Беклемето пак хлопва кепенците, докога ще е така?!

* Започналите снеговалежи блокираха движението на тежки камиони през Троянския проход, въпрос на време бе обичайното пълно затваряне * Кметът Михайлова: „Няма да се изморя да поставям проблема. И знам, че рано или късно това ще доведе до резултат“ * Владислав Кардашимов: „Затварянето на прохода оскъпява транспортните ни разходи с около 400 лв. на курс“
Хубава работа, ама българска
СЕЗОННОТО затваряне на 40-километровия Троянски проход (Троян - Кърнаре, Беклемето) пак започна. Този път поетапно – на 18 ноември, при първите по-отчетливи зимни сигнали, от АПИ (държавната агенция, която отговаря на републиканската пътна мрежа) блокираха движението на камиони над 12 тона, в следващите ден-два времето се пооправи и на 20 ноември проходът отново пусна тежките камиони, но след започналия снеговалеж на 25 ноември забраната пак влезе в сила и явно само от метеорологията и волята божия зависи кога и за колко време (дни/месеци) Беклемето ще хлопне кепенците за всички видове МПС. И, иначе казано, най-пряката, бърза и икономически изгодна връзка на Централна Северна България, разбирай и Троян, с Южна България ще бъде отрязана изцяло, сякаш Съединението още не се е случило; щетите – за всички ни, и основно за бизнеса, включително троянския, който има много интензивни връзки през Балкана. Хлопването на кепенците се случи още на следващия ден – 26 ноември.

„НЯМА да се изморя да поставям проблема (за целогодишната проходимост на Троянския проход). И знам, че рано или късно това ще доведе до резултат“, коментира в профила си във фейсбук на 24 ноември, преди повторното ограничаване на движението през Беклемето, кметът на Троян Донка Михайлова. И това не е единична реакция. Знаем сериозната битка, която г-жа Михайлова, при пълната подкрепа на Общинския съвет, води за включването на снегозащитните съоръжения на няколкото невралгични точки около билото, което до голяма степен ще реши проблема, в държавните инвестиционни програми – и не някога, а във възможно най-кратки обозрими срокове. Подобно включване бе обещавано от няколко поредни регионални министри, но при подготвения и залегнал в графика на АПИ цялостен ремонт на трасето на прохода от Троян до Кърнаре този елемент (снегозащитните съоръжения около билото) някак тихомълком изпаднаха.

„ТРОЯНСКИЯТ ПРОХОД е затворен от АПИ почти четири месеца годишно. За съжаление това създава огромни проблеми на бизнеса и гражданите, които за да достигнат от Ловеч или Троян до Пловдив трябва да минат през… София“, коментира в централните новини на бТВ на 24 ноември вечерта, когато метеоролозите предричаха предстоящи обилни снеговалежи и поредното хлопване на кепенците на Беклемето бе въпрос на часове, г-жа Михайлова.

БЕ ЧУТО и становището на троянския общински съветник Владислав Кардашимов, който е директор на едно от най-големите дървопреработвателни предприятия в Троянско – Кооп „Обнова“ в с. Черни Осъм. „Ние имаме ежедневно доставки на материали през този проход, голяма част от материалите ни, както и преминаване на готова продукция. Което (при затваряне на прохода) оскъпява транспортните ни разходи с около 400 лв. на курс“, коментира г-н Кардашимов, илюстрирайки с конкретен и много ясен пример щетите за бизнеса от ненормалното затваряне на  Троянския проход всяка зима и неглижирането на проблема от страна на държавата.

Т21
 
Още по темата:

1 Коментара:

Наблюдател каза...

Най пряката връзка започва да се изгражда, Русе Габрово към магистрала Тракия

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |