Троянският Кучешки парк – открит

* Сред публиката бяха и ВИП гостите Берго и Ерос с водачите си * Кметът Михайлова: „Предложението всъщност дойде от гражданите на Троян, които от доста време ни питаха кога ще направим кучешки парк“ * Инж. Станчев: „Надявам се да бъде оценено и да бъде опазено“
Придобивки
Символичен кметски дар за директора на ДГС Троян
В ПОНЕДЕЛНИК, 29 април, официално бе открит новият Кучешки парк (към лесопарк „Турлата“) – първият, както обяви водещата на церемонията Станислава Вачева от Община Троян. А в словото си кметът Донка Михайлова доуточни – след време ще имаме и втори подобен (новината вече бе огласено на скорошната кметска месечна пресконференция – че предстои изграждане на кучешки парк и в жк „Лъгът“ – бел. ред.). Сред неголямата, но ентусиазирана публика преобладаваха стопаните на кучета, разбира се, заедно със своите четириноги любимци, малки и големи. А специални гости бяха двете служебни кучета на Троянския отряд на ПСС – Берго, който се прочу с участието си в спасителните акции след тежкото земетресение в Турция миналата година, и Ерос с водачите си, съответно Минко В. Банчев и Тихомир Нешев. Също голяма група служители на Държавно горско стопанство (ДГС) Троян, до един участвали в изграждането на Кучешкия парк.

Кметът Михайлова разказва как се е родила идеята за кучешкия парк
„ПРЕДЛОЖЕНИЕТО всъщност дойде от гражданите на Троян, които от доста време ни питаха кога ще направим кучешки парк. Ето го, готов е. Най-напред бе идеята да предоставим място на децата на Троян, близо до природата, близо до стадиона (лесопарк „Турлата“), а след това си казахме – чудесно за децата, а защо не и за животните (Кучешкия парк). Направихме го преди да прочетем, че от ЕС ни призовават (местните власти) да работим по стратегията „Единно здраве“, която предлага нещо много просто – хората, животните и природата да бъдат в хармония“, сподели г-жа Михайлова.

Дете, колело и куче
Една белгийска овчарка обра овациите
Най-мъничкият участник със стопанката си 
Един важен парков атрибут – пликчета и кошче за кучешките акита
ЗАВЪРШВАЙКИ с благодарности към екипа на ДГС Троян: „Община Троян осигури финансирането, но тези хора (ДГС Троян) изградиха това място по един уникален и толкова красив начин. Благодаря им и лично на директора инж. Милко Станчев, че вложиха толкова любов в този парк!“. А към благодарностите имаше и специален подарък – кошница с живи цветя за засаждане, носещи послания:  еделвайси, които „символизират издръжливостта, с надежда, че това хубаво нещо ще издържи пред недоброжелателните хора, макар че ще обезпечим и с видеонаблюдение“, бегония, която е „символ на дълголетието“ и здравец, „носещ най-ясното послание“. Благодаря ви от името и на хората, и на животните“, бяха заключителните кметски думи. Кметът благодари и на настоятелството на троянската църква „Св. Петка“, тъй като се съгласили на преференциален наем за терените на лесопарка и кучешкия парк, които са църковна собственост.

ИНЖ. СТАНЧЕВ също се обърна към присъстващите, като очерта предисторията: „Идеята се роди преди 5-6 години. Започнахме от Гъбата (живописната полянка на високото над парка) – направихме един малък дендрариум, където сега децата си правят заниманията по горска педагогика. След като видяхме, че хората харесват подобни неща – с пейки, озеленяване и т. н., решихме да направим подобни кътове в най-посещаваните места в района – Лопушница, Бръмбар скок до Троян, в Чифлик, в Шипково по пътя за Рибарица, на Беклемето до ски пистата. После отвоювахме от гората, защото тя е много инвазивна, навлиза и дворовете ни, този терен (за лесопарка, около 30 дка – бел. ред.), засадихме над 200 дръвчета, някои бяха откраднати, други изсъхнаха, презасаждахме, ние сме много упорити, природата няма да ни пребори, престъпниците също няма да ни преборят. Но какво се получи – с изграждането на лесопарк „Турлата“ заехме пространството на кучетата, там бе обичайното място за техните разходки, и се получи напрежение между хората, особено децата, и кучетата, така се стигна до идеята за Кучешкия парк“.

Създателите на парка, вдясно е Стефан Илковски
„НЕ ЧЕ НЕ Е правено – каза още инж. Станчев, – виждал съм в Европа, има и у нас, макар и много малко. Но на всички места кучешките паркове са от тръби и летви, а тук е по-различно (от масивно дърво, красиво, авторско – бел. ред.). Надявам се да бъде оценено и да бъде опазено.“ Горският шеф похвали екипа си, участвал в изграждането, като най-напред спомена името на Стефан Илковски, човекът, измислил и проектирал дървените съоръжения в лесопарк „Турлата“ и в новия Кучешки парк.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |