКЪТ г-н Нитка бе още по-категоричен и емоционален: „Наистина се гордеем, че тук, в България, се намира най-голямата мощност на „Тева“ за производство на продукти без лекарско предписание. 40 млн. кутийки „Судокрем“ ще се произвеждат годишно тук и ще стигат до 5 континента, 46 държави и милиони пациенти. Мисля, че наистина трябва да се гордеете с това, желая голям успех на вас и нас“.

• ЕТО И от думите на г-жа Букарева: „Безспорно тази инвестиция е израз на доверието на компанията към нас, към нашия професионализъм, нашата отдаденост на работата и нашето желание да продължим да вървим напред. Но този проект („Судокрем“) е много специален за мен и искам да благодаря на хората, които през последните две години отдадоха цялото си време, цялата си енергия, не пожалиха нищо, за да го има това наше бижу в Троян. Заводът на „Тева“ в Троян се превръща в предпочитан работодател в района, където поколения градят своите кариери. Благодаря на ръководството на компанията за доверието!“.
Момент от брифинга – Михал Нитка и Валя Букарева отговарят на журналистическите въпроси
В БРИФИНГА сред прерязването на лентата, макар и твърде кратък – в който участваха Михал Нитка, Валя Букарева, Радослава Ганозова и двайсетина журналисти, основно от столични медии, пристигнали на целеви тур, организиран и финансиран от „Тева“ – се чуха някои важни неща. Например – че заводът на „Тева“ в Троян произвежда 130 млн. единици (опаковки) годишно в трите си цеха, основно сиропи, сред тях прочутият „Алмагел“ и унгвенти (мазила) и че новата производствена база за „Судокрем“ е с капацитет 45 млн. единици. От журналистическата разходка из новата база, провела се по-рано същия ден и водена от производствения директор Анатоли Каменов, научихме (и видяхме) и други важни неща около новото производство – процесът е изцяло автоматизиран и роботизиран, всичко е изключително стриктно контролирано и сертифицирано, около 60 души ще е целият производствен екип и все още се попълва (набират се работници), цялата суровина (цинков оксид, два вида лавандулови масла, ваксове, ланолин) идва от чужбина, има две форми „Судокрем“ – медицинска (с натриев бензоат) и козметична.

КАКВО бе отговорено на възловия въпрос защо производството на „Судокрем“ се мести именно в Троян. „Заводите на „Тева“ се оценяват по различни показатели – обеми, оперативност, гъвкавост, реакция на пазарите. На базата на тези показатели нашият завод има едно много добро представяне в последните 6-7 години. Но основното е професионализмът на хората ни и увереността, че ние можем да реализираме това производство. Това доведе до крайното решение, като основният ни конкурент бе завод на „Тева“ в Германия. И България спечели, по-точно малкият Троян спечели. Това е много важно за нас – за завода, за града, за региона“, бе пояснението на г-жа Букарева. На уточняващия въпрос с какво България e по-добра от Германия отговори г-н Нитка: „Има много неща, които се вземат предвид, особено когато има такова вътрешно състезание, вътрешна конкуренция. На първо място се отчитат способностите – тук имаме абсолютни и твърди доказателства; и това не е първото производство, което прехвърляме в Троян, например от Краков прехвърлихме производството на „Супрамин“ (сироп за кашлица). И ефективността – оказа се, че заводът в Троян е по-ефективен в конкретния случай от завода в Германия. Но най-важното е експертността – тук имате опит; разходите също са важни – но макар да има някои различия в заплатите, се върви напред и до 20-ина години нивата ще са сходни, основното е експертността“.

ЗАДАДЕН бе и друг важен въпрос – има ли идея да се използват български суровини за производството на „Судокрем“, например на етеричните масла от лавандула, на които България е голям производител. Отговорът – сега технологията и суровините са такива, каквито са били преди прехвърлянето; но, по думите на г-н Нитка, „сме в процес на одобряване на местни доставчици“, което изисква време.

Шефът на „Тева“ разговаря с кмета на Троян Донка Михайлова
ЕТО И „троянският“ въпрос на Т21: „Ние, троянци, много се радваме, не, точната дума е гордеем се, с вашия завод – като визия, икономика, перспектива. Още повече че той се ръководи успешно толкова време от едно прекрасно троянско момиче. Но има едно „но“. Този голям, успешен завод на такава мега фирма някак си не присъства в дневния ред на местната общност, не се ангажира с местни каузи или поне не в такава степен, каквато би му приличало. Въпросът ми е имате ли в бъдеще някакви планове в тази посока – подкрепа на местни каузи, на красиви местни каузи?“. Отговорът бе на г-н Нитка: „Аз самият идвам от място, където „Тева“ има завод – Краков в Полша. Навсякъде, където „Тева“ има свои заводи и производствени единици, участва в живота на местната общност. Мога конкретно да кажа за Троян, че в бъдеще ще бъдем по-активни към местни социални каузи. Но знаете, че има различни начини на сътрудничество – например свързани с опазване на околната среда. Дейностите може да са разнообразни – например в Краков подкрепяме кръводаряването. Имаме и програмата „Хуманизиране на здравето“. Имаме много и разнообразни дейности и не мога да ви кажа кои и колко ще реализираме в Троян. Но със сигурност ще оказваме по-голяма подкрепа (на местната общност) и ще бъдем по-активни“.

Генадий Маринов   

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |