Кметът: Защо трябва да се проектира на парче?!

* Цялостен ремонт на Троянския проход,
но без снегозащитните съоръжения
Хубава работа, ама…
Поглед към Троянския проход, южната страна, сн. www.meteo-ride.com
В КРАЯ на м. юни 2022 г. от държавната Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), която отговаря за републиканската пътна мрежа, информираха, че се отваря обществена поръчка за изработване на технически проект за основен ремонт на южния участък от Троянския проход – от Беклемето до с. Кърнаре (22,3 км). В средата на м. ноември бе обявено, че е стартирана обществена поръчка за изработка на технически проект за основен ремонт и на северния участък на Троянския проход – от с. Балканец до Беклемето (18,3 км).

ГОДИНА по-рано, в края на м. септември 2021 г., тогавашният регионален министър арх. Виолета Комитова бе категорична, че осигуряването на целогодишна проходимост на Троянския проход е от важно значение за транспортната свързаност на Северна и Южна България и изграждането на снегозащитни съоръжения в няколкото невралгични участъка около билото, което е отдавнашна троянска идея, ще бъде включено в програмата за проектиране на АПИ (виж „Раздвижване около Троянския проход“ – бел. ред.). Този ангажимент бе препотвърден и от следващия регионален министър Гроздан Караджов (виж „През 2022-ра ще проектираме снегозащитни съоръжения на Беклемето“ – бел. ред.).

НО ОТ СКОРОШНОТО парламентарно питане по темата на народния представител Искрен Арабаджиев и отговора на настоящия регионален министър арх. Иван Шишков се разбра, че АПИ възлага проектиране за цялостен ремонт на Троянския проход без снегозащитните съоръжения. „Защо трябва да се проектира на парче (Троян - Беклемето, Беклемето - Кърнаре и неизвестно кога защитно съоръжение), не разбирам. Повече от месец чакам насрочване на среща с министъра на регионалното развитие по темата. Благодаря на Искрен Арабаджиев, че я поставя в дневния ред на министерството“, коментира в профила си във фейсбук кметът на Троян Донка Михайлова.

Т21
 
Още по темата:

1 Коментара:

Наблюдател каза...

Проектирано е на цяло, но при Габрово. Троянския проход е екзотика като трансфъргашкото шосе.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |