Троян и кметът Михайлова в атака

* Община Троян внесе за държавно финансиране три възлови проекта – за централния площад, Пешеходния мост и ул. „Любен Каравелов“; кметът Михайлова: „Екипът ни пак показа умение за мобилизация, екипност и професионализъм“ * Забележимо троянско присъствие на срещата с премиера акад. Денков, организирана от „24 часа“
Финансиране
На първия ред – кметът на Троян Донка Михайлова, до нея са министър Юлиан Попов и изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева, среща с премиера акад. Денков, София, 23 ноември 2023 г.
ГОЛЯМА активност на Троян и основно на кмета Донка Михайлова в много важен момент – доуточняването на правилата и подготовката на държавния Бюджет 2024 г. Важен, защото очакваме – и ние, и всички български общини – ако не цялостно, то адекватно държавно финансиране на важни общински проекти, които няма как да се реализират със собствени (общински) сили.

ДА ЗАПОЧНЕМ оттам, че на 21 ноември успяхме при „невъзможно“ краткия срок, поставен от Министерството на финансите, да внесем три инфраструктурни троянски проекта – за реконструкция на централния градски площад „Възраждане“, добре изглеждащ и харесван от всички, но все по-амортизиран и нуждаещ се от реновиране, ремонт на Пешеходния мост в центъра, също харесван  от троянци и гости и също доста амортизиран, плачещ за обновяване и цялостен ремонт на най-красивата троянска улица, емблематичната ул. „Любен Каравелов“, троянската „Унтер ден Линден“ (Под липите). Успяхме по две основни причини – експедитивността в последния момент и по-важното, свършената предварително работа от общинската администрация с работното проектиране и получените строителни разрешения.

ЕТО УТОЧНЕНИЕТО на г-жа Михайлова в профила й във фейсбук същия ден, с което се търси и допълнителна подкрепа от депутатите от нашия избирателен район: „Беше изключително напрегнат и отговорен ден. По искане на Министерство на финансите буквално за 5 часа и 55 минути трябваше да подадем предложение за финансиране на важни проекти за общината ни, с очакване, че те ще бъдат финансирани от Бюджет 2024. Проектите следваше да са с работно проектиране и строително разрешение, с кратко представяне и с обосновка. Подадохме проектите за реконструкция на площад „Възраждане”, на Пешеходния мост в центъра и на ул. „Любен Каравелов”. Екипът ни пак показа умение за мобилизация, екипност и професионализъм. На ход са депутатите ни. Троян очаква тяхната подкрепа!“.

Троян очаква държавно финансиране на внесените в МФ проекти за реконструкция на централния площад „Възраждане“ и Пешеходния мост
БИТКАТА – всъщност този военен термин не е съвсем точен, но не е и неточен, тъй като по данни на финансовия министър Асен Василев 255 общини са подали проектни предложения и средствата едва ли ще стигнат за всички, предимство ще имат най-добрите и най-добре защитените от вносителя – продължи и на организираната от в-к „24 часа“ среща на новоизбраните кметове и общински председатели с министър-председателя акад. Николай Денков, 23 ноември. Тук лобирането за Троян отново бе на ниво, включително и с това, че г-жа Михайлова, която е и зам.-председател на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), бе на първия ред. А до нея, явно неслучайно, бе троянският човек в кабинета, министърът на околната среда и водите Юлиан Попов (зетят на именития британец с български и троянски корени Джон Бризби, възродил троянската махала на дедите си, мах. Баба Стана в с. Орешак – бел. ред.).

И ОТНОВО пояснението на кмета във фейсбук: „Днес в-к „24 часа“ срещна новоизбраните кметове и председатели на Общински съвети с министър-председателя акад. Денков и с ключовите министри, в разговор по най-важните и актуални проблеми за общините. Зададох въпроса, който вълнува всички български кметове днес – има ли риск справедливото финансиране на  инвестиционните проекти, които подадохме вчера в Министерство на финансите, да стане заложник на преговорите между парламентарните сили за подкрепа на Бюджет 2024. Министърът на финансите Асен Василев отговори, че вече 255 общини са подали проектите си и включването им за финансиране в нарочен списък към бюджета ще стане съобразно подадените от общините предложения“.

НА СРЕЩАТА
г-жа Михайлова поставила и друг възлов въпрос – за финансиране на проектите за саниране на многофамилни сгради, реакцията: „Министър Цеков (министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков – бел. ред.) отговори, че в началото на м. декември ще бъдат обявени резултатите, които чакаме с нетърпение“. Ще припомним, че в сегашната процедура (2022/23 г.), последната със 100% безвъзмездно финансиране, Община Троян внесе 15 проектни предложения на стойност 14,8 млн. лв. В национален план са подадени общо 3029 проектни предложения, като исканата безвъзмездна субсидия възлиза на 3,9 млрд. лв. Което означава, че наистина ще има битка, защото предвидената субсидия е два пъти и горница по ниска, 1,5 млрд. лв. и конкуренцията е много голяма.

Т21 
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |