Ловното стопанство в Априлци взе „Яворова лъка“

* Преди дни областният управител Виктор Стойчев е предоставил чероосъмската хижа на ДЛС „Русалка“, идеята е на Министерство на земеделието, договорът е подписан през м. юли * Обектът ще се използва безвъзмездно за ловен туризъм на българи и чужденци * Ще пресече или ще стимулира бракониерството?
Промени
Поглед към хижа „Яворова лъка“ преди години
ХУБАВА или лоша, новината е факт – преди дни областният управител на Ловеч Виктор Стойчев е предоставил хижа „Яворова лъка“ в Троянския Балкан, землището на с. Черни Осъм, за стопанисване от Държавно ловно стопанство „Русалка“ (Априлци), което отговаря и за лова в този район. Искането за прехвърляне на имота, частна държавна собственост, е на Министерството на земеделието, на чието подчинение е ДЛС „Русалка“, а договорът за безвъзмездно ползване е бил подписан през лятото, м. юли т. г.

 ПРЕДИ държавата да влезе в правомощията си, хижата десетина години бе ползвана от небезизвестното сдружение „Български туристически съюз“ (което има претенции и към намиращата се в същия район, но високо в планината хижа „Амбарица“, дори води съдебни дела за наеми с хижарката Ема Гатева, добили национален отзвук – бел. ред.); и както не един подобен обект бе докарана до запустение и разруха. Вярно е, че през годините БТС прави опити да намери траен наемател, който да изправи хижата на крака, но се проваля. И с времето, бавно и полека, луксозната някога хижа „Яворова лъка“, с удобен и лесен достъп и намираща се на атрактивно място до река Краевица и в подстъпите към високата планина, бе (до)съсипана.

ЧАСТ от съсипията бяха опитите на представители на троянското Туристическо дружество „Амбарица“ да нарежат за скрап над 4-километровия електропровод, захранвал хижата – последният бе през 2022 г., подобен имаше и през 2014 г. За радост тези опити бяха осуетени от прокуратурата и полицията след подадени сигнали от граждани и институции, през 2022 г. с остра писмена позиция излезе и Кметство Черни Осъм, ние (Т21) също бихме камбаната за случващото се (виж „Режат за скрап електропровода от ВЕЦ-а до хижа „Яворова лъка“?“ – бел. ред.); но спорът чия собственост е електропроводът остава висящ и се нуждае от разрешение. Защото без електропровода „обричат долината на гибел“, както се изрази тогава (при сблъсъка миналата година) черноосъмският кмет Марин Сираков. Пак в тази връзка – публична тайна е, че генераторът за ток от хижа „Яворова лъка“ е прибран неправомерно от член на ТД „Амбарица“.

ХИЖАТА ще бъде използвана от служителите на ловното стопанство във връзка с „работата им по охрана и опазване на дивеча и поддържане на изградените в близост комплекси за подхранване“, като „намеренията са там да се развива и алтернативен туризъм, да нощуват български и чуждестранни ловци, хижата да бъде превърната в уютна сграда“. При всички случаи новината е хубава – един троянски обект с добър туристически потенциал има възможност да се върне в играта. Но един въпрос стои и отговорът ще стане ясен занапред –  дали превърната в туристическа ловна база хижа ще удари или обратното, ще стимулира бракониерството, което, не е тайна, се шири в черноосъмската планина.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |