Започва ремонтът на Дома за стари хора в Добродан

„На 12 април подписахме договора с ръководителя на механизма за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост“, коментира кметът Донка Михайлова; държавната субсидия е 1,7 млн. лв. * „Надяваме се във възможно малката степен да притесним възрастните хора, които ползват услугите на дома“
Добрата новина 
Домът за стари хора в с. Добродан при официалното му откриване, 15 декември 2012 г.
ЕДИН важен проект, насочен към една от най-важните социални услуги в общината –Дома за стари хора в с. Добродан, тръгва към реализацията си, съобщи го кметът Донка Михайлова на редовната си месечна пресконференция (18 април) Става дума за одобрения за държавно финансиране проект за цялостен ремонт и обновяване на материалната база, с бенефициент Община Троян, който бе одобрен още миналата година, но подписването на договора за държавното финансиране се бавеше. Договореното и вече разписано държавното финансиране ще е в размер на 1,7 млн. лв.

„ИЗВЕСТНО е, че домът в Добродан предоставя добри услуги и се намира в една относително добра база, но възможности за подобряване има винаги. На 12 април подписахме договора с ръководителя на механизма за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост – проект, който чакахме да бъде финансиран от 7-8 месеца“, уточни г-жа Михайлова. Като подчерта и голямата цел – съществуващите домове за стари хора (в страната), включително нашият в Добродан, да се преведат в пълно съответствие със стандартите и критериите за качество на специализираните социални услуги.

КАКВО предстои в Дома за стари хора в Добродан? Най-напред е процедурата за избор на изпълнител, която ще отнеме известно време. А след това започват същинските строително-ремонтни дейности, преследващи подобряване на енергийната ефективност на сградата (трябва да се достигне енергиен клас В), повишаване на комфорта за обитателите, достъпността на средата и по-лесното наблюдение, цялостна естетизация отвътре и отвън (на дворното пространство). Ще бъдат ремонтирани/реновирани всички помещения в сградата, ще бъде обособен кабинет за индивидуална работа с потребителите на социалната услуга и техните семейства, в медицинския кабинет ще се изгради сектор за рехабилитация, ще се санира покривът и цялата сграда, цялостно ще бъде подменено обзавеждането, подобренията на външното пространство (двора) включват нова ограда и кътове за отмора. Ще се монтира асансьор, предвиден и за инвалидни колички, което ще направи достъпът много по-лесен. Дворът е общ с намиращия се в съседство Център за дементни, където също тече мащабен ремонт (ще приключи през лятото) и всъщност двете социални структури ще оформят, по думите на г-жа Михайлова, един „цялостен социален комплекс“. Ремонтът в Дома за стари хора ще продължи около 1 година.

ПОПИТАХМЕ
къде ще се настанят обитателите по време на ремонтните работи, които ще продължат около година. „Тревожи ни този въпрос, водили сме разговори със сдружението, което е доставчик на услугата.  Ще се опитаме ремонтът да върви поетапно, така че възрастните хора да бъдат премествани в различни части на сградата, която слава богу не е малка. Възможно е да поканим и семействата, които биха искали за този период да приберат вкъщи близките си, да го направят. Надяваме се във възможно малката степен да притесним възрастните хора, които ползват услугите на дома“, бе кметският отговор.

***

ДОМЪТ за стари хора в с. Добродан, носещ името на св. Димитър, официално бе открит на 15 декември  2012 г. в присъствието на тогавашния социален министър Тотю Младенов. Базата бе готова година по-рано, сградата на закритото през 2007 г. доброданско училище, в чиято реконструкция бяха вложени близо 400 хил. лв. (328 хил. лв. от държавата и 66 хил. лв. общински средства), а общо в изграждането и оборудването на дома – 878 хил. лв. (от които 421 хил. лв. съфинансиране от Община Троян). Но след това имаше известни колебания около държавната издръжка на дейностите – тогавашният финансов министър Симеон Дянков първоначално отказа финансирането, но след това въпросът се уреди и на 23 август 2012 г. договорът бе подписан. Годишната държавна субсидия за дейностите възлиза на около 200 хил. лв. В момента доставчик на социалната услуга е специализираното дружество „Хуманност и дълголетие“ ООД (София), а управител на дома е троянката Невяна Балевска. Капацитетът е за 28 души, на които осигуряват 24-часови грижи, включително медицински. Всичките общо 16 стаи (12 двойни и 4 единични) разполагат със собствени санитарни възли, домът има просторна трапезария, зала за развлечения, медицински кабинет, административна част. В същата сграда се намира добре оборудваната кухня на общинския социален патронаж и там се готви и за хората от дома.

И НЕЩО много важно за обитателите на дома и техните близки – месечните такси са напълно приемливи, може да се каже преференциални. Те са според държавната Тарифа за таксите за социалните услуги, финансирани от държавния бюджет и са обвързани с доходите (за тази категория ползватели – 70% от доходите), но има известни облекчения. „Понеже храната се приготвя от Домашния социален патронаж и се правят и други инвестиции, които намаляват разходите, това се отразява на таксите – в посока на тяхното намаляване“, поясни за Т21 шефката на отдел „Социална и здравна политика“ в общинската администрация Марияна Николова. В момента таксата е от порядъка на 300 лв.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |