3:0 за Ема Гатева срещу БТС

* Приключи делото срещу стопанката на хижа „Амбарица“, паричните претенции на БТС и прозиращите зад тях нечисти цели бяха парирани от ВКС * Хижарката: „Надявам се, че предстоят още по-добри дни за хижа „Амбарица“. Да видим!“ * Защо обаче и съдът, и областният управител си направиха оглушки по една десетилетна далавера?

Ема Гатева
Тема с продължение
 
ЕДНО знаково троянско съдебно дело, следено от хиляди в цяла България, доказа, че имаме (и) безпристрастни съдии и справедливост в съдебната зала. Тази сутрин, 27 януари, Ема Гатева, стопанката на старопланинската перла хижа „Амбарица“, сподели, че е спечелила и на последната трета инстанция (Върховния касационен съд), делото, заведено й от БТС. По-конкретно – въпросното БТС (гражданското сдружение с нестопанска цел „Български туристически съюз“, което кой знае защо, а е видно и знайно как, стопанисва десетки атрактивни държавни имоти – хижи и други, в цяла България, печели пари от наеми и концесии от тези имоти и се представя за правоприемник на някогашната държавна структура БТС – бел. ред.) вкара Ема Гатева и нейното сдружение „Планинска школа Амбарица“ в съда за неиздължени наеми в размер на 24 хил. лв., считано от 2014 г., когато Ема пое хижата, до 2019 г.

ДЕЛОТО бе за пари на основание на договор за наем, но без да се отчита фактът, че инвестициите, направени в хижата за този петгодишен период, многократно надхвърлят въпросната сума; и без да се признава, че е имало устна договорка с предишния изпълнителен директор на БТС Венцислав Удев наемите да се приспадат от инвестициите. Но зад опита да се прилапат едни хилядарки стои още нещо – един кръг, имащ свое лоби в БТС и дори вкарало свой човек в Управителния съвет на БТС, се опитваше да си върне контрола над хижата; т. е. да възстанови положението отпреди 2014 г., когато „Амбарица“ бе заобикаляна от туристите и се бе превърнала в полулегална база на иманяри и бракониери. Това, което Ема направи – отвоюва хижата, напълни я с туристи и живот, възстанови популярността и престижа й сред туристическата общност в България, а нас, троянците, ни накара отново да се гордеем с нея, върна я в посоката, за която е била построена (изцяло с троянски сили и средства) през далечната 1958/59 г.

На Фестивала на боровинките, хижа „Амбарица“, м. юли 2015 г., сн. Стефан Генков
Митинг пред офиса на БТС в подкрепа на Ема и „Амбарица“ под мотото „Стопанисвай, не БасТиСвай!“, София, 9 октомври 2019 г.
ДЕЛОТО влезе в Троянския районен съд през 2020 г. и мина през няколко гледания и многократни отлагания, най-дългото бе тъй като назначената от съда експертна комисия не успяваше да се качи на хижата през зимните и пролетните месеци (това го казваме, защото ищците от БТС, претендиращи за права над „Амбарица“, изобщо не отчитаха/не разбираха, или пък се правеха на „умрели лисици“, факта какво означава да стопанисваш подобна хижа високо в планината, където всичко се изнася на гръб – конския и на хижарката, и всичко е далеч по-трудно, трудоемко и скъпо – бел. ред.). Съдебното решение на тази първата инстанция излезе през м. юли 2021 г. и съдията по делото Антоанета Симеонова отсъди изцяло в полза на ответника (Ема Гатева) и обяви за неправомерни финансовите претенции на БТС.

ПОСЛЕДВА обжалване в Ловешкия окръжен съд, където делото бе прекратено по процедурни/формални причини, с което на практика бе препотвърдено първоинстанционното решение. Ищците от БТС дори не се явиха на гледането на делото в Ловеч, което можеше да се тълкува единствено като пълна капитулация. Макар че вероятно имаше още нещо – неявяването на ищците блокира възможността да се коментира по същество един документ, открит в Държавния архив и предоставен от адвоката на защитата; според който документ БТС никога не е имало права над х. „Амбарица“ и през годините незаконно е прибирала наеми и се е разпореждала с имота, но за това, за тази голяма далавера, ще стане дума по-нататък. Ловешкият съд отсъди БТС да изплати финансова компенсация на Ема Гатева и „Планинска школа Амбарица“ – съдебните разноски по делото, възлизащи на 5900 лв.

ВЪПРЕКИ провала си на първите две инстанции БТС обжалва и на последната трета – пред Върховния касационен съд (ВКС). Резултатът, както образно се изрази хижарката – 3:0 в нейна полза. Или както вече казахме – победа на справедливостта. Ето думите на Ема Гатева в профила й във фейсбук, които за няколко часа събраха над 2800 лайка, 140 споделяния и над 340 коментара:
„Приятели!  Имам добра новина! 3-0! Спечелих окончателно делото, което БТС заведе срещу мен. Съдът се произнесе, че техните искания са неоснователни. Това беше една безсмислена и неплодотворна война. Толкова загубени години и за двете страни. За тези години направих на „Амбарица“ добри неща, въпреки саботажите, заплахите за саморазправа, нервите по делата. От хижа, която почти всички заобикаляха и със забравено име, я направих пак посещавана. Името й отново стана обичано. Ремонти за десетки хиляди, без никаква държавна или общинска подкрепа. Събития със собствени сили, без големи спонсорства. Вярно, все още условията тук не са много добри, има още толкова много за правене. А можеше да работим заедно и да сме направили още повече, вместо да воюваме. Но това беше техен избор. Заблудиха се по скромния ми външен вид и пола. Някак все така ми се случва в живота, да правя неща, за които в началото повечето хора  да казват „няма да стане, не можеш“. А после става. И с това дело беше така. Но стана. Благодарна съм на Надя и Ели (адвокатката и възловата свидетелка – бел. ред.), които ми помогнаха това да се случи. Надявам се, че предстоят още по-добри дни за хижа „Амбарица“. Да видим! А, днес се чувствам горда със себе си!“
И НАКРАЯ накратко за голямата лъжа/далавера на БТС, която въпреки че лъсна, остава безнаказана и без последствия; дано все пак някой някога се занимае с този казус. Според документа – предоставен от адвокатката на Ема Гатева както на съда, така и на областния управител на Ловеч (който се разпорежда с държавните имоти на територията на Ловешка област) – хижа „Амбарица“ (новата) е построена през 1958/59 г. А пък документът на БТС за предоставени му от държавата права над хижата е от 1957 г. и явно се отнася за другата (старата) х. „Амбарица“, построена през 1936 г., която не е предмет на делото. Това означава, че БТС няма и никога не е имало права над х. „Амбарица“ (новата) и десетилетия незаконно я е експлоатирало. Защо обаче и съдът, и областният управител си направиха оглушки по това беззаконие, не е ясно. Както казахме – дано все пак някой някога му обърне внимание, първата крачка е направена. От нас – браво, Ема!

Генадий Маринов
 
Тодор Бонев
Тодор Бонев: Ти си визионер, вдъхновение, боец, пример
Един коментар за Ема и „Амбарица, казващ много, всичко. Авторът му Тодор Бонев – строителен инженер от равнината (Разград), но влюбен в планината, за около година бе помощник хижар на Ема на „Амбарица“.

„АКО МИСЛИШ, че си твърде малък, за да променяш света около теб – пробвай да спиш в една стая с комар в нея.“ Поздравления, Ема! Радвам се, че в тази дългогодишна битка получаваш още едно признание от институциите. И всичко е само защото се запъна, не отстъпи и се бори години наред за това, в което вярваш. Ти си визионер, вдъхновение, боец, с изострено чувство за житейска справедливост, широкоскроена, добра душа, истински приятел, пример. Щастлив съм, че животът ни срещна. Пожелавам ти да продължаваш да крачиш по личната си пътека все така устремена и непреклонна пред трудностите, да доказваш колко голяма сила има един човек, който следва собствените си убеждения. Много хора имаме нужда от такъв пример днес.

Тодор Бонев, във фейсбук


Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |