Беклемето – троянската „дискотека”

* Отварят и затварят Троянския проход през ден * Ситуацията можеше да е смешна, ако не бяхме в 21. век и ако Троян и Ловеч не търпяха толкова щети – материални и морални * Защо в Швейцария може, а тук – не?! * Защо министър Плевнелиев ни отряза, а за фантасмагоричния тунел под Шипка каза „да”?!

В ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСЕТИНА ДНИ на Беклемето (Троянския проход) е като в дискотека. Но вместо лампички, които ту светват, ту гаснат, тук „ефектът” се постига по друг начин: ту затварят прохода (частично или пълно), ту пак го отварят. И така е всяка година, щом наближи зимата, от десетилетия.

ТОЗИ ПЪТ „ДИСКОТЕКАТА” НА БЕКЛЕМЕТО започна в самия край на миналия месец – на 31 октомври Областните пътни управления (ОПУ) в Ловеч и Пловдив въведоха частична забрана за преминаване на тежкотоварни автомобили с ремаркета и полуремаркета. В късния следобед на 3 ноември обаче проходът бе затворен за всички видове превозни средства; причината - падналият сняг, навяванията и преспите от над 2 метра, закъсалият на билото 15-тонен „Мерцедес” и десетината други леки и товарни автомобили заседнали по-надолу (от троянска страна). На следващия ден, 4 ноември, лампичките пак светнаха - от ОПУ (Ловеч) обявиха, че Беклемето е отворено за движение на всички видове МПС, но апелът към водачите бе за повече внимание. На 5 ноември бе потвърдено, че в прохода Троян – Кърнаре (Беклемето), част от републиканския път II-35, „движението е възстановено без ограничения”. Кога пак ще угаснат лампичките – скоро ще разберем.

ТАЗИ „ДИСКОТЕЧНА” СИТУАЦИЯ на Троянския проход можеше да е смешна, ако не бяхме в 21. век. И ако не нанасяше толкова морални и материални щети на Троян и Троянско, а и на Ловеч и Ловешко. Защото за няколко месеца в годината (поне 4, а понякога и 6) нашият край е изолиран от Южна България – и хора и товари за „по-направо” са принудени да минават през Шипка, Прохода на републиката, Петрохан или дори през София. Да оставим настрана неудобствата и емоционалните кахъри – това са „дреболии”; но загубите, които понася троянската икономика и като цяло икономиката на областта, са огромни и става дума за щети от порядъка на милиони левове. Един пример – само троянската фирма „Калинел” ЕООД, една от най-големите в района, която е изцяло експортно ориентирана и годишно товари за износ над 500 тира собствена продукция, губи от заобикалянето стотици хиляди левове. Какви са загубите на търговските фирми, „внасящи” стоки от Южна България – примерно продавачите на плодове и зеленчуци, трудно може да се изчисли; но резултатът го усещаме всички – по цените. За косвените загуби на туристическите фирми също можем да се досетим – затвореният през зимата Троянски проход със сигурност „пренасочва” доста южняци, желаещи да почиват в нашия Балкан.

ВЪПРОСЪТ ЗА ЦЕЛОГОДИШНОТО ОТВАРЯНЕ НА БЕКЛЕМЕТО е поставян многократно. През 2002 г., на организирания с финансовата подкрепа на Швейцарското правителство и Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество (ШАРС) Обществен форум в Троян, бе потвърдено, че решение на проблема има; и то е – изграждане на няколко навеса срещу снегонавяванията, както се прави на много места в Швейцария. Малко по-късно, през 2004 г., на среща (в с. Орешак) на водещи троянски бизнесмени с тогавашния строителен министър Валентин Церовски въпросът бе поставен ребром от собственика на „Калинел” ЕООД инж. Марин Радевски; министърът напълно се съгласи с аргументите на едрия троянски предприемач и обеща пълно съдействие за решаване на проблема, но резултат нямаше. За необходимостта да се намери начин за зимното отваряне на Троянския проход неведнъж бе говорено и обещавано и по времето, когато на власт бе Тройната коалиция (2005 - 2009); резултатът бе същият – никакъв.

СЪВСЕМ НАСКОРО ПЪК ловешкият депутат Кирил Гумнеров („Атака”) направи питане в парламента към министъра на регионалното развитие в кабинета на ГЕРБ Росен Плевнелиев; отговорът на голямото строително началство бе категоричен – отваряне на Троянския проход през зимата не е възможно, защото имало много … сняг (чудна работа - как в Швейцария, на много по-високи и много по-снежни и ветровити места е възможно, а у нас – не – бел. Г.М.). За сметка на това същият г-н Плевнелиев, при посещението си дни по-рано в Габровско заедно с еврокомисаря по регионалната политика Павел Самецки, изрази ясната си подкрепа за хипотетично-фантасмагоричния тунел под Балкана при Шипка (дали някакво габровско лоби пак не ни мъти водата, както стана преди години, когато министър на екологията в правителството на Иван Костов бе габровката Евдокия Манева и хитрите габровци я използваха, за да ни отмъкнат управлението на Национален парк „Централен Балкан”, което по право и по традиция трябваше да си остане в Троян?! – бел. Г.М.).

Генадий Маринов
Начало

Внимание на проблема с Беклемето обърна и агенция "Фрог Нюз" - виж ТУК

5 коментара:

Анонимен каза...

Нали Минко Акимов е кмет избран с листата на партия "ГЕРБ". Ще му припомня, че в момента ПП"ГЕРБ" управлява и то еднолично без коалиционни партньори и без да е необходимо да се съобразява с други партии. Хубаво ще бъде ако г-н Акимов отдели няколко часа от ценното си време и да отиде в София при своите съпартийци, за да им обясни колко милиона се губят и какви ползи се пропускат от затворения проход и то през 5-6 месеца от годината.

23-годишно студентче от Троян

Анонимен каза...

Това за Софията е хубаво, ама не се прави така, а малко по-различно:
1. Финансовият екип на кмета си е на мястото и е проучил подробно как се правят козирките и е проучил колко приблизително струва изграждането им за метър.
2. Отговорникът в кметството по транспорта е научил колко дълги трябва дас са козирките по балкана .... намерил е кой знае това, бил е на място, питал ...
3. Сметнали са всички колко приблизително би струвала операцията
4. Преценили са с какво разполага общината
5. Ако е необходимо са намерили дори как общината би пуснала облигационен заем на населението та да може общината да покрие своята квота за един такъв проект (аз лично бих подкрепил с лични средства такъв проект според финансовите си възможности)
6. .... сигурно има и още неща, които аз като НЕСПЕЦИАЛИСТ не се сещам да кажа

И ЧАК ТОГАВА СЕ ХОДИ В СОФИЯ при Плевнелиев, Борисов, финансово министерство и т.н. и там хората вече ще кажат какво и как да се направи по-нататък. Как да се кандидатства за европари. А не да ходим и да просим като циганчета и да подсмърчаме.

Тези неща стават, ама се иска от служителите в общината да бачкат, да са професионалисти и да си разбират от работата, а те са все на тоя и оня... човек. Ама те не бачкат. И няма и да бачкат както всички от средния ешелон, защото са червено-назначени и чакат и саботират за да се върне Станишката и тем подобни. През първата година на кмета все още бачкаха защото бяха тръпни,че ще ги пометат, ама като не стана вече са със самочувствието на безсмъртни и работите в общината ще отиват все по-на зле и всички все-повече ще плюят по кмета доката на следващите избори гласуват ... пак за когото се сещате. В края на краищата пак кметът е виновен, че не ги е помел, ама нека му акат по авторитета - и сега не е късно да се помете. Това рече и Борисов, ама като зор се сещаме пак ще подсмърчаме зимата като циганчета, че паднал сняг, че не се мете по улиците, а при Енкин беше пометено, и т.н. и т.н. до следващите избори.

Анонимен каза...

Да верно при Енкин много неща не се вършеха, но за сметка на това доста неща се вършеха и то качествено. Най-важното беше че по енкиново време града ни вървеше. Стига Акимовия си е намирал оправдание с кризата и с лоша приватизация на някои заводи.
23-годишно студентче по разни работи

Анонимен каза...

При Енкин започна голямото затъване."по енкиново време града ни вървеше" - вървеше надолу и встрани. Не че сега е тръгнал нагоре и направо.

Анонимен каза...

Прощавай, но по времето на Фичев днешния малък пазар беше изродщина. Единственото, което се правеше, бе да се сменят фазерните плоскости, които "скриваха" строежа на блокове. Не, че сегашния вид на пазарчето е гордост за Троян, напротив, но все пак за времето си беше отлично изпълнение. А и се довършиха въпросните блокове, които с години седяха така.
По темата- не е до червени, гербери и прочие. По принцип е до можещи и неможещи. В нашия случай обаче важи поговорката "интересът клати феса". Явно някой има интерес това да продължава така и това, че кмета и управляващите са от една партия вероятно не е достатъчно. Тук обаче не трябва да омаловацаваме и нашия "принос". Достатъчно е само да се огледаме в какво живеем- модерен град ли е: едва ли, с тези криви и тесни улички, с козички и прочие домашни животни, щъкащи дори по "мегдана". И за село не ставаме- заводи големи има, или по-скоро е имало тук. Най-сме си затворено, консервативно градче, което нищо не прави за да излезе то това си амплоа. И какво очакваме- че хитрите и дейни габровци няма да извоюват своето, а някой ще дойде при нас, ще лобира за нас, ще ни пробие тунел или ще ни оправи прохода и т.н.

P.S. Това с измитането е простотията на хилядолетието! Въпреки, че американците са в основата на доста бели по света, трябва да се поучим от тях, най-вече от това, което стана след президентските избори. Ако не си спомняте, след загубата опонентът на Обама му стисна ръка и се изказа в стила на "хайде да работим заедно за САЩ". С метли обаче това няма да стане.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |