Проходът пак хлопна кепенците

* Причината – поради снегонавяване * Министър Караджов: Проектът за целогодишна проходимост вече е включен за финансиране през 2022 г. и 2023 г. с 39 млн. лв. – 20 млн. за 2022-ра и 19 млн. за 2023-та
Обичайното
ТРОЯНСКИЯТ проход (Беклемето, Троян - Кърнаре), който след като бе затворен на 24 януари и отвори на 28 януари, днес, 8 февруари, пак хлопна кепенците. Официалното обяснение в сайта на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), отговаряща за републиканската пътна мрежа, гласи: „Временно е ограничено движението по път II-35 Троян - Кърнаре (проход Троянски) поради снегонавяване“. Т. е. повтаря се историята от години – при всеки валнал сняг, голям и не чак толкова, проходът, който е най-пряката и изгодна връзка на централна Северна България (Плевен, Ловеч, Троян) с Южна България, да бъде блокиран (виж „Беклемето – троянската „дискотека” – бел. ред.). Хубавото е, че в последно време блокажът не е за месеци, както бе в предишни години. А още по-хубавото е, че вече има реални действия на най-високо правителствено ниво за целогодишна проходимост на Беклемето (виж „Раздвижване около Троянския проход“ и „През 2022-ра ще проектираме снегозащитни съоръжения на Беклемето“ – бел. ред.).

Гроздан Караджов
НАЙ-ПРЯСНАТА новина в тази посока дойде лично от регионалния министър Гроздан Караджов, съобщия я кметът Донка Михайлова в профила си във фейсбук вчера, 7 февруари, цитираме: „С посредничеството и подкрепата на народния представител Любомир Каримански през изминалата седмица имах среща с министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов. Поставих на министъра познатата тема за предприемане на бързи и резултатни мерки за осигуряване на целогодишно преминаване на Троянския проход. В последните години направих път към МРРБ и АПИ, за да поставям темата, част от този път извървяхме  с кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов. Тази вечер министър Караджов ми писа, че проектът вече е включен за финансиране през 2022 г. и 2023 г. с 39 млн. лв. - 20 млн. за 2022-ра и 19 млн. за 2023-та. Заложени са средства за изготвяне на технически проект през първата половина на 2022 г. Проектът обхваща снегозащитно съоръжение по част от дължината на пътя, стоманена конструкция за борба със снегонавяванията, която ще позволи целогодишно ползване на прохода и ремонт на настилката след направа на конструкцията. Изпълнението на проекта е разделено в две години поради невъзможността за едновременно изпълнение на всички планирани дейности. Утре (днес – бел. ред.) ще водя среща на ръководството на НСОРБ с МРРБ и ще имам възможност да благодаря на министъра“.
 
Т21 

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |