Бил Гейтс помага на пет троянски библиотеки

* Троян – сред общините отличници по програмата „Глоб@лни библиотеки - България”, преди нас са само Пазарджик и Сливен * Фондацията и фирмата на богаташ №1 в света осигуряват $ 21 млн. от общия фонд от $ 50 млн.

ТРОЯН Е СРЕД ПЕТТЕ ОБЩИНИ У НАС с най-много одобрени обществени библиотеки (наречени „целеви”) за включване в първата фаза на програмата „Глоб@лни библиотеки - България”. Пет тукашни читалищни библиотеки – в Троян и в селата Борима, Дебнево, Черни Осъм и Шипково – ще получат субсидия за осигуряване на информационно и телекомуникационно (ИТ) оборудване, включително и интернет връзка. Преди община Троян с повече „целеви библиотеки” (по шест) са единствено Пазарджик и Сливен.

ОБЩО 900 СА КЛАСИРАНИТЕ БИБЛИОТЕКИ в страната, като изборът е направен след преценка на изпълнението на основните им задължения и качеството на работата им с местната общност през последните години (оценката е извършена от независими експерти, 28-те координатори по програмата и представители на ключовите партньори – Министерството на културата, Министерството на транспорта и информационните технологии и съобщенията, Българската библиотечно-информационна асоциация, Националното сдружение на общините и Програмата за развитие на ООН /ПРООН/, научихме от Албена Йончева от Регионалната библиотека „Проф. Беньо Цонев” в Ловеч, която също е сред класираните „целеви библиотеки” – бел. Т21). Отделно – ще се набират средства за ИТ оборудване в още 700 библиотеки в страната, а 3000 библиотечни служители ще преминат цялостен обучителен курс в периода 2010 – 2012 г.

ОБЩИЯТ БЮДЖЕТ НА ПРОГРАМАТА „Глоб@лни библиотеки - България” е 50 млн. щатски долара, като 15 млн. са осигурени от американската фондация „Бил и Мелинда Гейтс”, а още 6 млн. – като дарение на софтуерни продукти от компанията на Бил Гейтс „Майкрософт”; останалите 29 млн. долара ще се набавят от републиканския ни бюджет и от местните бюджети на съответните общини.

ОТ PR-КАТА НА ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ Маргарита Генкова, разбрахме, че Община Троян е поела ангажимент да подкрепи изпълнението на програмата за всяка една от избраните 5 тукашни читалищни библиотеки. За целта ще бъде подписано четиристранно споразумение за сътрудничество с Министерството на културата, ПРООН и съответното читалище.

Т21
СТРАТЕГИЧЕСКА ЦЕЛ НА ПРОГРАМАТА

Да се осигури лесен и равнопоставен достъп до информация, знание, комуникации и електронни услуги в обществените библиотеки чрез ползването на безплатен Интернет и други информационни и комуникационни технологии, за да се подпомогне приобщаването на българските граждани към глобалното информационно общество, да се повиши качеството им на живот и да се ускори развитието на гражданското общество.

Повече за целите на „Глоб@лни библиотеки - България” - виж ТУК

3 коментара:

Анонимен каза...

Когато докарате Бил Гейтс да инвестира в туризма или производството на Троян тогава се хвалете. Тея библиотеки на никой няма да му трябват като Троян стане село!

Анонимен каза...

Тази придобивка е поле за огромна дейност,но с ограниченото мислене на троянските библеотекарки се съмнявам нещо да се постигне.Бил съм в западни библеотеки,гъмжи от млади хора-кътове за хора с разни интереси. Поживьом,увидем!

Анонимен каза...

И аз мисля като 2

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |