Делото срещу Ема и „Амбарица“ приключи, чакаме решението на съда

* „Много е трудно да пробиваш стени. Морални или пък тези на чиновническата безхаберност или обвързаност, тези на закостенелите стереотипи, на омразата и алчността. От всичко има в това дело“
Тема с продължение
НА 30 ЮНИ 2021 Г. бе поредното гледане в Троянския районен съд (съдия Антоанета Симеонова) на делото на БТС (сдружението „Български туристически съюз“) срещу стопанката на хижа „Амбарица“ Ема Гатева, чрез което ищецът си търси някакви неиздължени според него наеми за 24 хил. лв. и иска да изгони хижарката. Предишното, второ заседание по въпросното прелюбопитно и знаково дело, ще кажем защо е такова, бе на 27 ноември миналата година и отлагането стана по две причини. Първо – поисканата от БТС техническа експертиза за направените на х. „Амбарица“ инвестиции от 2014 г. насам (откакто хижата се стопанисва от Ема). И второ – искането на защитничката на Ема, адв. Надежда Гаргова, Областният управител в Ловеч, разпореждащ се с държавната собственост на територията на областта, да даде становището си дали БТС има права над хижата и дали може да прибира наеми от нея; по-точно, да препотвърди и разшири становището си, представено в съдебната зала на 27 ноември от Дора Стоянова, главен юрисконсулт на Областната управа, че „ищцовото сдружение БТС няма правомощия и не е носител на материално право на собственост и не може да отдава и преотстъпва под наем обектите стара и нова хижа „Амбарица“.

ДЕЛОТО трябваше да продължи на 15 април т. г., но тъй като експертната комисия била затруднена с качването си до хижата заради метеорологичните условия, бе отложено с още два месеца и половина (за справка, Ема го прави постоянно, защото хижата трябва да се зарежда, а друг начин няма – трябва да слезе до града и после с джипката донякъде, а оттам на гръб, своя и конския, до горе; белият хижарски кон Борко вече има заместник, черния Кугър, и не е хеликоптер, кон е, но това е отделна тема – бел. ред.). Решението на Троянския районен съд и на съдия Симеонова, които неведнъж са доказвали своята обективност и професионализъм, ще излезе до края на месеца (30 юли), но в общи линии нещата са ясни. И по наше мнение справедливостта ще възтържествува. Но нека чуем как коментира, в профила си във фейсбук, стопанката на х. „Амбарица“ и ответник по делото.

Ема Гатева

„ДНЕС (30 юни) беше третото и последно заседание по делото ми с БТС. Все още вярвам в положителния му резултат. Чакаме до 30 юли. Преди резултата искам да благодаря съвсем искрено на хората, които ми вярват и ме подкрепят. Много е трудно да пробиваш стени. Морални или пък тези на чиновническата безхаберност или обвързаност, тези на закостенелите стереотипи, на омразата и алчността. От всичко има в това дело. На всичко това се устоява с помощта на приятелите, които вярват в теб. Днес се чувствах като малкият човек, който с помощта на приятелската вяра, прави дупка в стената. Благодаря!“, бяха първите думи на Ема Гатева. А няколко дни след това добави: „Докато чакам съдията да се произнесе по делото, да споделя каква беше оценката на вещото лице за извършените ремонти в хижата след оглед и измервания заедно с представител на БТС - 41 хил. лева. И това НЕ включва джипките, конете, фотоволтаичната инсталация, оборудването в кухнята, машините и инструментите, печки, бойлери и още много неща. Всичко това, изброеното, направено и купено без никаква държавна или общинска помощ, без субсидии от някъде. Напротив, всичко е направено под заплахи, саботажи и игри на нерви. И напук на чиновническата незаинтересованост. Не се оплаквам. Доволна съм, че имах силите да мина през това. Сега чакам решението на съда“.

И ДА ПРИПОМНИМ, за пореден път, защото е важно, важно е и за делото, и по принцип, важно е не само заради конкретния казус с х. „Амбарица“, а и за много други подобни казуси/хижи в цяла България. Важно е, защото сочи с пръст една продължаваща с десетилетия практика, един рецидив на БТС, сдружението, турило ръка върху толкова държавни имоти и осъществяващо схема за източването и съсипването им (един ярък подобен пример е с Туристическия дом „Никола Габърски“ в местността Къпинчо над Троян, някога пълен с живот, с достъпна хотелска част и чудесно заведение с лятна градина, домакин на зелени училища, спортни, туристически лагери и други масови прояви, обичан и търсен от троянци и гости туристически обект, а днес, под „грижите“ на БТС, превърнат в енигматичен обект с неясни функции и още по-неясно бъдеще, занемарен, съсипан, безполезен за местната общност, срам за Троян, но и това е отделна тема, голяма – бел. ред.).

ПРИПОМНЯМЕ. През 2014 г. Ема и нейната „Планинска школа Амбарица“ вземат за стопанисване от БТС западналата и заобикаляна от туристите някогашна перла на Троянския Балкан хижа „Амбарица“, „обгрижвана“ дотогава от троянското Туристическо дружество „Амбарица“; и за тези няколко години хижата се прероди – сериозни ремонти и подобрения, награда за втората най-добра хижа в България през 2015 г., любима на туристите от близо и далеч, огромна популярност, букет от атрактивни и стойностни събития (достатъчно е да посочим Фестивала на боровинките, станал част от националния фестивален календар), възраждане на автентичния и чист туристически дух. Договорът на БТС с Ема е за 5 години с опция за продължаване и месечен наем в размер на една минимална работна заплата. А сегашният съдебен иск е за 24 хил. лв. неплатени наеми плюс отказ да се признаят направените от Ема инвестиции за двойно и тройно по-голямата сума (при залегнала в договора инвестиционна сума от 25 хил. лв.) и постигната договорка с предишния изпълнителен директор на БТС Венцеслав Удев за приспадане на наема. На пръв поглед абсурдна съдебна атака на БТС – срещу една изключително трудна за стопанисване високопланинска хижа, далеч от път и комуникации, зареждана, казахме как – на гръб и с кон?! Но само на пръв поглед – защото явно към „Амбарица“ има нечисти апетити и БТС волно или неволно, но при всички случаи небезкористно, ги обслужва. 

 

СЕГА за голямата лъжа/далавера. През 1957 г. БТС получава от държавата, по тогавашен закон и със съответния документ, правата над старата хижа „Амбарица“, отворена през 1936 г., построена от група троянски ентусиасти начело с писателя, общественик и издател ва троянския вестник „Хемус“ адв. Димитър Гимиджийски и с подкрепата на частни дарители от цяла България (с лично дарение се включил и тогавашният цар на българите Борис III) и одържавена след преврата на 9 септември 1944 г. Но БТС някак априори през годините приема, че има права и над новата/сегашната хижа „Амбарица“ (която от 2014 г. се стопанисва от Ема Гатева), опирайки се на документа от 1957 г. Да, ама новата хижа „Амбарица“ е строена и построена през 1958 г. и е открита през 1959 г. (за което има доказателства и живи свидетели, виж „60 години от строежа на новата хижа „Амбарица“  – бел. ред.); т. е. няма как да е предоставена на БТС година преди построяването й?! Както се казва – коментарът е излишен, no comment!

Гледката от  хижа „Амбарица“

НАШИЯТ коментар. Очакването беше, че Областният управител на област Ловеч ще даде ясното си становище – на базата на документа на БТС от 1957 г. за правата над х. „Амбарица“ и представените доказателства от защитата на Ема, че хижата е построена година по-късно, през 1958 г., и БТС няма никакви права над нея, т. е. че десетилетия наред БТС незаконно я е експлоатирало. Това не се случи в пълна степен, вероятно на новия Областен управител не му стигнаха силите да каже, че „царят е гол“. Но все пак на съдебното заседание на 30 юни становище на наместника на държавата в област Ловеч имаше и то бе, че БТС няма право на наеми от х. „Амбарица“, разбирай – Ема Гатева не дължи на сдружението никакви наемни суми. Важно становище, защото със сигурност ще има и по-голям (национален) отзвук. Още повече ако съдебното решение е в полза на Ема Гатева.

(Ще следим развитието на делото и ще ви информираме)

Генадий Маринов


Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |