Проф. д-р Ана Кочева ще представи „Речник на троянския говор“

* Домакин на събитието е галерия „Серякова къща“ – 17 януари, вторник, 17:30 ч. * Сред участниците ще са и спомоществователите Людмила и Тихомир Ковачеви, троянци, които от дълги години живеят в САЩ
 
проф. д-р Ана Кочева
Предстоящо
 
НА 17  ЯНУАРИ, вторник, 17:30 ч., галерия „Серякова къща” ви кани да прекарате една приятна зимна вечер в артистична обстановка с литературен привкус – представяне на излязлото от печат през м. май 2022 г. второто издание на „Речник на троянския говор”. В Музея на занаятите вземат решение за преиздаване на речника поради изчерпване на тиража и нестихващия интерес – не само от страна на специалисти (филолози, етнолози, историци), но и от читатели с отношение към троянския говор (диалект) и към родния език изобщо. Първото издание излиза през 1998 г. и е на издателството на Софийския университет.

НОВОТО издание е допълнено с кратки биографии на двамата автори – Стоян Ковачев и Тотю Тотевски. И с уводната статия „Вечната троянска приказка” на Генадий Маринов („Троян 21”). Издател е Музеят на занаятите с финансовата подкрепа на Община Троян и със спомоществователството на Тихомир Ковачев, син на Стоян Ковачев. Графика на именития ни съгражданин Милко Диков краси заглавната корица. Предпечатната подготовка е дело на „Арт Студио БМ“ (Троян), а печатът – на издателство „Фабер” (Велико Търново).

„РЕЧНИК на троянския говор” ще бъде представен от  проф. д-р Ана Кочева - изтъкнат езиковед, диалектолог и специалист по история на българския език, ръководител на Секцията за българска диалектология и лингвистична география в Института по български език на БАН. Проф. Кочева е автор на редица монографични трудове, на „Карта на българския език на ново място по света“, която обхваща 15 милиона българоезични (по етнически произход), съавтор е на интерактивната „Карта на диалектната делитба на българския език“, автор на книгата „Смесеният език на виенските българи“, а от
авторът Стоян Ковачев
четири години ръководи най-крупното екипно диалектно изследване на българската езикова територия през 21 век, започнало от Троянско, чрез уникална интерактивна кулинарна езикова карта на България.

СПЕЦИАЛНИ гости на събитието ще бъдат спомоществователят Тихомир Ковачев и съпругата му Людмила, също троянка, които от дълги години живеят в Америка, но връзката им с България и родния край е изключително силна. А публиката със сигурност ще се забавлява с троянския говор, който е наша приказка, но и наша съдба.

Галерия „Серякова къща”, Троян
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |