Срина се част от подпорната стена до Манастира, движението ограничено

* Кметът Михайлова: „Разпоредих да бъде направен оглед от геодезист и незабавно да бъде възложено проектиране на подпорната стена за укрепване на проблемния участък“ * Ще се търсят средства от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии * Кметът на Орешак: „Причината са преминаващите тежки камиони с трупи“
 * Инж. Райковски: Реалистичният срок за започване на ремонта е началото на лятото“
Лошо Актуализиран
12 януари 2023 г.
ТАЗИ нощ, 12 януари, голяма част от подпорната стена на пътя от с. Орешак за с. Черни Осъм – в тесния участък до манастира, където е новото Патриаршеско крило, открито през 2016 г. – се е сринала в река Черни Осъм, съобщи в профила си във фейсбук кметът Донка Михайлова. Срутването е сериозно, пропаднала е и част от пътното платно и са се образували пукнатини в асфалтовата настилка, което наложило поставяне на заграждения и пренасочване на движението в едната лента. Цялостно затваряне на пътя обаче е невъзможно, тъй като той е единствената транспортна връзка на Черни Осъм. Засега няма информация какво е предизвикало срутването и дали са извършвани нужните проверки на този невралгичен участък. 
 
ОТ ОБЩИНА ТРОЯН апелират към преминаващите автомобили и пешеходци да се движат с повишено внимание. За радост няма пострадали автомобили и хора. Пътят е част от общинската пътна мрежа и отговорността за него е общинска.

„ИНФОРМИРАХ областния управител Светослав Славчев за ситуацията и обсъдих с него действията за търсене на средства от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Започна подготовка на изискуемите документи. Разпоредих да бъде направен оглед от геодезист и незабавно да бъде възложено проектиране на подпорната стена за укрепване на проблемния участък“, коментира г-жа Михайлова. А от казаното е ясно, че ще се търси възможно най-бързо решаване на проблема и възстановяване на нормалната свързаност на селото (Черни Осъм), към и от което има немалък трафик – тук се намира едно от най-големите дървопреработвателни предприятия в района (Кооп „Обнова“), популярният в цялата страна Природонаучен музей и единственото у нас Училище за планински водачи, оттук е и подстъпът към хижа „Амбарица“ и Зелениковския манастир.
 
„ВЕДНАГА започва изготвянето на геодезично проучване, но докато не е готова документацията, която да изпратим в Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, не можем да искаме пари от държавата, защото няма яснота колко ще струва. Предполагам, че в рамките на 20-ина дни, ако нещата вървят по най-добрия начин, ще можем да имаме проектна документация. Аз лично ще съдействам по най-бързия начин да стане укрепването и да се осигури държавно финансиране“, коментира областният управител г-н Славчев.
 
ОТ КМЕТА на Орешак Марияна Генковска пък научихме, че тя е подала писмен сигнал до общинската администрация за пропукване на асфалтова настилка и компрометиране на въпросния участък още през м. септември 2022 г. Идвала комисия и направила оглед, но действия не последвали. „Причината за случилото се е ясна – преминаващите тежки камиони с трупи, и трябва да се търси решение на този проблем. Все пак добре е, че по време на срутването не е преминавал камион, защото е можело да стане нещо много лошо“, коментира г-жа Генковска. Кметицата се надява на качествен и скоростен ремонт, но опасенията й са, че лошото време ще го затрудни и забави. 
 
Инж. Николай Райковски коментира случилото се, 13 януари 2022 г.
„ЩЕ АНГАЖИРАМЕ проектантски екип, който да изготви работен проект и тогава ще стане ясно какво точно ще се случи, включително дали има потенциална опасност за сградите на манастира. Участъкът е силно компрометиран. От огледа след срутването стана ясно, че освен този участък има и други дефекти по подпорната стена и ние трябва да предприемем спешни мерки“, сподели в сутрешния блок на Нова ТВ ден след инцидента (13 януари) директорът на дирекция „Строителство“ в общинската администрация инж. Николай Райковски. Той увери, че ще се направи всичко възможно максимално бързо да се стигне до строителните работи, но реалистичният срок за започването им е в началото на летния сезон, когато ще се използва и маловодието на реката. 

Т21

1 Коментара:

Илиян Пеевски каза...

"Засега няма информация какво е предизвикало срутването и дали са извършвани нужните проверки на този невралгичен участък."
Няма и да има инфоирмация. В Троян нямам спомен някой някога да е извършвал обследване на строителните конструкции /предимно мостове и подпорни стени/ и то ежегодно.
Камионите, превозващи трупи, няма как да са причината за срутването на тази каменна ПС. Признаци за подобно срутване е имало отдавна, защото това е дълговременен процес. Още повече, че това е каменна ПС. Както и да е - ще мине в графата "аварийно срутване".
Преди 6-7 години алармирах за проблеми на конструкцията на моста /надлеза/ при ЖП гарата. Част от основните носещи греди са напълно компрометирани и е въпрос на време да се случи поредното "аварийно срутване". Нищо де, поне ще видим поредния мирновременен героизъм на отговорните другари и другарки със съответното медийно отразяване.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |