Нова троянска ученическа награда

* Отличието е на името на известната и свързана с нашия край социоложка проф. Веска Кожухарова-Живкова
 
проф. Веска Кожухарова-Живкова
Отличници
 
УЧЕНИЧЕСКА награда „Проф. Веска Кожухарова-Живкова“, на името на известната социоложка, свързана с Троян и Троянския край, учредиха дъщерите й – съгражданката ни Ангелина Иванова, преподавател по български език и литература в троянското СУ „Васил Левски“, и Иглика Живкова. Наградата е годишна, включва грамота и парична премия и целта й е да подкрепя ученици с високи постижения в хуманитарната сфера. Първоначално е била насочена само към троянското СУ „Васил Левски“, впоследствие е решено да се „раздвои“ – ще се връчва и в съседната Професионална гимназия (ПГМЕТ „Акад. Ангел Балевски“). Но по изключение първата награда отиде в Ловеч – по случай 130-годишнината на Ловешката гимназия (СУ „Св. Климент Охридски“), и бе връчена на тържеството в деня на патронния празник 25 ноември, деня на св. Климент Охридски, който е и рожден ден на проф. Веска Кожухарова-Живкова; а неин носител стана ученичката в Ловешката гимназия Виктория Пейкова.

ПОДРОБНОСТИ около новата троянска ученическа награда (поредната – знаем за наградите „Бризби“, наградите на лекаря проф. Иван Гаврилов, на бизнесмена земляк Иван Радев и на анонимния дарител, връчвана с посредничеството на Т21 – бел. ред.) научихме от учредителката Ангелина Иванова. Отличието е за по един ученик от СУ „Васил Левски“ и ПГМЕТ Троян, с парично изражение съответно 200 лв. и 100 лв. Лауреатите се определят от Педагогическия съвет на съответното училище. А наградата неслучайно е на името на проф. Веска Кожухарова-Живкова (1938-2015), която е родом от Шумен, но трайно е свързана с Троян, с. Добродан и Троянския край. Завършила е Троянската гимназия (сега СУ „Васил Левски“), а на Добродан, където е живяла известно време, е посветила социологическото си изследване „Селото. Социологическо проучване“ и „Локус и универсум“ (в съавторство със съпруга си проф. Тодор Ив. Живков), има и сериозен принос делото на троянеца Иван Хаджийски да добие широка известност.

Т21, по информация от учредителите на
наградата „Проф. Веска Кожухарова-Живкова“

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |