Кметът: Има шанс за снегозащитното съоръжение на Беклемето

* „Ако ангажиментът на министър Шишков бъде спазен и към проектирането на пътя се добави защитно съоръжение, то може да  започне да се изгражда още следващата 2024 г., евентуално с европейски средства“
А дано
Поредната среща за Беклемето – кметовете Донка Михайлова и д-р Емил Кабаиванов в кабинета на министъра арх. Иван Шишков (вляво), 5 януари 2022 г.
ИМА някаква надежда за проектиране и изграждане на лелеяното снегозащитно съоръжение на Беклемето (Троянския проход) – което да осигури целогодишна проходимост и прекрати досегашната практика на многократните и многомесечни зимни затваряния на тази най-пряка и удобна връзка на Централна Северна България, вкл. Троян, с Южна България и Пловдив. Това съобщи в профила си във фейсбук кметът на Троян Донка Михайлова, която отдавна и упорито се бори за каузата, особено важна за Троян и района, след поредната среща с поредния регионален министър (5 януари).

ЕТО ДУМИТЕ на г-жа Михайлова: „Поредна среща с поредния министър на регионалното развитие по вечната тема – целогодишно преминаване на Троянския проход. В нарочна среща с министър Шишков, заедно с кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов, поискахме спешно да бъде възложено проектиране на защитно съоръжение в най-високата част на прохода. Като разумно определи министър Шишков предложението. Припомням, че поредното и последно по ред обещание за защитно съоръжение и реконструкция на път II-35 ми бе дадено от министър Караджов. След смяната му бе възложено проектиране само на пътя (без снегозащитното съоръжение) в участъка Балканец - Кърнаре. Ако ангажиментът на министър Шишков бъде спазен и към проектирането на пътя се добави защитно съоръжение, то може да  започне да се изгражда още следващата 2024 г., евентуално с европейски средства“. Тоест – кметът ни смята, че има реална възможност (техническа, технологична, финансова) към започналото проектиране и пътния ремонт на Троянския проход (от с. Балканец до с. Кърнаре) да се присъедини проектирането и изграждането на снегозащитно съоръжение и всичко това да се случи в обозримото бъдеще, 2024 г., стига да има управленска воля. Както се казва – а дано!

***

ДА ПРИПОМНИМ. В края на м. юни 2022 г. от държавната Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), информираха, че се отваря обществена поръчка за изработване на технически проект за основен ремонт на южния участък от Троянския проход – от Беклемето до с. Кърнаре (22,3 км). В средата на м. ноември същата година бе обявено, че е стартирана и обществена поръчка за изработка на технически проект за основен ремонт и на северния участък на Троянския проход – от с. Балканец до Беклемето (18,3 км). Година по-рано, в края на м. септември 2021 г., тогавашният регионален министър арх. Виолета Комитова бе категорична, че осигуряването на целогодишна проходимост на Троянския проход е от важно значение за транспортната свързаност на Северна и Южна България и изграждането на снегозащитни съоръжения в няколкото невралгични участъка около билото ще бъде включено в програмата за проектиране на АПИ (виж „Раздвижване около Троянския проход“ – бел. ред.). Този ангажимент бе препотвърден и от следващия регионален министър Гроздан Караджов (виж „През 2022-ра ще проектираме снегозащитни съоръжения на Беклемето“ – бел. ред.).

НО СЛЕД парламентарно питане по темата на народния представител Искрен Арабаджиев от м. ноември 2022 г. и отговора на настоящия регионален министър арх. Иван Шишков се разбра, че АПИ възлага проектиране за цялостен ремонт на Троянския проход без снегозащитните съоръжения. „Защо трябва да се проектира на парче (Троян - Беклемето, Беклемето - Кърнаре и неизвестно кога защитно съоръжение), не разбирам“, коментира тогава г-жа Михайлова (виж „Кметът: Защо трябва да се проектира на парче?!“ – бел. ред.). И коментарът й си остава актуален.

Т21
 
Още по темата:

1 Коментара:

Наблюдател каза...

Има шанс и извънземни да кацнат на Беклемето, но той е по висок от целогодишното ползване на това куцо проходче.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |